Hirdetés
Foglalkoztatási programok indulnak fiataloknak PDF Nyomtatás E-mail
2013. június 20. csütörtök, 07:00

czombA Nemzetgazdasági Minisztérium két új foglalkoztatási programot indít: a helyi önkormányzatokat pedig abban segítik, hogy a nyári szünidőben diákokat alkalmazhassanak, az Út a szakmaválasztáshoz című program keretében pedig a hátrányos helyzetű fiatalok szakmához jutását támogatják.

Az Út a szakmaválasztáshoz programra, amelybe 6-8 ezer, elsősorban roma fiatalt vonnának be, 6 milliárd forint európai uniós forrás áll rendelkezésre – mondta el Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára. A program keretében a hátrányos helyzetű fiatalokat próbálják az alapfokú oktatás utolsó éveiben ösztöndíjjal támogatni, annak érdekében, hogy később be tudjanak kapcsolódni a szakképzésbe, és szakmát tudjanak szerezni.

Ösztöndíjra a 2013/2014 tanévben az általános iskola hetedik és nyolcadik osztályában tanulók pályázhatnak, a bevont létszám legalább felének romának kell lennie. A támogatást tanulmányi átlaghoz kötik: 2,51-os átlag felett kaphatnak havonta 10 és 18 ezer forint közötti ösztöndíjat a fiatalok. A támogatást két évig, vagy hetedik-nyolcadikban, vagy nyolcadik osztályban és a szakközépiskola első évfolyamában kaphatják. Többlettámogatást kaphat az, aki tanulószerződéssel vállalatnál is dolgozik, vagy hiányszakmát tanul.

Czomba Sándor példaként említette, hogy 3,6-es átlaggal 13 ezer forint az alapösztöndíj, amihez tanulószerződés esetén 15 860 forint adódik hozzá, hiányszakma tanulása esetén pedig további 20 ezer. Kitűnő tanulóként a feltételek teljesülése esetén csaknem 64 ezer forintot kaphatnak ösztöndíjként a diákok. A tanulók mellé mentorokat állítanak. Pályázni a konvergencia régiókból lehet; a kiírások iránt augusztusban lehet érdeklődni a munkaügyi szervezeteknél és a kisebbségi önkormányzatoknál.

Kovács Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára szerint az Út a szakmaválasztáshoz program jól egészíti ki a már futó programokat, így az úgynevezett MACIKA ösztöndíjakat, amelyek az általános iskolától az egyetemig kísérik a tanulásban a halmozottan hátrányos helyzetűeket. A MACIKA ösztöndíjakkal kapcsolatban kifejtette, hogy azok körülbelül 17 ezer fiatalt érnek el évről évre, ez egészül most ki az Út a szakmaválasztáshoz programban bevonni tervezett 6-8 ezer diákkal, vagyis összesen 25 ezer rászorulóhoz, illetve halmozottan hátrányos helyzetű fiatalhoz jutnak el az ösztöndíjak.

Az Emmi államtitkára emlékeztetett arra, hogy idén is 400 millió forintos keret áll rendelkezésre az Út a szakmához programra a MACIKA ösztöndíj programokon belül; egyelőre ez a keret jelenti az egyetlen ösztöndíj-lehetőséget a halmozottan hátrányos helyzetűek számára.

Az Emmi becslései, illetve az önbevallás alapján az ösztöndíjjal érintettek közül már most is ötezer roma származású fiatal van. A MACIKA ösztöndíjprogram abban is szorosan kapcsolódik az új kezdeményezéshez, vagyis az Út a szakmaválasztáshoz programhoz, hogy mindig is teljesítményalapon működtek, tehát elvárják, hogy az ösztöndíjasok ne rontsanak átlagukon.

Kovács Zoltán úgy vélte, a kezdeményezések hozzájárulnak annak a vállalásnak a teljesítéséhez, amelyről két évvel ezelőtt állapodott meg az Országos Roma Önkormányzattal a kormány, vagyis 2015-ig 20 ezer roma származású fiatalt juttatnak szakiskolai végzettséghez.

Czomba Sándor bejelentette azt is, hogy segíteni szeretnék a diákok nyári munkavállalását is az önkormányzatokon keresztül, ezért 1,5 milliárd forint értékben 7000-7500 nappali tagozatos diák munkavállalását segítik július elsejétől augusztus 31-éig.

A Nemzeti Foglalkoztatási Alapból a bérköltséget a tárca 100 ezer forintig száz százalékban támogatja - mondta az államtitkár. A munkahelyvédelmi akcióterv keretében pedig járulékmentességet is kapnak a munkaadók - mivel 16 és 25 év közötti fiatalokról van szó.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Hirdetés

Kiemelt témák hozzászólásai

 • Tehát egy friss jelentés szerint 2010-től 50%-kal nőt a vezetők száma. Ez döbben... Tovább...
 • Tudtuk, hogy így lesz....nem kapunk béremelést...a választás előtt kellett volna... Tovább...
 • A kirúgások előtt nem a feladatokat, az ügyek számát kellett volna lecsökkenteni... Tovább...
 • Nagyon sajnálom, hogy a családok évében a gyermekes anyukákat kirugják. Tovább...
 • Sürgősen hozzá kell látni egy újabb sztrájk megszervezéséhe z, de nem egy napos ... Tovább...
 • Ja és még valami.Most addig várnak az összes járandóság kifizetésével(r uhapénz,... Tovább...
 • Konkrétan az Államkincstár vezetőségének a leépítését kellene átgondolni,és nem ... Tovább...
 • Az államkincstárná l egyes szervezeti egységek működését, már most is zavarja a ... Tovább...
 • Igazad van, én kérek elnézést! A *** így még ***abb lesz! Tovább...
 • Nem jól számoltál, mert a 800-ból még lejön a munkáltatót terhelő járulék... Tovább...
 • Én is azon gondolkoztam, hogy mi volt ezen sikeres? Senki nem áll a szakszerveze... Tovább...
 • A konzultáció a nagy kormányunk Nemzeti Konzultációjáho z hasonlóan eleve hülye ... Tovább...
 • Engem speciel nem kérdeztek meg, és még csak nem is hallottam erről a konzultáci... Tovább...
 • Ez már megint egy mekkora baromság! Kiegészítő bérrendezési alap. Az meg mi a tö... Tovább...
 • Ha kitart ez az "EU" nem küldi a pénzt bizonyos dolgok miatt akkor a "majd megl... Tovább...