Hirdetés
Magyar Polgármesterek X. Világtalálkozója Gödöllőn PDF Nyomtatás E-mail
2014. július 01. kedd, 06:00

magyar polgm vilagtal kicsiHétvégén volt a Magyar Polgármesterek X. Világtalálkozója Gödöllőn, a királyi kastélyban. A találkozót a Magyar Önkormányzatok Szövetsége szervezte. Zárónyilatkozatukban a polgármesterek arra kérik a kormányt, hogy tekintse partnernek őket, legyen érdemi érdekegyeztetés.

Megnyitó beszédében a vendéglátó Gémesi György polgármester, a MÖSZ elnöke a világ magyar polgármesterei egyedülálló találkozójának nevezte az immár tizedik alkalommal megrendezett eseményt. Az eltelt időt értékelve rámutatott, hogy a találkozókon lehetőség volt a stratégiai kérdések megbeszélésére, az egyetemes önkormányzati értékek végiggondolására, köztük az egyik legfontosabb, a szubszidiaritás, vagyis a társadalmi szabályozás helyi szintű intézése elvének hangsúlyozására.

A rendezvény fővédnöke, Paczolay Péter, az Alkotmánybíróság elnöke előadásában leszögezte: a jól működő demokrácia nem létezhet erős önkormányzatiság és megfelelő mértékű decentralizáció nélkül. A polgárok igényeire a hozzájuk legközelebb álló szinten, közösségeikben, községeikben, városaikban, mindennapjaikban, a velük együtt élőkkel közösen, a helyi önkormányzatok útján lehet megfelelő választ adni. A helyi hatalom erős bástyája tud lenni a demokratikus jogállam működtetéséhez elengedhetetlen hatalommegosztásnak, és ebben a polgármesterekre fokozott felelősség hárul – mondta Paczolay Péter, és a polgármesteri találkozó kapcsán sürgette az ilyen fórumok gyakoribbá tételét, az önkormányzatok véleményének még több esetben történő kikérését a megalapozott központi döntéshozatal érdekében. Azt mondta, hogy az önkormányzatok a központi hatalommal szemben ellensúlyt képeznek, s "ha a központi hatalom részéről elmarad a konzultáció a helyhatóságokat közvetlenül érintő kérdésekben, az az önkormányzati charta szellemének nem megfelelő módszereket sejtet". A helyi önkormányzatokra vonatkozó alkotmányi rendelkezésekről szólva az Alkotmánybíróság elnöke azt mondta: az alaptörvény sokkal szűkszavúbb, mint a korábbi alkotmány volt, s "egy fontos distinkciót biztosan elmulaszt megtenni: nem különbözteti meg az önkormányzáshoz való jogot az önkormányzat mint intézmény jogosítványaitól”.

A Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára, Pogácsás Tibor szerint lezárultnak tekinthető az önkormányzati feladat- és hatásköri rendszer átalakítása. Úgy fogalmazott: bizonyára sok vitatott elem van köztük, összességében azonban beváltotta a hozzáfűzött reményeket. Az államtitkár kijelentette, a kormány érdekelt abban, hogy az önkormányzatok stabilan működjenek, teljesüljenek az önkormányzatiság feltételei és „érdekeltek vagyunk abban, hogy az önkormányzati szövetségekkel, érdekképviseletekkel a szükséges egyeztetéseket, ha kell, a vitákat lefolytassuk”.

A magyar polgármesterek világtalálkozója konferenciákkal és szekcióülésekkel folytatódott szombaton és vasárnap, témájuk a települések fenntarthatósága, illetve a településüzemeltetés, a közszolgáltatás, az energiapolitika és környezetvédelem volt.

magyar polgm vilagtal

Vasárnapi zárónyilatkozatukban a Magyar Polgármesterek X. Világtalálkozója résztvevői szóvá tették, hogy nincs érdemi érdekegyeztetés a kormány és az önkormányzatok között, ezért arra kérik a kormányt, hogy tekintse partnernek őket. Hangsúlyozták, hogy a kistelepülési rendszer érték, a magyar kulturális örökség része, ezért mindent meg kell tenni fennmaradásáért. Kifogásolták azonban, hogy az önkormányzati rendszer átalakítása csökkenti az önállóságot, a nem teljes körű feladatfinanszírozási rendszer pedig pénzügyi nehézséget és működési bizonytalanságot okoz.

Aggodalmukat fejezték ki azzal kapcsolatban, hogy az önkormányzati törvény 2014-től hatályba lépő szabályai álláspontjuk szerint nagymértékben csökkentik a kistelepülési polgármesterek egzisztenciális biztonságát, ezért félő, hogy egyre kevesebb lesz a polgármesteri feladat ellátására alkalmas jelentkező ezeken a településeken.

A zárónyilatkozatban arra kérték a kormányt, hogy vizsgálja felül az önkormányzati hivatali létszámot, a kötelező közüzemi szolgáltatások rendszerének átalakításánál pedig jelenjenek meg a reális gazdasági és fenntarthatósági szempontok.

Emellett üdvözölték az adósságkonszolidációt, az önkormányzati szövetségek, a Kárpát-medencei önkormányzatok, illetve a visegrádi országok (V4) önkormányzati szintű együttműködését. Javasolták, hogy legyen évente önkormányzati találkozó az aktuális V4-elnökséget adó államban.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Hirdetés

Hírek hozzászólásai

 • Tisztelt polgármester társaim most ki fog elnézést kérni a megrágalmaz... Tovább...
 • Na, egy saller kiosztva a bíróknak is. Tovább...
 • Ez a cikk is arra mutat, hogy az önkormányzatok pénzügyi gyámságát kés... Tovább...
 • Olvasva az üggyel kapcsolatos megnyilatkozáso kat már látszik, hogy a ... Tovább...
 • Rendkívül lehangoló, hogy egy szakmai ügyből politikai bohózat lett. A... Tovább...
 • Hát a köztisztviselők kel mi lesz?!A 2008. évi illetményalap - 38.650.... Tovább...
 • A köztisztviselők pedig nem érdemelnek megbecsülést... .... Tovább...
 • ..., majd olcsón rátenni a kezünket. NER logika újabb példája. Még egy... Tovább...
 • A köztisztviselői illetményalap - ami a munkabér számítás alapja - írd... Tovább...
 • Szolgáló közigazgatást a közigazgatásban dolgozókon keresztül valósítj... Tovább...
 • Ebbe persze bele kellett kötnie. Tovább...
 • A területi meg az önkormányzati igazgatást nem a vezetők tartják életb... Tovább...
 • Üzennék Patyi mesternek, mert úgy látom, különbözőképpen látjuk a dolg... Tovább...
 • Éppen itt az ideje,az utolsó utáni percben vagyunk.Negyven három éve d... Tovább...
 • Ez mind szép és jó, de! pont a 100ezer forintos kp.-ban adható keretrő... Tovább...