Hirdetés
A szociális szövetkezetek a foglalkoztatás következő lépcsői PDF Nyomtatás E-mail
2014. október 09. csütörtök, 09:00

A szociális szövetkezet lényeges továbblépés a közfoglalkoztatási formából, hiszen itt már piaci szereplőként tud megjelenni mind a munkavállaló mind a szervezet – közölte Pogácsás Tibor a Belügyminisztériumban tartott termékbemutatón. Az önkormányzati államtitkár elmondta, a szervezetek a következő években akár már a nagykereskedelemben is forgalmazhatják áruikat – írja az OrientPress Hírügynökség.

Eddig mintegy száz település alapított többségében önkormányzati tagsággal szociális szövetkezetet, amelyek célja az önfoglalkoztatás, önfenntartás közös megszervezése. Pogácsás Tibor a Belügyminisztériumban tartott A közfoglalkoztatástól a szociális szövetkezetekig – kistelepülési sikerek című konferencia szünetében elmondta, a kormány számára fontos, hogy visszaadják a munka becsületét. Hozzátette, az országnak azokon a területein van szükség a szövetkezeti formára, ahol nincs megfelelő vállalkozási kedv vagy vásárlóerő.

A Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára hangsúlyozta, az önkormányzati szervezésű szociális szövetkezet lényeges továbblépés a közfoglalkoztatási formából, hiszen itt már piaci szereplőként jelenik meg mind a munkavállaló mind a szervezet. Szerinte a szervezetek a következő 2-4 évben termékeiket már a nagykereskedelemben is forgalmazni tudják majd.

Az államtitkár közölte, a mostani konferencia célja, hogy a szövetkezetek vezetői és a polgármesterek eszmecserét tudjanak folytatni, és felmérhessék, milyen kormányzati támogatásra számíthatnak a következő években. Az OrientPress érdeklődésére az államtitkár elmondta, az állam termőföldet ad ingyenesen használatba a szociális szövetkezetek számára, a felhasználás módját a kormány ellenőrzi. Ezen kívül egy TÁMOP program keretében több mint 1 milliárd forint áll rendelkezésükre, a szervezetek kialakításához pedig további 200 millió forintot biztosítanak.

A főként mezőgazdasági tevékenységet folytató szociális szövetkezetekben főként hátrányos helyzetű, korábban közfoglalkoztatottként alkalmazott emberek kapnak munkát. Az alkalmazottak napi 8 órában normál, munkavállalói státuszban dolgoznak, és a közfoglalkoztatási minimálbérnél mintegy bruttó 40 ezer forinttal keresnek többet. Újdonság, hogy a szövetkezetbe már tagként is be lehet kerülni, amelynek előnye, hogy a tagok vállalhatnak munkát, de nem vonatkozik rájuk a munka törvénykönyve. A szövetkezeti tagoknak a maguk által felállított szabályoknak kell megfelelniük – tudtuk meg a helyszínen kiállító szakemberektől.

A termékbemutatón a szövetkezetek által termelt zöldségeket, és előállított lekvárokat, szörpöket, olajokat, varrodai termékeket, illetve biobrikettet lehetett megtekinteni.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Hirdetés

Kiemelt témák hozzászólásai

 • http://doxycycline-cheapbuy.site/ - doxycycline-che apbuy.site.anko r onlinebuyc... Tovább...
 • http://doxycycline-cheapbuy.site/ - doxycycline-che apbuy.site.anko r onlinebuyc... Tovább...
 • http://doxycycline-cheapbuy.site/ - doxycycline-che apbuy.site.anko r onlinebuyc... Tovább...
 • http://doxycycline-cheapbuy.site/ - doxycycline-che apbuy.site.anko r onlinebuyc... Tovább...
 • Nem lesz itt semmi. Kiéheztetnek minket és vége a szektornak. Tovább...
 • Nemrég olvastam, hogy a horvát miniszterelnök asszony első intézkedései közé tar... Tovább...
 • A kedvenc mondatom: "A költségvetés megteremti a kormánytisztvis elői és köztisz... Tovább...
 • "Kövér László házelnök például az eddigi 1,7 milliós fizetése helyett 2,4 millió... Tovább...
 • "Kövér László házelnök például az eddigi 1,7 milliós fizetése helyett 2,4 millió... Tovább...
 • Majd-majd-majd ezt halljuk már évek óta a köztisztviselői béremelésről.És ha a m... Tovább...
 • Rohadjanak meg!!! Az önkormányzati dolgozók bérét 10. éve nem emelik, egy középf... Tovább...
 • . . . Az önkormányzati dolgozó meg legyen boldog a 180 párezres bruttójával(!!! ... Tovább...
 • Az az orvos, aki az alapellátásban háziorvosként szeretne dolgozni közalkalmazot... Tovább...
 • Bizony ez óriási probléma, és sajnos egyre csak nő a betöltetlen háziorvosi prax... Tovább...
 • És vajon a jegyző, mint olyan marad-e? Az önkormányzatisá got lehet máshogy is k... Tovább...