Hirdetés
A képzett munkaerő hiányától tartanak az önkormányzatok PDF Nyomtatás E-mail
2016. szeptember 26. hétfő, 07:00

munk15 milliárd forinttal kevesebb jut jövőre a közmunkaprogramra, mint idén – jelentette be a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára. Pogácsás Tibor elmondta, a közeljövőben nem lesz béremelés a közmunkások körében, nem cél ugyanis a tartós közfoglalkoztatás – írja a szakszervezetek.hu.

A közfoglalkoztatottak terítőket, szemüvegeket és pénztárcákat is készíthetnek, de vannak, akik zöldséget termesztenek egy Borsod megyei nagyközségben, Arlón.

„A fizetés az, azt hagyjuk. Hát, egyelőre Arló környékén nem nagyon van lehetőség, ez a problémája a legtöbb közmunkásnak, és hogy kevés az az üzem, ahol lényegében lehet foglalkoztatni, ilyen összeszerelő üzemek vannak, és azon kívül több semmi” – mondta el a Hír TV-nek egy helyi közmunkás, Cimmer Gézáné.

Az olcsón előállított termékeket az önkormányzat eladja, de a bevételből a közmunkások nem részesülnek.

Arló polgármestere, Vámos Istvánné elmondás alapján az értékesítésből befolyt összeget befizetik az önkormányzat pénztárába, mert úgy kapnak engedélyt az értékesítésre, hogy ezeket az összegeket vissza kell forgatni a közmunkaprogramba.

A közmunkások nettó 52 ezer forintot visznek haza átlagosan egy hónapban. Béremelésben nem reménykedhetnek, jövőre 15 milliárddal kevesebb pénzt áldoz a költségvetés közfoglalkoztatásra, mint idén.

Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára szerint olyan bérpolitikát, olyan bérrendszert kell tartani, amikor azért az alapvetően egy cél a közfoglalkoztatott számára, hogy továbblépjen. Hozzátette: itt nagyon lényeges az, hogy milyen bért kap a piacon és milyen bért kap a közfoglalkoztatásban.”

Az önkormányzatok megtartanák a szakképzett közmunkásokat, de a piaci ajánlatokkal nem tudnak versenyezni – mondta egy somogyi község polgármestere.

„Egyik szemünk sír, a másik meg nevet. Mert vannak ilyen szakmunkásaink, akiket újra vissza tudtunk segíteni a munka világába, először nálunk dolgoztak, és a település képe meglátszik az ő keze munkájuk nyomán, és azt látjuk, ezeket az embereket a szabad munkaerőpiac elszipkázza, mert nem vagyunk versenyképesek bérben” – nyilatkozta Sztányi Tibor, Kaposfő vezetője.

A Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke is azt mondja, hogy a piac kimazsolázza a szakmunkásokat a közmunkások közül.

A TÖOSZ elnöke, Schmidt Jenő tévének azt mondta, hiú ábránd lenne azt hinni, hogy ez a 400 ezer közfoglalkoztatott mind kell az elsődleges munkaerőpiacnak. Hozzátette: ha a képzett emberek kikerülnek a közmunkából, az önkormányzatoknak feszültségük lesz az ott maradó 150-200 ezer fővel, mivel rájuk teljesen más feladatokat tudnak majd kiosztani.

A kieső közmunkások helyett az önkormányzatoknak gépekre lesz szükségük, amelyek beszerzéséhez a TÖOSZ támogatást kér a kormánytól.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Hirdetés

Kiemelt témák hozzászólásai

 • Nagyon jól mondod, április 8-án betegnek kell lennünk! Tovább...
 • Hiába emelik fel az illetményalapot 60 eFt-ra, mint ahogyan a 2. számú hozzászól... Tovább...
 • A következő sztrájk napjára tennék javaslatot: egy szép tavaszi vasárnapra, mond... Tovább...
 • Erősen hajlok rá, hogy Ausztriában folytassam. Ott legalább megbecsülnek. Polgár... Tovább...
 • Az itt a legnagyobb baj, amellett, hogy a "nagy" fidesz részéről semmi hajlandós... Tovább...
 • Minden tiszteletem a sztrájkot megszervező Köztisztviselők Szakszervezetéé és a ... Tovább...
 • Nem lesz ebből semmi. Kivéreztetik a szektort. Tovább...
 • 462/2017.(XII.2 8.) Korm. rendelet Tovább...
 • Az önkormányzati igazgatásban dolgozó 37.000. köztisztviselő illetménye - közpon... Tovább...
 • 2018. január 31-vel megszűnik a bér kompenzációja ! Nem béremelés nem lesz még e... Tovább...
 • Jah,a politikai érinthetetlensé gnek ára van ! Tovább...
 • Hagyjuk már az elmúlt,8 évvel ezelőtt véget ért szocialista városvezetést, akine... Tovább...
 • Megint egy olyan probléma melyet látványosan, meg lehetne oldani, ha nem kőbaltá... Tovább...
 • Kíváncsi lennék mit tenne a "kormány", ha az országos sztrájk a választások napj... Tovább...
 • Kíváncsi lennék mit tenne a "kormány", ha az országos sztrájk a választások napj... Tovább...
Hirdetés