Hirdetés
Béremelést, diplomás minimálbért, családbarát munkahelyeket PDF Nyomtatás E-mail
2017. október 09. hétfő, 07:00

borospeternemkkksz01A közszolgálati dolgozók bérének emelését, a diplomás bérminimum bevezetését és a közszférában is családbarát munkahelyek kialakítását szorgalmazza a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete.

A Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) elnöke, Boros Péterné szombaton a tisztes munka napja alkalmából rendezett budapesti sajtótájékoztatón kiemelte, azt szeretnék, ha Magyarországon a legfontosabb értékek között lenne a tisztes munka, a tisztességes fizetés és a munkavállalók megbecsülése, mert a dolgozók nélkül nincs GDP-növekedés, nincs fejlődés, és nincs gazdagodás.

Elmondta: a héten adták át az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) Családbarát munkahely díjait. Ehhez kapcsolódva az MKKSZ a héten felkéri Novák Katalint, az Emmi család-, ifjúság és nemzetközi ügyekért felelős államtitkárát, hogy segítse a családbarát szempontok kialakítását a közszolgálati munkahelyeken is. A szakszervezetnek is célja, hogy minden kormányhivatal  családbarát munkahely legyen - jelentette ki Boros Péterné, megjegyezve, hogy a Békés megyei kormányhivatal földhivatali osztályán több mint 30 évig működött a rugalmas munkavégzés, azonban augusztusban ezt egyik pillanatról a másikra eltörölték.

Szólt arról is, hogy béremelést kérnek azoknak a közszolgálati alkalmazottaknak, akik a bérintézkedésekből kimaradtak, és az életpályatörvények hatálya alá sem tartoznak. Nekik január 1-jéig visszamenőleg bérkiegészítést, valamint három év alatt 50 százalékos béremelést követelnek. Emellett javasolják a minimálbér és garantált bérminimum tervezettnél magasabb emelését és a diplomás bérminimum bevezetését. A minimálbért jövőre 145 ezer forintban, a bérminimumot 188.500 forintban, a diplomás minimálbért pedig 245 ezer forintban határoznák meg – közölte Boros Péterné.

Hozzátette: a bérek tekintetében Magyarország a visegrádi négyek között sereghajtó, európai szinten pedig utolsó előtti.

 

Ossza meg a bejegyzést

 

Hozzászólások  

 
0 #14 Biztos ez? 2017-10-20 09:19
Bocsánat, hogy próbáltam információkkal segíteni. Több, mint 20 éve vagyok a rendszerben talán láttam már ezt-azt. Lehet diszlájkolni, de attól még igazakat írtam.
Idézet
 
 
+5 #13 köztisztviselő 2017-10-18 14:53
Nemsokára jönnek a választások. Remélem mindenki örömmel fogja a dolgát végezni, az egész 20.000.- Ft-ért. Hajrá!
Idézet
 
 
+4 #12 Köztisztviselő 2017-10-18 09:35
Csak jelzem az Elnök asszonynak meg minden illetékes vezetőnek, hogy a tényleges munkát végző ügyintézői létszám folyamatosan csökken (elvándorlás a kevés bér miatt, nyugdíjazás stb.) az ügyek száma pedig folyamatosan nő. Erre föl csökkentik az ügyintézési időt - alapesetben 8 nap - az ügyintéző meg túlórázik a semmiért. Na ezért sem jönnek ide a fiatalok. Itt is az lesz néhány év múlva, mint az egészségügyben - nem lesznek szakemberek!
Idézet
 
 
+2 #11 Önkormányzati köztisztviselő 2017-10-18 09:26
A létszám túlnövekedése NEM ügyintézői szinten van jelen. Ott ugyanis KEVÉS az ember. JELENTŐS EMBERHIÁNNYAL küzd az építéshatóság, de akármilyen önkormányzati hatósági terület. NEM AZ ÖNKORMÁNYZATI KÖZTISZTVISELŐK létszámát kell racionalizálni, azt nem is lehet. Már olyan kevesen vagyunk, hogy a munkát, ami persze kötelezően ellátandó feladat és hatáskör, már szinte lehetetlen olyan szinten ellátni, ahogyan a polgárok megérdemelnék. Tudnék súgni, és mindannyiunk tudna, hogy mely területeken van duzzasztva a létszám, miből lehetne lefaragni. Aki azt gondolja, hogy az önkormányzati ügyintézők számából lehetne, soha nem látta belülről polgármesteri hivatal működését és nem ismeri az ott folyó munkát.
Napi szinten küzdünk azzal, hogy nem akarnak jönni szakképzett emberek. Frissen végzett kolléga meséli, hogy szakirányú felsőoktatási intézményben végzett évfolyamtársai inkább elmennek a Decathlonba vagy külföldre felszolgálónak. Szégyen!
Idézet
 
 
-3 #10 Biztos ez? 2017-10-17 11:35
Szerintem is ideje lenne rendet tenni. Óriási különbségek alakultak ki országosan, bár nyugaton az élet is drágább. Van önkormányzat, ahol mindenki kap pótlékot, évente 2X kötelező jutalmat (persze azon felül is van még). Van ahol az alap is 50.000,- körül van. Viszont azt is el kell ismerni, hogy nem lehet pl. a visegrádi négyekhez mérni minket bérben, amikor létszámban itt van magasan a legtöbb állami alkalmazott. Ha megtörténik a létszám racionalizálása , akkor abból simán fedezhető a kért béremelés. Persze belül mindenki tudja, hogy hol vannak a "felesleges" emberek, de senki sem szeretné, ha nála kezdenék az ilyen fajta leépítést.
Idézet
 
 
+9 #9 Valaki 2017-10-13 21:34
Ahol meg esetlegesen emelnek egy kicsit mert mondjuk van miből ott meg jön az ellenőrzés, hogy ugyan mindek emelted meg a dolgozód bérét, nem elég neki a garantált bérminimum?

