Hirdetés
Foglalkoztatási programok indulnak fiataloknak PDF Nyomtatás E-mail
2013. június 20. csütörtök, 07:00

czombA Nemzetgazdasági Minisztérium két új foglalkoztatási programot indít: a helyi önkormányzatokat pedig abban segítik, hogy a nyári szünidőben diákokat alkalmazhassanak, az Út a szakmaválasztáshoz című program keretében pedig a hátrányos helyzetű fiatalok szakmához jutását támogatják.

Az Út a szakmaválasztáshoz programra, amelybe 6-8 ezer, elsősorban roma fiatalt vonnának be, 6 milliárd forint európai uniós forrás áll rendelkezésre – mondta el Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára. A program keretében a hátrányos helyzetű fiatalokat próbálják az alapfokú oktatás utolsó éveiben ösztöndíjjal támogatni, annak érdekében, hogy később be tudjanak kapcsolódni a szakképzésbe, és szakmát tudjanak szerezni.

Ösztöndíjra a 2013/2014 tanévben az általános iskola hetedik és nyolcadik osztályában tanulók pályázhatnak, a bevont létszám legalább felének romának kell lennie. A támogatást tanulmányi átlaghoz kötik: 2,51-os átlag felett kaphatnak havonta 10 és 18 ezer forint közötti ösztöndíjat a fiatalok. A támogatást két évig, vagy hetedik-nyolcadikban, vagy nyolcadik osztályban és a szakközépiskola első évfolyamában kaphatják. Többlettámogatást kaphat az, aki tanulószerződéssel vállalatnál is dolgozik, vagy hiányszakmát tanul.

Czomba Sándor példaként említette, hogy 3,6-es átlaggal 13 ezer forint az alapösztöndíj, amihez tanulószerződés esetén 15 860 forint adódik hozzá, hiányszakma tanulása esetén pedig további 20 ezer. Kitűnő tanulóként a feltételek teljesülése esetén csaknem 64 ezer forintot kaphatnak ösztöndíjként a diákok. A tanulók mellé mentorokat állítanak. Pályázni a konvergencia régiókból lehet; a kiírások iránt augusztusban lehet érdeklődni a munkaügyi szervezeteknél és a kisebbségi önkormányzatoknál.

Kovács Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára szerint az Út a szakmaválasztáshoz program jól egészíti ki a már futó programokat, így az úgynevezett MACIKA ösztöndíjakat, amelyek az általános iskolától az egyetemig kísérik a tanulásban a halmozottan hátrányos helyzetűeket. A MACIKA ösztöndíjakkal kapcsolatban kifejtette, hogy azok körülbelül 17 ezer fiatalt érnek el évről évre, ez egészül most ki az Út a szakmaválasztáshoz programban bevonni tervezett 6-8 ezer diákkal, vagyis összesen 25 ezer rászorulóhoz, illetve halmozottan hátrányos helyzetű fiatalhoz jutnak el az ösztöndíjak.

Az Emmi államtitkára emlékeztetett arra, hogy idén is 400 millió forintos keret áll rendelkezésre az Út a szakmához programra a MACIKA ösztöndíj programokon belül; egyelőre ez a keret jelenti az egyetlen ösztöndíj-lehetőséget a halmozottan hátrányos helyzetűek számára.

Az Emmi becslései, illetve az önbevallás alapján az ösztöndíjjal érintettek közül már most is ötezer roma származású fiatal van. A MACIKA ösztöndíjprogram abban is szorosan kapcsolódik az új kezdeményezéshez, vagyis az Út a szakmaválasztáshoz programhoz, hogy mindig is teljesítményalapon működtek, tehát elvárják, hogy az ösztöndíjasok ne rontsanak átlagukon.

Kovács Zoltán úgy vélte, a kezdeményezések hozzájárulnak annak a vállalásnak a teljesítéséhez, amelyről két évvel ezelőtt állapodott meg az Országos Roma Önkormányzattal a kormány, vagyis 2015-ig 20 ezer roma származású fiatalt juttatnak szakiskolai végzettséghez.

Czomba Sándor bejelentette azt is, hogy segíteni szeretnék a diákok nyári munkavállalását is az önkormányzatokon keresztül, ezért 1,5 milliárd forint értékben 7000-7500 nappali tagozatos diák munkavállalását segítik július elsejétől augusztus 31-éig.

A Nemzeti Foglalkoztatási Alapból a bérköltséget a tárca 100 ezer forintig száz százalékban támogatja - mondta az államtitkár. A munkahelyvédelmi akcióterv keretében pedig járulékmentességet is kapnak a munkaadók - mivel 16 és 25 év közötti fiatalokról van szó.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Hirdetés

Kiemelt témák hozzászólásai

 • Hі, Neat post. Thеre is a problem along wіth your site іn web explorer, mіght ch... Tovább...
 • Üdv: Szeretnék érdeklődni, hogy a Kulturális közfoglalkoztat ásnak várható-e júl... Tovább...
 • Az átkos szocializmusban az akkori kormány (és persze a párt) törekedett arra, h... Tovább...
 • Szita Károly kolléga több nyilatkozatát is meghallgattam a vidék sorsával kapcso... Tovább...
 • Jaj szegíny pógármesterek, bezzeg a 6 havi jutalom mindig biztos....mi meg dógoz... Tovább...
 • Olvasd el azt a levelet figyelmesebben. Nem azt ígérte a Miniszterelnök úr, hogy... Tovább...
 • Csatlakozva az előttem szólókhoz: tényleg nem normális! 45 évesen 24 éves község... Tovább...
 • Elég érdekesen alakulnak a dolgok, egyszer teremtsük meg az önfenntartás lehetős... Tovább...
 • Ha az iparűzési adót megszüntetik, akkor vége az önkormányzatokn ak!Saját bevéte... Tovább...
 • "Az érdekképviselet gondnak tartja, hogy a közszférából még mindig nem irányítot... Tovább...
 • Nem tudom miről beszél a VOSZ főtitkár. Az önkormányzatokn ál nem hogy plusz lét... Tovább...
 • Addig működik a közigazgatás jól, amíg a mai 50 és fölöttiek ott lesznek. Ha jön... Tovább...
 • Az önkormányzatokn ál a létszám a jogszabályok által előírt feladatokhoz sem ele... Tovább...
 • Hu, én is nagyon megvagyok elégedve. A fizetésem a mai napon is több mint 10000 ... Tovább...
 • Kérdezem a nagypofájú VOSZ vezetői mikor fognak érdemi munkát végezni az alfél á... Tovább...
Hirdetés