Hirdetés
Konzultációt indítottak a közszolgálati szakszervezetek PDF Nyomtatás E-mail
2018. szeptember 24. hétfő, 06:00

mkksz180923Online közszolgálati konzultációt indítottak a közszolgálati szakszervezetek a nemzeti konzultáció mintájára, hogy felkészüljenek az őszi bértárgyalásokra. A szakszervezeti álláspont kialakításához várják a közszolgálati dolgozók véleményét.

A név nélkül kitölthető kérdőív a szakszervezetek több honlapján és a Facebookon is elérhető péntektől – közölte a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) elnöke, Boros Péterné a Pénzügyminisztérium előtt pénteken tartott sajtótájékoztatóján.

Az újságíróknak kiosztott kérdőíven nyolc kérdés szerepel, így például:

 • Egyetért-e Ön azzal, hogy a közszolgálati munkaerőhiányt csak jelentős, általános közszolgálati keresetnöveléssel lehet megszüntetni?
 • Egyetért-e a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának kezdeményezésével, amely szerint 2019. január 1-től a minimálbér összege 190 ezer forint, a szakmunkás bérminimum pedig 247 ezer forint legyen?
 • Támogatja-e Ön, hogy a közszolgálatban a munkavállalók igényeihez igazodóan a kormány, mint munkáltató biztosítsa a családbarát munkahelyek széleskörű bevezetését?

A konzultáció október 5-éig tart, akkor összesítik a válaszokat, majd tájékoztatják a nyilvánosságot. Remélik, hogy a kormány a nemzeti konzultációhoz hasonlóan a közszolgálati konzultáció eredményét, az emberek véleményét ugyanúgy figyelembe fogja venni – mondta az MKKSZ elnöke.

Boros Péterné az MKKSZ-hez tartozó szakszervezetek nevében arról beszélt, hogy a kritikus létszámhelyzet miatt a dolgozók folyamatosan leterheltek, és a stressz állandósult a munkahelyeken, továbbá „ütközik a családért, gyermekekért vállalt felelősség a munkáért vállalt felelősséggel”. Mint köztudott: a közszolgálatban dolgozók csaknem 80 százaléka nő.

A szakszervezet szerint az alacsonyan tartott keresetek miatt a közszféra ágazataiban foglalkoztatási krízishelyzet alakult ki, a kiosztott sajtóanyagban egyebek mellett az áll, hogy 100 ezer ember hiányzik a közszolgálatból. A kormányzat mégis további létszámcsökkentéssel riogat.

Saját javaslatukat ismertetve Boros Péterné elmondta, hogy a közszférában a minimálbér a kiindulópont. Szakmai javaslataik közé tartozik a 321 ezer forintos diplomás minimálbér, valamint a családbarát munkarend bevezetése is.

Ossza meg a bejegyzést

 

Hozzászólások  

 
+5 #4 Valaki 2018-09-27 09:47
Igen az szép lesz jövőre (terv: 202.000 Ft garantált bérminimum esetén), hogy egy felsőfokú végzettséggel rendelkező köztisztviselő 22 év munkaviszony után fog 2.845 forinttal a garantált bérminimum felett keresni.
Nem is értem miért bohockodnak ilyen "konzultcióval" meg horribilis követeléssel pláne a minimálbér tekintetében amit a piaci szereplőknek kell előteremteni.

Szerintem csak a minimálbérrel kombinált illetményrendsz er bevezetését kellene erőltetniük semmi mást, bár az sok mindent elmond a szakszervezet teljesítményérő l, hogy lassan 11 éve semmi nem történt sok-sok ember fizetésével. Persze kifogás az mindig van, de az senkit nem érdekel, mert kifogással nem kap semmit az ember a boltban.
Idézet
 
 
+11 #3 Tisztviselő 2018-09-27 09:38
Érdemi - legalább 50%-os béremelést a köztisztviselők nek!Mert nem tudunk megélni a jelenlegi fizetésből.Mind ennek az ára évente emelkedik, kivéve a köztisztviselők fizetése - ez már 10 éve nem emelkedik! Nincs 13. havi fizetés, nincs ruhapénz, nincs béremelés. Van-e még ilyen munkavállaló az országban, aki a 2008. évi fizetését kapja? Szerintem nincs, csak a köztisztviselők .
Idézet
 
