Hirdetés
A bruttó minimálbér a duplájára nőtt tíz év alatt PDF Nyomtatás E-mail
2020. január 28. kedd, 07:00

bodo sandor01Magyarországon 2010 és 2019 között, a családi adókedvezményt is figyelembe véve, a nettó keresetek 87 százalékkal emelkedtek – állította az Innovációs és Technológiai Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára hétfőn budapesti sajtótájékoztatóján.

A szociális partnerek között 2018 decemberében létrejött kétéves bérmegállapodásnak köszönhetően idén január elsejétől a bruttó minimálbér 161.000 forintra, a garantált bérminimum pedig bruttó 210.600 forintra emelkedett, a növekedés mértéke 2019-hez képest 8 százalékos volt – tájékoztatta a sajtót az ITM foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára, Bodó Sándor (képünkön). Hangsúlyozta, hogy a kormány a bérek folyamatos emelésén dolgozik, ezt támasztja alá, hogy az idei bruttó minimálbér több mint a duplája a 2010-es 73.500 forintos szintnek. A garantált bérminimum ugyanebben az időszakban 135 százalékkal, 89.500 forintról, 210.600 forintra emelkedett.

A kormány számára fontos, hogy az állami szektorban is versenyképes fizetést kínáljanak, ezért idén januártól 32 milliárd forintot fordítanak a területi közigazgatásban dolgozók fizetésének emelésére. Átlagosan 18 százalékos emeléssel számolhatnak az érintettek, a bérnövekedés mértéke azonban országos szinten nem lesz egységes.

Az egészségügyi szakdolgozóknál is folytatódnak a béremelések, idén január 1-től 14 százalékos béremelésben részesültek, november 1-től további 20 százalékos emeléssel számolhatnak, 2022. január 1-től pedig keresetük újabb 30 százalékkal emelkedik majd – sorolta az államtitkár.

Bodó Sándor elmondta, nagy esély van arra, hogy a munkaadókat terhelő szociális hozzájárulási adó mértéke idén júniusban ismét 2 százalékponttal csökken, az így felszabaduló összeget pedig a cégek további bérfejlesztésre fordíthatják.

Arról is beszámolt Bodó Sándor, hogy kibővítik a munkásszállók építését támogató programot, így 2020. január 22. és május 15. között már azok a piaci vállalkozások is pályázhatnak, amelyek azt tervezik, hogy olyan munkásszállót építenek, ahol saját dolgozóik mellett az adott térségben található más munkaadók alkalmazottait is elszállásolják.

A munkásszállók építését támogató program 2017-es indulása óta több mint 3000 ember elhelyezése oldódott meg a felépült 20 munkásszállónak köszönhetően – közölte az államtitkár. Kérdésre válaszolva elmondta, hogy a program legújabb kiírásában a támogatási intenzitás régiónként eltérően, 40 és 70 százalék között mozog. A feltételek a korábbi kiíráshoz képest nem változtak.

Ossza meg a bejegyzést

 

Hozzászólások  

 
+6 #3 Irodista 2020-01-28 14:45
"Átlagosan 18 százalékos emeléssel számolhatnak az érintettek, a bérnövekedés mértéke azonban országos szinten nem lesz egységes."

Undorító!!!
Valamelyik cikkben írták, hogy ott ahol kiélezettebb a verseny, intenzívebb a versenyszféra elszívó ereje akár 35%-os emelésre is lehet számolni. Na vajon ez hol fog megtörténni?? Persze, hogy Budapesten ahol amúgy is magasabb fizetéssel dolgoznak az emberek. Erre persze lehetne azt mondani, hogy akkor menjünk a fővárosba dolgozni, ha éppenséggel nem lennének az albérlet és ingatlanárak elszállva. Budapesten már lassan csak az tud lakást venni aki nyer a lottón.
Idézet
 
 
+7 #2 Vidéki 2020-01-28 11:47
A köztisztviselők illetmény alapja - 38.650.-Ft - mely alapján számolják ki a munkabért, 13. éve változatlan, a 2020. évi költségvetési törvényben is annyi, mint 2008-ban!!!
Idézet
 
 
+8 #1 38.650.- 2020-01-28 08:08
Remek! A minimálbérhez képest más nem is változott.....
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Szabályozási Tudsátár

Kiemelt témák hozzászólásai

 • Ez érdekes egyeztetés lesz a kormány és az önkormányzatok között. A kormány el a... Tovább...
 • Az ügyfelek részére nem lesz egyszerűbb a közigazgatási eljárás, sőt sokkal nehe... Tovább...
 • Az önkormányzati köztisztviselők esetében már lezárultak - az idén sem kapnak bé... Tovább...
 • Tényleg, rájöttek, hogy nem kellene padlóra küldeni az önkormányzatoka t?! Ugyan... Tovább...
 • ...ismét egy vicckategóriás. A kolléga márc. 1-től átkerül az új helyre. Nadenin... Tovább...
 • ..olyan jó a hangzása mindennek! Tovább...
 • Tessék mondani, az önkormányzati dolgozókat mikor fogják emberszámba" venni? ...... Tovább...
 • Helyes! El kell venni mindent, amit egy önkormányzat megteremtett és amit a sajá... Tovább...
 • Ilyen kártékony ember kevés van széles hazánkban. Először a kamara kötelező pénz... Tovább...
 • Pótcselekvés. Minden kormányablakban legyen kormánytisztvis elő! Na ezt már nehe... Tovább...
 • Nekem is lenne ötletem a kamarai hozzájárulás megszüntetésérő l! Tovább...
 • Nesze neked rezsicsökkentés ! Valakinek állni kell a cehhet! Tovább...
 • Azt a 300 önkormányzatot kivéve már most is így van! Tovább...
 • ...ismét egy maszlagdumát" olvashatunk! Tovább...
 • Ez az önkormányzatok teljes kivéreztetését, pénzügyi padlóra küldését jelenti. E... Tovább...