Hirdetés
Konzultációt indítottak a közszolgálati szakszervezetek PDF Nyomtatás E-mail
2018. szeptember 24. hétfő, 07:00

mkksz180923Online közszolgálati konzultációt indítottak a közszolgálati szakszervezetek a nemzeti konzultáció mintájára, hogy felkészüljenek az őszi bértárgyalásokra. A szakszervezeti álláspont kialakításához várják a közszolgálati dolgozók véleményét.

A név nélkül kitölthető kérdőív a szakszervezetek több honlapján és a Facebookon is elérhető péntektől – közölte a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) elnöke, Boros Péterné a Pénzügyminisztérium előtt pénteken tartott sajtótájékoztatóján.

Az újságíróknak kiosztott kérdőíven nyolc kérdés szerepel, így például:

 • Egyetért-e Ön azzal, hogy a közszolgálati munkaerőhiányt csak jelentős, általános közszolgálati keresetnöveléssel lehet megszüntetni?
 • Egyetért-e a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának kezdeményezésével, amely szerint 2019. január 1-től a minimálbér összege 190 ezer forint, a szakmunkás bérminimum pedig 247 ezer forint legyen?
 • Támogatja-e Ön, hogy a közszolgálatban a munkavállalók igényeihez igazodóan a kormány, mint munkáltató biztosítsa a családbarát munkahelyek széleskörű bevezetését?

A konzultáció október 5-éig tart, akkor összesítik a válaszokat, majd tájékoztatják a nyilvánosságot. Remélik, hogy a kormány a nemzeti konzultációhoz hasonlóan a közszolgálati konzultáció eredményét, az emberek véleményét ugyanúgy figyelembe fogja venni – mondta az MKKSZ elnöke.

Boros Péterné az MKKSZ-hez tartozó szakszervezetek nevében arról beszélt, hogy a kritikus létszámhelyzet miatt a dolgozók folyamatosan leterheltek, és a stressz állandósult a munkahelyeken, továbbá „ütközik a családért, gyermekekért vállalt felelősség a munkáért vállalt felelősséggel”. Mint köztudott: a közszolgálatban dolgozók csaknem 80 százaléka nő.

A szakszervezet szerint az alacsonyan tartott keresetek miatt a közszféra ágazataiban foglalkoztatási krízishelyzet alakult ki, a kiosztott sajtóanyagban egyebek mellett az áll, hogy 100 ezer ember hiányzik a közszolgálatból. A kormányzat mégis további létszámcsökkentéssel riogat.

Saját javaslatukat ismertetve Boros Péterné elmondta, hogy a közszférában a minimálbér a kiindulópont. Szakmai javaslataik közé tartozik a 321 ezer forintos diplomás minimálbér, valamint a családbarát munkarend bevezetése is.

Ossza meg a bejegyzést

 

Hozzászólások  

 
+5 #4 Valaki 2018-09-27 10:47
Igen az szép lesz jövőre (terv: 202.000 Ft garantált bérminimum esetén), hogy egy felsőfokú végzettséggel rendelkező köztisztviselő 22 év munkaviszony után fog 2.845 forinttal a garantált bérminimum felett keresni.
Nem is értem miért bohockodnak ilyen "konzultcióval" meg horribilis követeléssel pláne a minimálbér tekintetében amit a piaci szereplőknek kell előteremteni.

Szerintem csak a minimálbérrel kombinált illetményrendsz er bevezetését kellene erőltetniük semmi mást, bár az sok mindent elmond a szakszervezet teljesítményérő l, hogy lassan 11 éve semmi nem történt sok-sok ember fizetésével. Persze kifogás az mindig van, de az senkit nem érdekel, mert kifogással nem kap semmit az ember a boltban.
Idézet
 
 
+11 #3 Tisztviselő 2018-09-27 10:38
Érdemi - legalább 50%-os béremelést a köztisztviselők nek!Mert nem tudunk megélni a jelenlegi fizetésből.Mind ennek az ára évente emelkedik, kivéve a köztisztviselők fizetése - ez már 10 éve nem emelkedik! Nincs 13. havi fizetés, nincs ruhapénz, nincs béremelés. Van-e még ilyen munkavállaló az országban, aki a 2008. évi fizetését kapja? Szerintem nincs, csak a köztisztviselők .
Idézet
 