Szóval ez az eltérítésesdi inkább egy szépségpötty mintsem használható dolog. Valahol még a működést is alig tudja kigazdálkodni az önkormányzat. A legjobb az amikor el térítik a bért és még úgy sem éri el a garantált bérminumumot csak a bérjegyzéken kevesebb lesz a kiegészítés....
Idézet
 
 
+11 #8 Önkormányzati köztisztviselő 2017-10-13 10:13
Ez az átlag köztisztviselő tapasztalaton alapuló fordításában azt jelenti, hogy az ejtőernyős családrag talán megüti a mércét, de lehet, hogy ő sem. A gyakorlatban ami adható, az nincs. Nem kell indokolni, hogy miért nincs. Nincs és kész.Tisztelet a kivételnek. Onnan hallani olyat, hogy mégis van, ahol jelentősebb az iparűzési adó bevétel, vagy egyszerűen emberségesebbek . De csodát tenni nem tudnak. Nem is az ő dolguk.Az előbb hivatkozott jogszabályi szösszenet sajnos a mellébeszélés része.Ezt mi, önkormányzati köztisztviselők , mindannyian tudjuk. És ezzel már nemigen lehet megetetni minket. Apropó az eltérítgetős jogszabályhely vajon fogalmazott meg olyan objektív tételeket, amelyek alapján kötelező lenne a pozitív eltérítés? Ja, hogy nem? Nahát! Akkor vajon a szubjektív megítélés, netán a szimpátia döntene? Hahahahahaha nem gondolják tán, hogy ezzel ki lehet szúrni a szemét ennek a rétegnek? Ez sommázva olyan, mint a császár új ruhája. Mindenki hivatkozik rá, dícséri, de gyakolatilag nincs.
Idézet
 
 
-4 #7 Anno2 2017-10-13 08:32
Magyar Közlöny 166. szám:
A Kttv. 235. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:
„(1) A képviselő-testü let hivatalánál foglalkoztatott köztisztviselőn ek az e törvényben meghatározott
illetményrendszerre vonatkozó szabályoktól eltérő személyi illetményt állapíthat meg – a polgármester,
a főpolgármester, a megyei közgyűlés elnöke jóváhagyásával – a jegyző, illetve a főjegyző. Személyi illetmény
minősítéssel, ennek hiányában teljesítményért ékeléssel alátámasztott, kimagasló teljesítményt nyújtó köztisztviselő
részére állapítható meg a tárgyév március 1-jétől a következő év február végéig terjedő időszakra. Az így
megállapított havi illetmény nem haladhatja meg a Központi Statisztikai Hivatal által hivatalosan közzétett,
a tárgyévet megelőző évre vonatkozó nemzetgazdasági havi átlagos bruttó kereset tízszeresét.”
Idézet
 
 
+13 #6 Önkormányzati köztisztviselő 2017-10-12 10:57
Ébresztő! Ébresztő!
Ha nem állunk ki a jogainkért ellehetetleníte nek minket!
Nem áll szándékukban rendezni a béreinket!
Nem áll szándékukban elismerni a munkánk becsületét!
Nem áll szándékukban élhető körülményeket teremteni a munkahelyeken!
Nem áll szándékukban valóságos egyeztetéseket lefolytatni velünk!
Meddig még?
Idézet
 
 
+18 #5 Családibarát 2017-10-11 07:45
"A szervezet korábban közölte, hogy október 7-ig várják a kormány válaszát a béremelési követeléseikre, amely egy, vagy több lépcsőben, de három év alatt 50 százalékos növekményről szól."
A két számmal korábbi újságban jelent meg a fenti cikkrészlet. Vártam, hogy ebben a számban kedvező folytatás lesz. De ezt továbbra is várhatom. Mese, mese...
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Hirdetés

Kiemelt témák hozzászólásai

 • Bocsánat, hogy próbáltam információkkal segíteni. Több, mint 20 éve vagyok a ren... Tovább...
 • Nemsokára jönnek a választások. Remélem mindenki örömmel fogja a dolgát végezni,... Tovább...
 • Csak jelzem az Elnök asszonynak meg minden illetékes vezetőnek, hogy a tényleges... Tovább...
 • A létszám túlnövekedése NEM ügyintézői szinten van jelen. Ott ugyanis KEVÉS az e... Tovább...
 • Nem kell a mellébeszélés. Semmivel nem lehet szépíteni azt a tényt, hogy ez a ré... Tovább...
 • A fejpénz nem egy új bevezetendő dolog, hanem régóta létezik. Nagyon leegyszerűs... Tovább...
 • Szerintem is ideje lenne rendet tenni. Óriási különbségek alakultak ki országosa... Tovább...
 • Ahol meg esetlegesen emelnek egy kicsit mert mondjuk van miből ott meg jön az el... Tovább...
 • Ez az átlag köztisztviselő tapasztalaton alapuló fordításában azt jelenti, hogy ... Tovább...
 • Magyar Közlöny 166. szám: A Kttv. 235. § (1) bekezdése helyébe a következő rende... Tovább...
 • Olvassuk el a címet!!!!! Mégis ki más biztosítaná a működéshez szükséges forrást... Tovább...
 • Ébresztő! Ébresztő! Ha nem állunk ki a jogainkért ellehetetleníte nek minket! Ne... Tovább...
 • "A szervezet korábban közölte, hogy október 7-ig várják a kormány válaszát a bér... Tovább...
 • Na meg egy ilyen, kiállunk és elmondjuk mit szeretnénk és pont. Ez a tegyünk ren... Tovább...
 • A szakszervezet egy nagy nulla. Tovább...
Hirdetés