Hirdetés
Több tízezer közfoglalkoztatott képzése indul jövőre PDF Nyomtatás E-mail
2015. szeptember 14. hétfő, 08:00

sepruMintegy 30 milliárd forintos kerettel, uniós támogatással indulhat jövőre a közfoglalkoztatottak képzését célzó program. A tervek szerint két év alatt 85 ezer embert vonnának be a programba, ebből 80 ezer általános iskolai vagy annál alacsonyabb végzettségű lenne. Az előzetes ütemezés alapján 2016 első negyedévében közel 30 ezer ember bevonását tervezik – írja a Magyar Idők.

Jövőre kezdődhet meg a közfoglalkoztatottak képzését célzó, mintegy 30 milliárd forintos kerettel uniós támogatásból tervezett program, melynek részeként 2016–2018 között körülbelül 85 ezer ember juthatna az elhelyezkedését segítő ismeretekhez – tudta meg a Magyar Idők. A Belügyminisztérium (BM) még nyár elején tett említést arról, hogy több ezer közmunkás számára indítana nagyszabású képzési programot. Mivel azonban az Alacsony képzettségűek és közfoglalkoztatottak képzése elnevezésű, a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív programból finanszírozni tervezett program (GINOP-6.1.1-15.) az operatív program előkészítése, időtartama az éves fejlesztési keret módosítása miatt – amely a konzorciumi partnerek változása miatt merült fel – kitolódott, ezért a projekt tervezési felhívása is csak augusztus 28-án jelent meg.

A képzési programot a kormány a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal vezetésével, a Belügyminisztérium együttműködésével és a megyei kormányhivatalok bázisán keresztül kívánja megvalósítani. A konzorciumnak az elkészített pályázatot 2015. október 30-ig kell beadnia, a támogatási szerződés megkötését követően kezdődhet  a szakmai tevékenységek (azaz a képzések szervezésének) előkészítése. Első körben meghatározzák a képzési szakirányokat, majd ajánlattételi felhívással választják ki a képzéseket megvalósító képző intézményeket. A nyertes ajánlatok alapján határozzák meg a képzés jegyzéket. A célcsoporttagok a képzési jegyzékben szereplő szakirányokból választhatnak, s jelentkezhetnek a képzési programokra, amelyek várhatóan a jövő év során indulhatnak el.

A kormány tervei szerint két év alatt 85 ezer embert vonnának be a programba, ebből 80 ezer általános iskolai, vagy annál alacsonyabb végzettségű lenne. Az előzetes ütemezés alapján 2016 első negyedévében közel 30 ezer ember bevonását tervezzük – közölte a Belügyminisztérium. Az elképzelések szerint főként felzárkóztató és a munkaerő-piaci igényeknek is megfelelő, állam által elismert OKJ-képzéseket, illetve munkakör betöltésére képesítő úgynevezett betanító képzéseket indítanának, de a konkrét szakirányok kiválasztása még zajlik. A kiemelt projekt keretében támogatásban részesülhetnek a kevésbé fejlett régiókban (észak-magyarországi, észak-alföldi, dél-alföldi, közép-dunántúli, nyugat-dunántúli, dél-dunántúli) magyarországi lakóhellyel, vagy bejelentett tartózkodási hellyel rendelkező, tankötelezettségüket teljesített, elsősorban alacsony iskolai végzettségű, befejezett általános iskolai végzettséggel rendelkező személyek, akik közfoglalkoztatási jogviszonyban vagy munkaviszonyban állnak.

A GINOP projekt újdonsága, hogy a képzésbe vonást megelőzően – minden célcsoporttag esetében – kötelező az egyén képzési életútjának, készségeinek és kompetenciájának felmérése, ami alapján konkrét képzési javaslatokat tartalmazó egyéni képzési terv készül. A képzési tervben rögzíthető javaslatként, hogy  – figyelembe véve a célcsoport alacsony iskolai végzettségét – további, a tényleges (szakmai) képzésen kívül képzést kiegészítő tevékenység is nyújtható. Emellett a résztvevők számára a képzés időtartama alatt a képzésben maradás, annak sikeres elvégzése, illetve a képesítés megszerzése érdekében folyamatos mentori szolgáltatás nyújtását tervezzük – közölte a szaktárca.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Szabályozási Tudsátár

Kiemelt témák hozzászólásai

 • Az átlag magyar falu sajnos reménytelen hely, mert nincs munkahely, nincs iskola... Tovább...
 • Nem azzal van a baj, hogy nem adják a bankok. Már eleve egy halva született ötle... Tovább...
 • Adtak a sz...nak egy nagy pofont! Tovább...
 • Tisztelt Cikkíró! A háziorvosi praxisokban vélhetően azért nincs megfelelő számú... Tovább...
 • Én ezeken a nyilatkozatokon már kínomban csak nevetni tudok. Miért kell ennyire ... Tovább...
 • Folyamatosan nő a várakozási idő minden járási hivatalban, mert mindenhol kevés ... Tovább...
 • Nagy a baj. A létszámstop és a felmondások után még maradó tisztviselők egyszerű... Tovább...
 • Érdemi ,azonnali béremelést a közalkalmazotta knak is. ! Azonos fea. végeznek a ... Tovább...
 • IDEJE LENNE MÁR FELÉBREDNI MINISZTER ÚR!!! Tovább...
 • 600 fő hiányzik a fővárosi kormányhivatalb ól és ezt a 600 főt 35 vidéki tisztvi... Tovább...
 • Megerősödtek a kormányhivatalo k?!Inkább meggyengültek, mert alaphangon 4.000. k... Tovább...
 • https://24.hu/kozelet/2019/06/26/a-kormany-is-latja-hogy-kritikus-a-letszamhiany... Tovább...
 • "Az állam nagylelkűen elengedi a kaszinóknak a koncessziós díjat. A magyar kaszi... Tovább...
 • Szeretem, hogy ilyen gavallér a munkáltatóm: "A magyarországi kaszinós cégek bő ... Tovább...
 • Gondolom ez az átlag 50.000 Ft úgy fog kinézni, hogy az alapilletményhe z teszik... Tovább...