 
+5 #2 bátor 2018-09-25 10:48
A 190 ezres és 240 ezres minimálbér szépen hangzik, de csak jelentős járulék csökkentés mellett tudnák a vállalkozások biztosítani, vagy olyan jelentős áremelkedéseket hozna az összeg kitermelése, hogy ott lennénk, ahol a part szakad!
Idézet
 
 
+18 #1 Lófasz és estifény 2018-09-24 15:54
Ez a konzultáció megint egy nagy üres lufi, amit lehet fújni ... És mutogatjuk, hogy ezt is megcsináltuk, majd legyezni a számadatokat a "bértárgyaláson " márha lesz ilyen, hogy persze többet akarnak... Aztán megint benyelni a választ, hogy bürokráciacsökk entés van, meg átalakítás, újragondolás, életpálya modell, meg a hasonló hangzatos ***ságok. Aztán jövőre már a minimálbér emelkedés hatására a középfokú végzettségűek bértáblája, mint olyan megszűnik létezni, hisz a bértábla alapján senki nem kap többet, mint a mindenkori minimálbér, a felsőfokú végzettségűek csak szűk rétege lesz már a minimálbér felett. Persze az önkormányzatok eltéríthetik a béreket, na nem nagyon, meg amúgy is sok önkormányzatnak nincs is miből, meg egyébként is jövőre választások, és kell a pénz a megkezdett beruházások befejezésére, hisz kiírtuk a TOP pályázatokat, csak közben beszoptuk az alapanyag árakat /meg ugye a kőműves segéd sem dolgozik 300.000 alatt/ de be kéne fejezni, tehát a bérkompenzációr a nem nagyon fog tudni áldozni az önkormányzat.
Mi szegény kis dolgozók meg legyünk boldogok a csodás kis minimálbérünkne k, és örüljünk majd annak, hogy szakszervezetün k 11. éve sem lesz képes érdekérvényesít eni, ami új országos rekord lesz!!!
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

nkklub szab-szolg

Kiemelt témák hozzászólásai

 • A cikkben található linkek és a letöltés nálunk működik, az idézett cikk még elé... Tovább...
 • A webhely nem elérhető, a táblázat nem letölthető Tovább...
 • 50.000.-Ft átlagosan, ami akkor 30.000.-Ft lesz személyre lebontva, mint a 30%-o... Tovább...
 • 2008 óta változatlan, 38650 Ft az illetményalap, és jövöre is ennyi a tervek sze... Tovább...
 • Kivéve a köztisztviselők et. 11 éve - írd és mondd - a költségvetési törvényben ... Tovább...
 • Az illetmény alaphoz kéne hozzányúlni!!!!!!! Tizenegy éve nincs változás emberek... Tovább...
 • Talán lesz pénz béremelésre, talán??? Már tegnap is késő lett volna egy érdemi b... Tovább...
 • Nem tudom, hogy vajon a nagy önkormányzatoka t - Szeged, Pécs - is baszogatják? ... Tovább...
 • Ezt hívják tüneti kezelésnek és annyit is ér. Tovább...
 • Ne feledjük a jegyző mögött lévő apparátust sem! Tovább...
 • Ami kimaradt a cikkből: Az uniós választások után beszántják az önkormányzatoka ... Tovább...
 • Szöveg, szöveg, szöveg-a valósághoz semmi köze. Nem volt itt bürokrácia csökkent... Tovább...
 • Te jó ég, ez az ember megintcsak elhiszi, amiről beszél? Bürokráciacsökkentés: m... Tovább...
 • Értem én, hogy a jogszabályokat be kell tartani, mert csak így törvényes a sztrá... Tovább...
 • Nem csökkentve a program értékét, de egy két apróságra felhívnám a figyelmet. A ... Tovább...