Hirdetés
A szociális szövetkezetek a foglalkoztatás következő lépcsői PDF Nyomtatás E-mail
2014. október 09. csütörtök, 08:00

A szociális szövetkezet lényeges továbblépés a közfoglalkoztatási formából, hiszen itt már piaci szereplőként tud megjelenni mind a munkavállaló mind a szervezet – közölte Pogácsás Tibor a Belügyminisztériumban tartott termékbemutatón. Az önkormányzati államtitkár elmondta, a szervezetek a következő években akár már a nagykereskedelemben is forgalmazhatják áruikat – írja az OrientPress Hírügynökség.

Eddig mintegy száz település alapított többségében önkormányzati tagsággal szociális szövetkezetet, amelyek célja az önfoglalkoztatás, önfenntartás közös megszervezése. Pogácsás Tibor a Belügyminisztériumban tartott A közfoglalkoztatástól a szociális szövetkezetekig – kistelepülési sikerek című konferencia szünetében elmondta, a kormány számára fontos, hogy visszaadják a munka becsületét. Hozzátette, az országnak azokon a területein van szükség a szövetkezeti formára, ahol nincs megfelelő vállalkozási kedv vagy vásárlóerő.

A Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára hangsúlyozta, az önkormányzati szervezésű szociális szövetkezet lényeges továbblépés a közfoglalkoztatási formából, hiszen itt már piaci szereplőként jelenik meg mind a munkavállaló mind a szervezet. Szerinte a szervezetek a következő 2-4 évben termékeiket már a nagykereskedelemben is forgalmazni tudják majd.

Az államtitkár közölte, a mostani konferencia célja, hogy a szövetkezetek vezetői és a polgármesterek eszmecserét tudjanak folytatni, és felmérhessék, milyen kormányzati támogatásra számíthatnak a következő években. Az OrientPress érdeklődésére az államtitkár elmondta, az állam termőföldet ad ingyenesen használatba a szociális szövetkezetek számára, a felhasználás módját a kormány ellenőrzi. Ezen kívül egy TÁMOP program keretében több mint 1 milliárd forint áll rendelkezésükre, a szervezetek kialakításához pedig további 200 millió forintot biztosítanak.

A főként mezőgazdasági tevékenységet folytató szociális szövetkezetekben főként hátrányos helyzetű, korábban közfoglalkoztatottként alkalmazott emberek kapnak munkát. Az alkalmazottak napi 8 órában normál, munkavállalói státuszban dolgoznak, és a közfoglalkoztatási minimálbérnél mintegy bruttó 40 ezer forinttal keresnek többet. Újdonság, hogy a szövetkezetbe már tagként is be lehet kerülni, amelynek előnye, hogy a tagok vállalhatnak munkát, de nem vonatkozik rájuk a munka törvénykönyve. A szövetkezeti tagoknak a maguk által felállított szabályoknak kell megfelelniük – tudtuk meg a helyszínen kiállító szakemberektől.

A termékbemutatón a szövetkezetek által termelt zöldségeket, és előállított lekvárokat, szörpöket, olajokat, varrodai termékeket, illetve biobrikettet lehetett megtekinteni.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

nkklub szab-szolg

Kiemelt témák hozzászólásai

 • Az önkormányzati köztisztviselők követelik a 2008. évben megállapított illetmény... Tovább...
 • Az önkormányzati köztisztviselők túlóráznak pénz nélkül, éjszaka, hétvégén, szab... Tovább...
 • Túlórapénz? 15 éve dolgozom, sokadik átszervezés után, de életembe nem láttam m... Tovább...
 • Hol vagytok önkormányzati köztisztviselők , ti 37. ezren? Miért csak néhány ezer... Tovább...
 • Megnéztem a nyilatkozatot, hát mit mondjak Schmidt úr egy szóval sem mondta, hog... Tovább...
 • A kormánytisztvis elői rabszolgatörvén y 2019. március 1-én hatályba lépett, elv... Tovább...
 • Javaslom a következő sztrájkot (hisz nem fűzök nagy reményt a március 14-ei bohó... Tovább...
 • Nem kellett volna a ***t megkeverni! Ugyanolyan ez, mint a súlyadó volt: az önko... Tovább...
 • A közigazgatásban dolgozók jelentős részének egyéb szaktudása is van a közszolgá... Tovább...
 • Sajnos a közszférában dolgozók olyan tudással rendelkeznek, ami a versenyszféráb... Tovább...
 • Egyetértek az előttem szólóval. Megjegyzés - a hivatalok döntő többségében a 40-... Tovább...
 • Azt gondolom, hogy a sztájk csak a gőz kieresztésére jó, meg arra, hogy magunkat... Tovább...
 • Jó lenne javítani a cikket, mielőtt valaki komolyan veszi. "A címképzésért felel... Tovább...
 • https://444.hu/2016/02/11/egy-rejtelyes-elemzes-miatt-rettegnek-a-polgarmesterek Tovább...
 • Az uniós választásokig számítunk, utána újra tervezik a rendszert.....N em kellü... Tovább...