Hirdetés
Nemzetközi iskola épül a Nagyerdő szélén PDF Nyomtatás E-mail
2018. szeptember 04. kedd, 06:00

gulyas gergely02Iskolát alapítani hit kérdése, a jövő megformálását jelenti – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter a debreceni nemzetközi iskola ünnepélyes alapkőletételén. A végrehajtott, illetve a jövőben megvalósuló fejlesztések miatt Debrecen joggal pályázik arra, hogy gazdasági és kulturális téren is a régió központja legyen.

Az iskolaalapítás azt mutatja, hogy Debrecennek komoly tervei, elképzelései vannak – jelentette ki Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter (képünkön). A megyei jogú városok közül elsőként Debrecen ismerte fel a jelentőségét annak, hogy szükség van egy olyan iskolára, ahol a városban élő és dolgozó külföldiek gyermekei tanulhatnak – folytatta. – Ugyanakkor a debreceni diákok előtt is nyitva áll majd az intézmény, hogy egy, de akár több idegen nyelvet is megtanuljanak.

„Ez kell ahhoz, hogy azt az agyelszívási folyamatot megfordítsuk, amely az Európán belüli versenyben, egy rossz demográfiai helyzetben lévő kontinensen elengedhetetlen” – mondta a miniszter. Az elmúlt évek eredményeinek köszönhetően ma már több magyar jön vissza, mint ahányan elmennek valamelyik európai uniós országba - állította. A gazdasági növekedésből eredő fizetésemelés, illetve a közép- és felsőoktatási lehetőségek erős ösztönzők ahhoz, hogy sokan visszajöjjenek, illetve el se menjenek az országból.

Debrecen polgármestere, Papp László arról beszélt, hogy a nemzetközi iskola létrehozásánál ugyanaz az ambíció mozgatta a város vezetőit, mint ami 480 évvel ezelőtt, a református kollégium megalapításakor: Debrecen a térség szellemi és gazdasági központja akar lenni. Emlékeztetett: 2015 májusában Orbán Viktor miniszterelnökkel írták alá a Modern városok programot, ennek egyik kiemelt eleme a nemzetközi iskola alapítása, amely az elmúlt időszak egyik legfontosabb városstratégiai döntése volt.

Hozzátette: noha a nemzetközi iskola még csak a tervezőasztalon létezett, az elmúlt három évben üzleti sikerek előmozdítója volt, a Debrecenbe érkező külföldi befektetőknél a város tárgyalási pozícióját erősítette az iskola alapításának terve. A polgármester szerint e nélkül nem tudtak volna több mint hatezer új munkahelyet a városba hozni. Kiemelte: a 3,8 milliárd forintos beruházást teljes egészében a központi költségvetésből finanszírozza a kormány.

A térség országgyűlési képviselője, Kósa Lajos (Fidesz) hangsúlyozta: a debreceni nemzetközi iskola az egyetlen lesz az országban, amely az óvodától az érettségiig egy intézményben oktatja a gyermekeket  A Nagyerdő szélén, egy öthektáros területen felépülő iskolában mintegy 500 diák tanul majd nemzetközi oktatási program keretében. Az iskola 2019 nyarára készül el.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Hirdetés

Hírek hozzászólásai

 • Ez megint tele van pontatlan információkkal. A részletekbe nem megyek ... Tovább...
 • El kellene még egyszer olvasni a határozatot! Nem a helyi önkormányzat... Tovább...
 • Azért arra kíváncsi lennék, hogy a jövő évi két választást a köztisztv... Tovább...
 • Elszomorító, hogy ugyanazon a településen a Járási Hivatalban dolgozó ... Tovább...
 • Már minden közigazgatásban dolgozó tisztviselőnek megemelik-megem elté... Tovább...
 • Szép,szép csak éppen az önkormányzatokr ól feledkeztek meg megint.Úgy ... Tovább...
 • CSÓRÓ KÖZTISZTVISELŐ! A szakszervezet csak tököl ideje lenne már lépni... Tovább...
 • Mese habbal! Emellett az intézkedés tovább mélyíti a szakadékot a korm... Tovább...
 • Megy a harc,hogy a tornyházak,vagy az irodenegyedek főúti kereszteződé... Tovább...
 • Tisztelt polgármester társaim most ki fog elnézést kérni a megrágalmaz... Tovább...
 • Na, egy saller kiosztva a bíróknak is. Tovább...
 • Ez a cikk is arra mutat, hogy az önkormányzatok pénzügyi gyámságát kés... Tovább...
 • Olvasva az üggyel kapcsolatos megnyilatkozáso kat már látszik, hogy a ... Tovább...
 • Rendkívül lehangoló, hogy egy szakmai ügyből politikai bohózat lett. A... Tovább...
 • Hát a köztisztviselők kel mi lesz?!A 2008. évi illetményalap - 38.650.... Tovább...