Hirdetés
A szociális szövetkezetek a foglalkoztatás következő lépcsői PDF Nyomtatás E-mail
2014. október 09. csütörtök, 08:00

A szociális szövetkezet lényeges továbblépés a közfoglalkoztatási formából, hiszen itt már piaci szereplőként tud megjelenni mind a munkavállaló mind a szervezet – közölte Pogácsás Tibor a Belügyminisztériumban tartott termékbemutatón. Az önkormányzati államtitkár elmondta, a szervezetek a következő években akár már a nagykereskedelemben is forgalmazhatják áruikat – írja az OrientPress Hírügynökség.

Eddig mintegy száz település alapított többségében önkormányzati tagsággal szociális szövetkezetet, amelyek célja az önfoglalkoztatás, önfenntartás közös megszervezése. Pogácsás Tibor a Belügyminisztériumban tartott A közfoglalkoztatástól a szociális szövetkezetekig – kistelepülési sikerek című konferencia szünetében elmondta, a kormány számára fontos, hogy visszaadják a munka becsületét. Hozzátette, az országnak azokon a területein van szükség a szövetkezeti formára, ahol nincs megfelelő vállalkozási kedv vagy vásárlóerő.

A Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára hangsúlyozta, az önkormányzati szervezésű szociális szövetkezet lényeges továbblépés a közfoglalkoztatási formából, hiszen itt már piaci szereplőként jelenik meg mind a munkavállaló mind a szervezet. Szerinte a szervezetek a következő 2-4 évben termékeiket már a nagykereskedelemben is forgalmazni tudják majd.

Az államtitkár közölte, a mostani konferencia célja, hogy a szövetkezetek vezetői és a polgármesterek eszmecserét tudjanak folytatni, és felmérhessék, milyen kormányzati támogatásra számíthatnak a következő években. Az OrientPress érdeklődésére az államtitkár elmondta, az állam termőföldet ad ingyenesen használatba a szociális szövetkezetek számára, a felhasználás módját a kormány ellenőrzi. Ezen kívül egy TÁMOP program keretében több mint 1 milliárd forint áll rendelkezésükre, a szervezetek kialakításához pedig további 200 millió forintot biztosítanak.

A főként mezőgazdasági tevékenységet folytató szociális szövetkezetekben főként hátrányos helyzetű, korábban közfoglalkoztatottként alkalmazott emberek kapnak munkát. Az alkalmazottak napi 8 órában normál, munkavállalói státuszban dolgoznak, és a közfoglalkoztatási minimálbérnél mintegy bruttó 40 ezer forinttal keresnek többet. Újdonság, hogy a szövetkezetbe már tagként is be lehet kerülni, amelynek előnye, hogy a tagok vállalhatnak munkát, de nem vonatkozik rájuk a munka törvénykönyve. A szövetkezeti tagoknak a maguk által felállított szabályoknak kell megfelelniük – tudtuk meg a helyszínen kiállító szakemberektől.

A termékbemutatón a szövetkezetek által termelt zöldségeket, és előállított lekvárokat, szörpöket, olajokat, varrodai termékeket, illetve biobrikettet lehetett megtekinteni.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Hirdetés

Kiemelt témák hozzászólásai

 • [quote name="Laci"]Köz munka cigány munka Tovább...
 • Egyetértek, valóban kényelmes nekik, azt tapasztalom, tetszik a közmunkásoknak, ... Tovább...
 • Lehet, hogy sokan "megköveznek" azért amit most leírok, de én úgy gondolom, hogy... Tovább...
 • Ez a kis ország teljesen kettészakadt - van Budapest meg a fejlett Dunántúl, az ... Tovább...
 • Tisztelt Elnök Úr! Köszönet munkádért, de mikor fognak velünk kistelepülési veze... Tovább...
 • Hát meglátjuk, de azért erre a váltásra nem biztos, hogy büszkén emlékszik majd ... Tovább...
 • Arról miért nem beszél senki, hogy a kormányhivatalo k kormánytiszvise lői ezent... Tovább...
 • A közigazgatásban évek óta zajló átalakítások, jogszabályválto zások, létszámleé... Tovább...
 • Közmunka nem munka hely mert az ember ég alatt dolgozik . Tovább...
 • Ez üdvözlendő.Sajn os ez a mennyiség nem elég egy szezonra.Nyilvá n nagy segítsé... Tovább...
 • Van aki PB palackos gázt igényelt. Darabolják a gàzpalackot, vagy hogyan gondolj... Tovább...
 • Minden emberi logikával szembe megy, hogy nem lehet pénzben rendezni. Jelenleg i... Tovább...
 • Ebből is látszik, hogy az egész választási hajrában hatalmas kampányként kitalál... Tovább...
 • Ez így igaz, de a kistelepülések számára legoptimálisabb mini bölcsődei ellátásb... Tovább...
 • A fenti kérdésre a válasz: igen, amennyiben lesz mesterséges intelligencia és rá... Tovább...