Hirdetés
Több tízezer közfoglalkoztatott képzése indul jövőre PDF Nyomtatás E-mail
2015. szeptember 14. hétfő, 08:00

sepruMintegy 30 milliárd forintos kerettel, uniós támogatással indulhat jövőre a közfoglalkoztatottak képzését célzó program. A tervek szerint két év alatt 85 ezer embert vonnának be a programba, ebből 80 ezer általános iskolai vagy annál alacsonyabb végzettségű lenne. Az előzetes ütemezés alapján 2016 első negyedévében közel 30 ezer ember bevonását tervezik – írja a Magyar Idők.

Jövőre kezdődhet meg a közfoglalkoztatottak képzését célzó, mintegy 30 milliárd forintos kerettel uniós támogatásból tervezett program, melynek részeként 2016–2018 között körülbelül 85 ezer ember juthatna az elhelyezkedését segítő ismeretekhez – tudta meg a Magyar Idők. A Belügyminisztérium (BM) még nyár elején tett említést arról, hogy több ezer közmunkás számára indítana nagyszabású képzési programot. Mivel azonban az Alacsony képzettségűek és közfoglalkoztatottak képzése elnevezésű, a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív programból finanszírozni tervezett program (GINOP-6.1.1-15.) az operatív program előkészítése, időtartama az éves fejlesztési keret módosítása miatt – amely a konzorciumi partnerek változása miatt merült fel – kitolódott, ezért a projekt tervezési felhívása is csak augusztus 28-án jelent meg.

A képzési programot a kormány a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal vezetésével, a Belügyminisztérium együttműködésével és a megyei kormányhivatalok bázisán keresztül kívánja megvalósítani. A konzorciumnak az elkészített pályázatot 2015. október 30-ig kell beadnia, a támogatási szerződés megkötését követően kezdődhet  a szakmai tevékenységek (azaz a képzések szervezésének) előkészítése. Első körben meghatározzák a képzési szakirányokat, majd ajánlattételi felhívással választják ki a képzéseket megvalósító képző intézményeket. A nyertes ajánlatok alapján határozzák meg a képzés jegyzéket. A célcsoporttagok a képzési jegyzékben szereplő szakirányokból választhatnak, s jelentkezhetnek a képzési programokra, amelyek várhatóan a jövő év során indulhatnak el.

A kormány tervei szerint két év alatt 85 ezer embert vonnának be a programba, ebből 80 ezer általános iskolai, vagy annál alacsonyabb végzettségű lenne. Az előzetes ütemezés alapján 2016 első negyedévében közel 30 ezer ember bevonását tervezzük – közölte a Belügyminisztérium. Az elképzelések szerint főként felzárkóztató és a munkaerő-piaci igényeknek is megfelelő, állam által elismert OKJ-képzéseket, illetve munkakör betöltésére képesítő úgynevezett betanító képzéseket indítanának, de a konkrét szakirányok kiválasztása még zajlik. A kiemelt projekt keretében támogatásban részesülhetnek a kevésbé fejlett régiókban (észak-magyarországi, észak-alföldi, dél-alföldi, közép-dunántúli, nyugat-dunántúli, dél-dunántúli) magyarországi lakóhellyel, vagy bejelentett tartózkodási hellyel rendelkező, tankötelezettségüket teljesített, elsősorban alacsony iskolai végzettségű, befejezett általános iskolai végzettséggel rendelkező személyek, akik közfoglalkoztatási jogviszonyban vagy munkaviszonyban állnak.

A GINOP projekt újdonsága, hogy a képzésbe vonást megelőzően – minden célcsoporttag esetében – kötelező az egyén képzési életútjának, készségeinek és kompetenciájának felmérése, ami alapján konkrét képzési javaslatokat tartalmazó egyéni képzési terv készül. A képzési tervben rögzíthető javaslatként, hogy  – figyelembe véve a célcsoport alacsony iskolai végzettségét – további, a tényleges (szakmai) képzésen kívül képzést kiegészítő tevékenység is nyújtható. Emellett a résztvevők számára a képzés időtartama alatt a képzésben maradás, annak sikeres elvégzése, illetve a képesítés megszerzése érdekében folyamatos mentori szolgáltatás nyújtását tervezzük – közölte a szaktárca.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

nkklub szab-szolg

Kiemelt témák hozzászólásai

 • Ne feledjük a jegyző mögött lévő apparátust sem! Tovább...
 • Ami kimaradt a cikkből: Az uniós választások után beszántják az önkormányzatoka ... Tovább...
 • Szöveg, szöveg, szöveg-a valósághoz semmi köze. Nem volt itt bürokrácia csökkent... Tovább...
 • Te jó ég, ez az ember megintcsak elhiszi, amiről beszél? Bürokráciacsökkentés: m... Tovább...
 • Értem én, hogy a jogszabályokat be kell tartani, mert csak így törvényes a sztrá... Tovább...
 • Nem csökkentve a program értékét, de egy két apróságra felhívnám a figyelmet. A ... Tovább...
 • A falvak - különösen a kis falvak - jelentős részében nincs háziorvos, ahol van ... Tovább...
 • Vidéken, a falvakban az emberek, több mint a felének nincs sem számítógépe, sem ... Tovább...
 • Az ügyfélszolgálat csak azt jelenti, hogy sorban állnak az ügyfelek? Az elektron... Tovább...
 • Erről a nagy blabla szövegről, mint önkormányzati tisztségviselőn ek megvan a vé... Tovább...
 • Fördős úgy hazudik mint a vízfolyás. Igaz csak azt hajtja végre amire a politika... Tovább...
 • Túlment bárki is az általános ismereteken és számszerűsített e az Őt ért hátrány... Tovább...
 • Nagyon nagy a baj! A felállt 2500? - szerintem több, és még többen lesznek - ügy... Tovább...
 • Én megértem azt aki marad, azért vidéken, speciális képzettséggel nem könnyű más... Tovább...
 • Családbarát munkahely.☹ Tovább...