 
+5 #2 bátor 2018-09-25 09:48
A 190 ezres és 240 ezres minimálbér szépen hangzik, de csak jelentős járulék csökkentés mellett tudnák a vállalkozások biztosítani, vagy olyan jelentős áremelkedéseket hozna az összeg kitermelése, hogy ott lennénk, ahol a part szakad!
Idézet
 
 
+18 #1 Lófasz és estifény 2018-09-24 14:54
Ez a konzultáció megint egy nagy üres lufi, amit lehet fújni ... És mutogatjuk, hogy ezt is megcsináltuk, majd legyezni a számadatokat a "bértárgyaláson " márha lesz ilyen, hogy persze többet akarnak... Aztán megint benyelni a választ, hogy bürokráciacsökk entés van, meg átalakítás, újragondolás, életpálya modell, meg a hasonló hangzatos ***ságok. Aztán jövőre már a minimálbér emelkedés hatására a középfokú végzettségűek bértáblája, mint olyan megszűnik létezni, hisz a bértábla alapján senki nem kap többet, mint a mindenkori minimálbér, a felsőfokú végzettségűek csak szűk rétege lesz már a minimálbér felett. Persze az önkormányzatok eltéríthetik a béreket, na nem nagyon, meg amúgy is sok önkormányzatnak nincs is miből, meg egyébként is jövőre választások, és kell a pénz a megkezdett beruházások befejezésére, hisz kiírtuk a TOP pályázatokat, csak közben beszoptuk az alapanyag árakat /meg ugye a kőműves segéd sem dolgozik 300.000 alatt/ de be kéne fejezni, tehát a bérkompenzációr a nem nagyon fog tudni áldozni az önkormányzat.
Mi szegény kis dolgozók meg legyünk boldogok a csodás kis minimálbérünkne k, és örüljünk majd annak, hogy szakszervezetün k 11. éve sem lesz képes érdekérvényesít eni, ami új országos rekord lesz!!!
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Kiemelt témák hozzászólásai

 • https://444.hu/2016/02/11/egy-rejtelyes-elemzes-miatt-rettegnek-a-polgarmesterek Tovább...
 • Az uniós választásokig számítunk, utána újra tervezik a rendszert.....N em kellü... Tovább...
 • Idő...idő...már rég répni kellett volna, mert már a béka fenekén vagyunk, megbec... Tovább...
 • Alig bírtam végigolvasni, hisz potyogott a könny a szememből. Na nem a meghatódo... Tovább...
 • A kormány támogatja a bérnövekedést - kivéve az önkormányzatokn ál dolgozó közti... Tovább...
 • A falvaknak nem sportparkok kellenek, hanem munkahelyek helyben vagy a közelben!... Tovább...
 • Irodában dolgozom közfogiban évek óta, ugyanakkora felelősséggel, mint bárki más... Tovább...
 • Az önkormányzati köztisztviselők nek - 37.000.-fő - sztrájkolni kell, mert 11. é... Tovább...
 • Ez csak azt jelenti, hogy a közös hivatalokat fenntartó önkormányzatokn ak keves... Tovább...
 • Az 1990-es évek végén azért vezették be sok településen az ipa-t, mert azt mondt... Tovább...
 • én négy éve vagyok közmunkás egy hivatalban, nagyon nem apró-cseprő ügyekkel lát... Tovább...
 • Milyen lehetősége lesz az önkormányzatokn ak, hogy ha megszűnik ez a program? Ne... Tovább...
 • A követelés már kevés. Általános sztrájk kell, a közszolgálatban dolgozók azonna... Tovább...
 • [quote name="Laci"]Köz munka cigány munka Tovább...
 • Egyetértek, valóban kényelmes nekik, azt tapasztalom, tetszik a közmunkásoknak, ... Tovább...