Hirdetés
A szociális szövetkezetek a foglalkoztatás következő lépcsői PDF Nyomtatás E-mail
2014. október 09. csütörtök, 09:00

A szociális szövetkezet lényeges továbblépés a közfoglalkoztatási formából, hiszen itt már piaci szereplőként tud megjelenni mind a munkavállaló mind a szervezet – közölte Pogácsás Tibor a Belügyminisztériumban tartott termékbemutatón. Az önkormányzati államtitkár elmondta, a szervezetek a következő években akár már a nagykereskedelemben is forgalmazhatják áruikat – írja az OrientPress Hírügynökség.

Eddig mintegy száz település alapított többségében önkormányzati tagsággal szociális szövetkezetet, amelyek célja az önfoglalkoztatás, önfenntartás közös megszervezése. Pogácsás Tibor a Belügyminisztériumban tartott A közfoglalkoztatástól a szociális szövetkezetekig – kistelepülési sikerek című konferencia szünetében elmondta, a kormány számára fontos, hogy visszaadják a munka becsületét. Hozzátette, az országnak azokon a területein van szükség a szövetkezeti formára, ahol nincs megfelelő vállalkozási kedv vagy vásárlóerő.

A Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára hangsúlyozta, az önkormányzati szervezésű szociális szövetkezet lényeges továbblépés a közfoglalkoztatási formából, hiszen itt már piaci szereplőként jelenik meg mind a munkavállaló mind a szervezet. Szerinte a szervezetek a következő 2-4 évben termékeiket már a nagykereskedelemben is forgalmazni tudják majd.

Az államtitkár közölte, a mostani konferencia célja, hogy a szövetkezetek vezetői és a polgármesterek eszmecserét tudjanak folytatni, és felmérhessék, milyen kormányzati támogatásra számíthatnak a következő években. Az OrientPress érdeklődésére az államtitkár elmondta, az állam termőföldet ad ingyenesen használatba a szociális szövetkezetek számára, a felhasználás módját a kormány ellenőrzi. Ezen kívül egy TÁMOP program keretében több mint 1 milliárd forint áll rendelkezésükre, a szervezetek kialakításához pedig további 200 millió forintot biztosítanak.

A főként mezőgazdasági tevékenységet folytató szociális szövetkezetekben főként hátrányos helyzetű, korábban közfoglalkoztatottként alkalmazott emberek kapnak munkát. Az alkalmazottak napi 8 órában normál, munkavállalói státuszban dolgoznak, és a közfoglalkoztatási minimálbérnél mintegy bruttó 40 ezer forinttal keresnek többet. Újdonság, hogy a szövetkezetbe már tagként is be lehet kerülni, amelynek előnye, hogy a tagok vállalhatnak munkát, de nem vonatkozik rájuk a munka törvénykönyve. A szövetkezeti tagoknak a maguk által felállított szabályoknak kell megfelelniük – tudtuk meg a helyszínen kiállító szakemberektől.

A termékbemutatón a szövetkezetek által termelt zöldségeket, és előállított lekvárokat, szörpöket, olajokat, varrodai termékeket, illetve biobrikettet lehetett megtekinteni.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Hirdetés

Kiemelt témák hozzászólásai

 • Csak a tisztánlátás kedvéért - a kis falvakban, de még a nagyobbakban is hiány v... Tovább...
 • #2 kételkedőnek: Egy pártnak eszébe jutott, hogy haza kéne csábítani a külföldre... Tovább...
 • Mégiscsak szükség van az önkormányzatokr a meg a köztisztviselők re?! A kormány ... Tovább...
 • Kicsit jobban is átgondolhatták volna, a nagy uborkaszezon közepén ezt az egésze... Tovább...
 • 100.000 köztisztviselő átcsoportosítás át tervezik a közszférából. Három diplomá... Tovább...
 • Kedves Vidéki! 2016. őszétől ez a cél. ☹ Tovább...
 • 5.000.000.-Ft-o s fizetés egy miniszternek - tehát 20x akkora fizetése van, mint... Tovább...
 • ...."a központi közigazgatásban , főként a minisztériumokb an 2008 óta valóban n... Tovább...
 • Ha munkaerő hiány van, nos.. az utcán sok emert találnak aki állást keres... de ... Tovább...
 • (...) Magukkal szemben lennének szigorúak, és az ő fizetésüket is a minimálbéren... Tovább...
 • A minisztériumokb an súlyos milliók kerültek kifizetésre jutalom címén. Ezzel sz... Tovább...
 • *** az egész közigazgatás, a vezetőkkel együtt!!! Tovább...
 • Kormányzati politikai döntést önkormányzat hajt végre saját alkalmazottaiva l (k... Tovább...
 • Debrecenbe kéne menni, operátor kéne lenni. Misi tudja, nem úgy megy az, de le v... Tovább...
 • A katasztrófa nem fenyeget, hanem már kőkeményen itt van! Vidéken - és nem csak ... Tovább...