Hirdetés
Három Családbarát Önkormányzat díjat adtak át PDF Nyomtatás E-mail
2013. július 15. hétfő, 06:00

csaladbarat omkormanyzat oklA Nagycsaládosok Országos Egyesületének döntése alapján az idén Ózd, Sárvár és Tata városa kapta a Családbarát Önkormányzat díjat. Az egyesület 2005 óta adja át az elismerést minden évben július 11-éhez, a népesedési világnaphoz kötődve a kiválasztott városoknak.

Nyolc év alatt 30 település kapott kitüntetést. Olyanok, amelyek megkönnyítik a gyermeknevelést, erősítik a családos közösségeket, a generációk együttműködését, és ösztönzik a fiatalok helyben maradását. A Nagycsaládosok Országos Egyesülete kiemelt figyelmet fordít az ország népesedési helyzetére, és támogatni, bátorítani igyekszik minden olyan kezdeményezést, amely a gyermekvállalást ösztönzi, illetve a gyermekes családok életfeltételeinek javítását szolgálja.

Az indoklás szerint a rendszerváltás után súlyos gazdasági-társadalmi válsággal küszködő Ózd azért kapta a díjat, mert a településen folyamatos az óvodák és iskolák karbantartása, felújítása, illetve a város művelődési intézményei 41 szakköri, 17 tábori és három vetélkedőprogramot valósítottak meg pályázati forrásból óvodás, általános és középiskolás gyermekek részvételével. Továbbtanulási támogatást kapnak fiatalok, illetve az önkormányzat húsz éve megrendezi a városban a nagycsaládosok karácsonyát.

Sárvár esetében a többi között a Fiatal Házasok Otthonának működését díjazták, ugyanis az intézmény segítséget nyújt a fiatal pároknak az önálló életkezdéshez. A városban hagyománnyá vált a születés ünnepe elnevezésű rendezvénysorozat, akadálymentesítették a gyermekintézményeket, a játszóterek megfelelnek az uniós előírásoknak, az önkormányzat táborozási és étkeztetési támogatásokkal, valamint ünnepi vásárlási utalványokkal is segítséget nyújt a nagycsaládoknak.

Tata azzal érdemelte ki az elismerést, hogy mintegy háromszáz önkormányzati bérlakás áll a fiatalok rendelkezésére, és gyermekszületéskor 10 ezer forintnyi életkezdési támogatást is kapnak. A kisgyermekek napközbeni ellátását 100 férőhelyes önkormányzati bölcsődében és civil fenntartású családi napközikben egyaránt igénybe vehetik a családok. A városban tanuszoda működik, a tatai tanulók ingyen vehetik igénybe a közösségi közlekedést, illetve ösztöndíjjal segíti a város a tehetséges diákok továbbtanulását. Tata 2008-ban csatlakozott a UNICEF Gyermekbarát város kezdeményezéséhez is.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Hirdetés

Hírek hozzászólásai

 • Its like you read my mind! You appear to know so much about this, like... Tovább...
 • El kellene még egyszer olvasni a határozatot! Nem a helyi önkormányzat... Tovább...
 • Azért arra kíváncsi lennék, hogy a jövő évi két választást a köztisztv... Tovább...
 • Elszomorító, hogy ugyanazon a településen a Járási Hivatalban dolgozó ... Tovább...
 • Már minden közigazgatásban dolgozó tisztviselőnek megemelik-megem elté... Tovább...
 • Szép,szép csak éppen az önkormányzatokr ól feledkeztek meg megint.Úgy ... Tovább...
 • CSÓRÓ KÖZTISZTVISELŐ! A szakszervezet csak tököl ideje lenne már lépni... Tovább...
 • Mese habbal! Emellett az intézkedés tovább mélyíti a szakadékot a korm... Tovább...
 • Megy a harc,hogy a tornyházak,vagy az irodenegyedek főúti kereszteződé... Tovább...
 • Tisztelt polgármester társaim most ki fog elnézést kérni a megrágalmaz... Tovább...
 • Na, egy saller kiosztva a bíróknak is. Tovább...
 • Ez a cikk is arra mutat, hogy az önkormányzatok pénzügyi gyámságát kés... Tovább...
 • Olvasva az üggyel kapcsolatos megnyilatkozáso kat már látszik, hogy a ... Tovább...
 • Rendkívül lehangoló, hogy egy szakmai ügyből politikai bohózat lett. A... Tovább...
 • Hát a köztisztviselők kel mi lesz?!A 2008. évi illetményalap - 38.650.... Tovább...