Hirdetés
Emelnék a közmunkások bérét PDF Nyomtatás E-mail
2018. február 07. szerda, 08:00

fizu111A közmunkás-minimálbér 40 százalékos emeléséért indítanak aláírásgyűjtést a napokban. Az akciót a közmunkások szakszervezete is támogatja. Lázár János kancelláriaminiszter hétfői kijelentése kapcsán pedig feljelentik a fideszes politikust. A miniszter egy lakossági fórumon azt mondta: a közmunka mellett nincs idejük lopni az embereknek.

170-180 ezer ember van közmunkában. Akinek reggel 6-kor el kell mennie melózni, és mondjuk Hegedűs Laci dolgoztatja itt, a hódmezővásárhelyi városházán, annak délután háromkor már nem sok kedve marad, hogy elmenjen lopni. Beszéljünk világosan és egyértelműen – Lázár János hétfőn egy hódmezővásárhelyi lakossági fórumon rúgott bele a közmunkásokba. A kancelláriaminiszter a felháborodást látva néhány nappal később ugyan elnézést kért kijelentéséért, de sokan ezzel nem elégszenek meg.

Senkit nem hagyhatunk munkalehetőség és pénz nélkül – a miniszterelnöknek üzent az interneten keresztül Varga István. A pécsi közmunkaprogramban munkavezetőként dolgozó férfi szerint több ponton is módosítani kellene a jelenlegi közmunkaprogramot. A magát az ország utolsó emberének nevező Varga Lázár János szavaira is reagált.

A kisebbségi önkormányzatok képviselőiben óriásit csalódtam, hogy a Lázár János miniszter úr megbélyegző kijelentésére nem is reagáltak. Megértem, ha megfélemlítésük okán nem szeretnék elveszíteni eddigi elért pozíciójukat, de úgy érzem, hogy ebben a helyzetben, akik nem állnak mellénk ilyenkor, nem tudják érdemben képviselni az érdekeinket – hangoztatta Varga István.

A kormányzati kommunikációért felelős fideszes államtitkár szerint a közmunkaprogram egy átmeneti foglalkoztatási forma, nem végleges életcél. Tuzson Bence szerint önmagában nem is vizsgálható az emelés kérdése.

Én azt gondolom, hogy mondom, összetett kérdés, minden kérdést meg kell vizsgálni, de önmagában csak ennek a juttatásnak a kérdése nem értelmezhető kérdés, a gazdaság egészét kell mindig ilyenkor áttekinteni – mondta az államtitkár.

A szocialista párt képviselője szerint a jelenlegi 170-180 ezer közmunkásnak csak 8-10 százaléka tud visszakerülni az elsődleges munkaerőpiacra. Szakács László úgy véli, csak akkor javulhat ez az arány, ha emelkedik a közmunkások bére.

Úgy gondoljuk, hogy azok, akik közmunkán vannak, látjuk, hogy a kormány megbecsülését mennyire élvezik, ahogy azt Lázár János is elmondta, hogy aki dolgozik, annak majd nem lesz kedve lopni, úgy gondoljuk, hogy meg kell emelni természetesen a közmunkás-minimálbért, olyan szintre, ahonnan a saját maga képzése által vissza tud kerülni az elsődleges munkaerőpiacra – mondta Szakács.

Az ötpárti összefogás választási szövetség február 12-től aláírásgyűjtésbe kezd azért, hogy 40 százalékkal emeljék a közmunkások bérét. Nyilatkozatukban azt írják: a gazdasági válság elmúlt, így volna lehetőség a közmunkásbérek rendezésére is.

A Közmunkások Szakszervezetének elnöke támogatja a kezdeményezést.

Éppen ma van öt éve, hogy a második éhségmenet elindult Miskolcról, akkor éppen az ország 12 részéről érkeztek menetek Budapestre, és az egyik fő követelésük a közmunkások bérének emelése volt. Akkor követelésünk is az volt, és azóta is tartjuk, hogy a mindenkori minimálbért szeretnénk a közmunkásoknak megkapni – nyilatkozta a szakszervezet elnöke, Komjáthi Imre. 

A nyolcórás munkaviszonnyal rendelkező közfoglalkoztatottak havi bére jelenleg a végzettségüktől függően bruttó 81 530 és 106 500 forint között van.

(Hír TV)

Ossza meg a bejegyzést

 

Hozzászólások  

 
+5 #1 Jucus67 2018-02-13 08:46
Teljesen egyet értek. Ahol én élek (észak-keleti országrész),csa k a közfogi adott munkalehetőségk ént.Hiába van érettségim, 3 szakmám, nincs munkalehetőség. Gyermekemet egyedül nevelő, 50 éves nőként lehetőségeim még inkább korlátozottak a munkaerő piacon.Használh ató átképző tanfolyamok sincsenek.Lenne ötletem vállalkozásra, de mivel mindannyian végzettségtől és a végzett munkától függetlenül a szakképzetlen besorolásban vagyunk, önerőből azt sem tudom megvalósítani, hogy átképezzem magam. Szóval bármilyen irányból nézem, nagyon rossza a helyzetünk.Arró l még nem is beszélve, hogy jóval kevesebb a szabadság is, pedig ugyanúgy van gyerekem, mint bárki másnak, ugyanúgy dolgozom,és a gyerekemnek ugyanúgy vannak szünidők. Ráadásul ugyanúgy vannak , lennének igényei is.Jó lenne ha valami pozitív történne, mert ismételve önmagam, ha elég lenne rá a közfogis bér, átképezném magam és talán ki tudnék kerülni ebből ez ördögi körből.Nagyon szeretném, ha ez megtörténhetne, mert 50 évesen nem perspektíva a közfoglalkoztat ás.
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Kiemelt témák hozzászólásai

 • https://444.hu/2016/02/11/egy-rejtelyes-elemzes-miatt-rettegnek-a-polgarmesterek Tovább...
 • Az uniós választásokig számítunk, utána újra tervezik a rendszert.....N em kellü... Tovább...
 • Idő...idő...már rég répni kellett volna, mert már a béka fenekén vagyunk, megbec... Tovább...
 • Alig bírtam végigolvasni, hisz potyogott a könny a szememből. Na nem a meghatódo... Tovább...
 • A kormány támogatja a bérnövekedést - kivéve az önkormányzatokn ál dolgozó közti... Tovább...
 • A falvaknak nem sportparkok kellenek, hanem munkahelyek helyben vagy a közelben!... Tovább...
 • Irodában dolgozom közfogiban évek óta, ugyanakkora felelősséggel, mint bárki más... Tovább...
 • Az önkormányzati köztisztviselők nek - 37.000.-fő - sztrájkolni kell, mert 11. é... Tovább...
 • Ez csak azt jelenti, hogy a közös hivatalokat fenntartó önkormányzatokn ak keves... Tovább...
 • Az 1990-es évek végén azért vezették be sok településen az ipa-t, mert azt mondt... Tovább...
 • én négy éve vagyok közmunkás egy hivatalban, nagyon nem apró-cseprő ügyekkel lát... Tovább...
 • Milyen lehetősége lesz az önkormányzatokn ak, hogy ha megszűnik ez a program? Ne... Tovább...
 • A követelés már kevés. Általános sztrájk kell, a közszolgálatban dolgozók azonna... Tovább...
 • [quote name="Laci"]Köz munka cigány munka Tovább...
 • Egyetértek, valóban kényelmes nekik, azt tapasztalom, tetszik a közmunkásoknak, ... Tovább...