Hirdetés
Szabálytalanságok öt vidéki múzeumnál PDF Nyomtatás E-mail
2016. december 29. csütörtök, 08:00

allami szamvevoszekAz Állami Számvevőszék közölte öt megyei hatókörű városi múzeum, a pécsi Janus Pannonius Múzeum, az egri Dobó István Vármúzeum, a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum, a salgótarjáni Dornyay Béla Múzeum és a kaposvári Rippl-Rónai Megyei Hatókörű Városi Múzeum ellenőrzéséről készült jelentéseit. Mind az öt intézmény esetében számos szabálytalanságot megállapítva.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) jelentése szerint a kialakított irányítási rendszer egyik intézményben sem szavatolta az átlátható, elszámoltatható és ellenőrizhető közpénzfelhasználást, és szabálytalan volt a pénzügyi és vagyongazdálkodás is. Szabálytalanságok voltak a kulturális javak nyilvántartásában, és a kulturális javak vagyonvédelme és állományvédelme sem volt garantált a kölcsönzések során. Öt jelentésében az ÁSZ összesen 156 javaslatot fogalmazott meg.

2015 második felében kezdte meg mind a tizenkilenc megyei hatókörű városi múzeum ellenőrzését a számvevőszék; korábban a debreceni, a győri, a nyíregyházi, a szekszárdi, a szentendrei, a szolnoki, majd a szegedi, a tatai és a zalaegerszegi múzeumokról szóló jelentéseket hozták nyilvánosságra. Az eddigi ellenőrzési tapasztalatok alapján kijelenthető: eltérő mértékű, de sorozatos szabálytalanságokat tártak fel, amelyek veszélyeztethetik a múzeumok által kezelt, állami tulajdonban lévő kulturális javak megőrzését - hangsúlyozta az Állami Számvevőszék. Legutóbb a pécsi, az egri, a békéscsabai, a salgótarjáni és a kaposvári megyei múzeum ellenőrzése zárult le.

A Janus Pannonius Múzeum teljesített bevétele 2014-ben 635,3 millió, teljesített kiadása 617,5 millió forint. A Dobó István Vármúzeum teljesített bevétele 867,1 millió, teljesített kiadása 747,4 millió forint. A Munkácsy Mihály Múzeum teljesített bevétele 281,3 millió, teljesített kiadása 280,5 millió forint. A Dornyay Béla Múzeum teljesített bevétele 214,7 millió, teljesített kiadása 213,7 millió forint. A Rippl-Rónai Megyei Hatókörű Városi Múzeum teljesített bevétele 393,5 millió, teljesített kiadása pedig 380,6 millió forint volt.

A megyei hatókörű múzeumok 2011-2013 között jelentős szervezeti és gazdálkodási átalakuláson mentek keresztül. Az ÁSZ megállapította, hogy az irányítószervek feladatellátása az egri, a békéscsabai és a salgótarjáni múzeumnál volt összességében szabályszerű, a pécsi és a kaposvári intézménynél viszont összességében szabálytalan volt. A 2011-2013 közötti átszervezések során mindegyik intézménynél tártak fel szabálytalanságokat.

Az ÁSZ ellenőrzései megállapították, hogy a szabálytalanságok megelőzésében, valamint a korrupció ellen védettséget biztosító belső kontrollrendszer kialakításában és működtetésében mindegyik múzeumnál sorozatos szabálytalanságok voltak az ellenőrzött időszakban. Az integritás szemlélet érvényesítése érdekében csak a Munkácsy Mihály Múzeum intézkedett. Jellemző hiányosság volt, hogy a belső ellenőrzés működtetéséről nem gondoskodtak, illetve az ellenőrzések a kockázatkezelési rendszer működtetésében is számos szabálytalanságot tártak fel. Gyakori volt továbbá, hogy nem rendelkeztek a múzeumok a gazdálkodást meghatározó szabályzatokkal, nem készítettek adatvédelmi és adatbiztonsági szabályzatot, valamint nem szabályozták a kötelezően közzéteendő adatok nyilvánosságra hozatalának rendjét.

