Hirdetés
Három Családbarát Önkormányzat díjat adtak át PDF Nyomtatás E-mail
2013. július 15. hétfő, 06:00

csaladbarat omkormanyzat oklA Nagycsaládosok Országos Egyesületének döntése alapján az idén Ózd, Sárvár és Tata városa kapta a Családbarát Önkormányzat díjat. Az egyesület 2005 óta adja át az elismerést minden évben július 11-éhez, a népesedési világnaphoz kötődve a kiválasztott városoknak.

Nyolc év alatt 30 település kapott kitüntetést. Olyanok, amelyek megkönnyítik a gyermeknevelést, erősítik a családos közösségeket, a generációk együttműködését, és ösztönzik a fiatalok helyben maradását. A Nagycsaládosok Országos Egyesülete kiemelt figyelmet fordít az ország népesedési helyzetére, és támogatni, bátorítani igyekszik minden olyan kezdeményezést, amely a gyermekvállalást ösztönzi, illetve a gyermekes családok életfeltételeinek javítását szolgálja.

Az indoklás szerint a rendszerváltás után súlyos gazdasági-társadalmi válsággal küszködő Ózd azért kapta a díjat, mert a településen folyamatos az óvodák és iskolák karbantartása, felújítása, illetve a város művelődési intézményei 41 szakköri, 17 tábori és három vetélkedőprogramot valósítottak meg pályázati forrásból óvodás, általános és középiskolás gyermekek részvételével. Továbbtanulási támogatást kapnak fiatalok, illetve az önkormányzat húsz éve megrendezi a városban a nagycsaládosok karácsonyát.

Sárvár esetében a többi között a Fiatal Házasok Otthonának működését díjazták, ugyanis az intézmény segítséget nyújt a fiatal pároknak az önálló életkezdéshez. A városban hagyománnyá vált a születés ünnepe elnevezésű rendezvénysorozat, akadálymentesítették a gyermekintézményeket, a játszóterek megfelelnek az uniós előírásoknak, az önkormányzat táborozási és étkeztetési támogatásokkal, valamint ünnepi vásárlási utalványokkal is segítséget nyújt a nagycsaládoknak.

Tata azzal érdemelte ki az elismerést, hogy mintegy háromszáz önkormányzati bérlakás áll a fiatalok rendelkezésére, és gyermekszületéskor 10 ezer forintnyi életkezdési támogatást is kapnak. A kisgyermekek napközbeni ellátását 100 férőhelyes önkormányzati bölcsődében és civil fenntartású családi napközikben egyaránt igénybe vehetik a családok. A városban tanuszoda működik, a tatai tanulók ingyen vehetik igénybe a közösségi közlekedést, illetve ösztöndíjjal segíti a város a tehetséges diákok továbbtanulását. Tata 2008-ban csatlakozott a UNICEF Gyermekbarát város kezdeményezéséhez is.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

nkklub szab-szolg

Hírek hozzászólásai

 • A rabszolgatörvén y felold valóságos feszültséget, ahol eddig korlatoz... Tovább...
 • Gondolkozzunk már el, hány olyan zárt csoport nyílt a facebookon az ut... Tovább...
 • Első olvasatra kedvező változás, de az ördög a részletekben rejlik. Va... Tovább...
 • Az önkormányzatokn ál dolgozó köztisztviselők illetményalapja - a béra... Tovább...
 • Ezt a választást is az önkormányzati köztisztviselők bonyolítják le. M... Tovább...
 • "A kisebb termelőknek egyáltalán nem kell tartaniuk attól, hogy az áts... Tovább...
 • Minimum 1 hetes sztrájkot kell szervezni, az 1 napos leállás nem ér se... Tovább...
 • Most tapsoljak vagy inkább sírjak, bár jobban az utóbbihoz lenne kedve... Tovább...
 • Ez a vasúti leépítés a falufejlesztési programmal együtt biztosan nagy... Tovább...
 • Persze hogy rendkívül gyorsan bírálják el a pályázatokat, hiszen már a... Tovább...
 • Ez megint tele van pontatlan információkkal. A részletekbe nem megyek ... Tovább...
 • El kellene még egyszer olvasni a határozatot! Nem a helyi önkormányzat... Tovább...
 • Azért arra kíváncsi lennék, hogy a jövő évi két választást a köztisztv... Tovább...
 • Elszomorító, hogy ugyanazon a településen a Járási Hivatalban dolgozó ... Tovább...
 • Már minden közigazgatásban dolgozó tisztviselőnek megemelik-megem elté... Tovább...