Hirdetés
A szociális szövetkezetek a foglalkoztatás következő lépcsői PDF Nyomtatás E-mail
2014. október 09. csütörtök, 09:00

A szociális szövetkezet lényeges továbblépés a közfoglalkoztatási formából, hiszen itt már piaci szereplőként tud megjelenni mind a munkavállaló mind a szervezet – közölte Pogácsás Tibor a Belügyminisztériumban tartott termékbemutatón. Az önkormányzati államtitkár elmondta, a szervezetek a következő években akár már a nagykereskedelemben is forgalmazhatják áruikat – írja az OrientPress Hírügynökség.

Eddig mintegy száz település alapított többségében önkormányzati tagsággal szociális szövetkezetet, amelyek célja az önfoglalkoztatás, önfenntartás közös megszervezése. Pogácsás Tibor a Belügyminisztériumban tartott A közfoglalkoztatástól a szociális szövetkezetekig – kistelepülési sikerek című konferencia szünetében elmondta, a kormány számára fontos, hogy visszaadják a munka becsületét. Hozzátette, az országnak azokon a területein van szükség a szövetkezeti formára, ahol nincs megfelelő vállalkozási kedv vagy vásárlóerő.

A Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára hangsúlyozta, az önkormányzati szervezésű szociális szövetkezet lényeges továbblépés a közfoglalkoztatási formából, hiszen itt már piaci szereplőként jelenik meg mind a munkavállaló mind a szervezet. Szerinte a szervezetek a következő 2-4 évben termékeiket már a nagykereskedelemben is forgalmazni tudják majd.

Az államtitkár közölte, a mostani konferencia célja, hogy a szövetkezetek vezetői és a polgármesterek eszmecserét tudjanak folytatni, és felmérhessék, milyen kormányzati támogatásra számíthatnak a következő években. Az OrientPress érdeklődésére az államtitkár elmondta, az állam termőföldet ad ingyenesen használatba a szociális szövetkezetek számára, a felhasználás módját a kormány ellenőrzi. Ezen kívül egy TÁMOP program keretében több mint 1 milliárd forint áll rendelkezésükre, a szervezetek kialakításához pedig további 200 millió forintot biztosítanak.

A főként mezőgazdasági tevékenységet folytató szociális szövetkezetekben főként hátrányos helyzetű, korábban közfoglalkoztatottként alkalmazott emberek kapnak munkát. Az alkalmazottak napi 8 órában normál, munkavállalói státuszban dolgoznak, és a közfoglalkoztatási minimálbérnél mintegy bruttó 40 ezer forinttal keresnek többet. Újdonság, hogy a szövetkezetbe már tagként is be lehet kerülni, amelynek előnye, hogy a tagok vállalhatnak munkát, de nem vonatkozik rájuk a munka törvénykönyve. A szövetkezeti tagoknak a maguk által felállított szabályoknak kell megfelelniük – tudtuk meg a helyszínen kiállító szakemberektől.

A termékbemutatón a szövetkezetek által termelt zöldségeket, és előállított lekvárokat, szörpöket, olajokat, varrodai termékeket, illetve biobrikettet lehetett megtekinteni.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Hirdetés

Kiemelt témák hozzászólásai

 • college essays college essay college essay writing college essay writing: http:/... Tovább...
 • Jaj szegíny pógármesterek, bezzeg a 6 havi jutalom mindig biztos....mi meg dógoz... Tovább...
 • Olvasd el azt a levelet figyelmesebben. Nem azt ígérte a Miniszterelnök úr, hogy... Tovább...
 • Csatlakozva az előttem szólókhoz: tényleg nem normális! 45 évesen 24 éves község... Tovább...
 • Elég érdekesen alakulnak a dolgok, egyszer teremtsük meg az önfenntartás lehetős... Tovább...
 • Ha az iparűzési adót megszüntetik, akkor vége az önkormányzatokn ak!Saját bevéte... Tovább...
 • "Az érdekképviselet gondnak tartja, hogy a közszférából még mindig nem irányítot... Tovább...
 • Nem tudom miről beszél a VOSZ főtitkár. Az önkormányzatokn ál nem hogy plusz lét... Tovább...
 • Addig működik a közigazgatás jól, amíg a mai 50 és fölöttiek ott lesznek. Ha jön... Tovább...
 • Az önkormányzatokn ál a létszám a jogszabályok által előírt feladatokhoz sem ele... Tovább...
 • Hu, én is nagyon megvagyok elégedve. A fizetésem a mai napon is több mint 10000 ... Tovább...
 • Kérdezem a nagypofájú VOSZ vezetői mikor fognak érdemi munkát végezni az alfél á... Tovább...
 • Besenyő Pista szavaival élve - Normális a VOSZ?! Felsőfokú közigazgatási végzett... Tovább...
 • A demokrácia alappilérei az önállóan működő települési önkormányzatok. Minden te... Tovább...
 • Április 8-án legyünk valamennyien betegek!!!! Tovább...
Hirdetés