Az ÁSZ megállapította, hogy a pénzügyi és vagyongazdálkodás 2011-2014 között a pécsi, az egri, a békéscsabai, a salgótarjáni, valamint a kaposvári múzeumnál sem felelt meg a vonatkozó törvényi előírásoknak. Több esetben az intézmények jogalap nélkül vagy vagyonkezelési szerződés hiányában tartották nyilván könyveikben a vagyontárgyakat, illetve azok hasznosítására vagyonhasznosításra feljogosító szerződés vagy vagyonkezelési szerződés nélkül került sor, továbbá számos szabálytalanságot tártak fel az ellenőrzések a gazdálkodási jogkörök gyakorlásában is.

Az ellenőrzések feltárták: egyik múzeum sem gondoskodott teljes körűen a kulturális javak nyilvántartásáról. Több esetben nem rendelkeztek a kulturális javak kölcsönzése során határozott idejű, írásbeli kölcsönzési szerződéssel, illetve a szerződések nem tartalmazták a jogszabályban rögzített állományvédelemre és vagyonbiztonságra vonatkozó kötelező tartalmi elemeket. Jellemző hiányosság volt továbbá, hogy a múzeumok a nem muzeális intézmény számára történő kölcsönadáshoz nem rendelkeztek a miniszter hozzájárulásával. A kölcsönzött kulturális javak vagyonbiztonsága ezért egyik múzeum esetében sem volt kielégítő az ellenőrzött időszakban - állapította meg az ÁSZ.

Az ellenőrzések alapján az ÁSZ Eger polgármesterének négy, Eger jegyzőjének egy, a Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár igazgatójának nyolc, a Dobó István Vármúzeum igazgatójának pedig további 16 javaslatot fogalmazott meg. Békéscsaba polgármesterének kettő, Békéscsaba jegyzőjének 13, a Munkácsy Mihály Múzeum igazgatójának pedig további 23 javaslatot tettek, míg Salgótarján polgármesteréhez kettő, a Dornyay Béla Múzeum igazgatójához 19, a Salgótarjáni Költségvetési Intézmények Gazdasági Szolgálata igazgatójához további hat javaslatot juttattak el. A pécsi múzeum ellenőrzése során Pécs polgármesterének 12, a Janus Pannonius Múzeum igazgatójának 21 javaslatot, a kaposvári múzeum ellenőrzésekor pedig Kaposvár polgármesterének 13, az Együd Árpád Kulturális Központ igazgatójának egy, a Rippl-Rónai Megyei Hatókörű Városi Múzeum igazgatójának további 15 javaslatot fogalmazott meg az ÁSZ. Az érintetteknek kötelező a javaslatok alapján 30 napon belül intézkedési tervet készíteniük.

 

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Hirdetés

Hírek hozzászólásai

 • ..., majd olcsón rátenni a kezünket. NER logika újabb példája. Még egy... Tovább...
 • A köztisztviselői illetményalap - ami a munkabér számítás alapja - írd... Tovább...
 • Szolgáló közigazgatást a közigazgatásban dolgozókon keresztül valósítj... Tovább...
 • Ebbe persze bele kellett kötnie. Tovább...
 • A területi meg az önkormányzati igazgatást nem a vezetők tartják életb... Tovább...
 • Üzennék Patyi mesternek, mert úgy látom, különbözőképpen látjuk a dolg... Tovább...
 • Éppen itt az ideje,az utolsó utáni percben vagyunk.Negyven három éve d... Tovább...
 • Ez mind szép és jó, de! pont a 100ezer forintos kp.-ban adható keretrő... Tovább...
 • Szóval az önkormányzati igazgatásban (a legnehezebb közigazgatási munk... Tovább...
 • Háttérszámítást végez, aztán megállapítja, hogy nem fér bele a keretbe... Tovább...
 • Átgondoltan kivezetni a cafetériát - ezt meg hogyan támogathatja a Mun... Tovább...
 • "Az ÁSZ-elnök Domokos László például felvetette, hogy olyan utalványok... Tovább...
 • Ez a fejlesztés oly annyira sikeres, hogy mióta a Nyugdíjbiztosít ó be... Tovább...
 • Csak Budapestieknek? Tovább...
 • Keresetek emelkedése - kinél? 37.000 köztisztviselőn ek központilag 10... Tovább...