Hirdetés
Elmentünk a „kolduló faluba”, ahol közmunkásfizetés jár a gyárigazgatónak – helyi példa PDF Nyomtatás E-mail
2017. december 18. hétfő, 10:00

dombegySaját két kezükkel építették fel maguknak a tejüzemet a közmunkások Magyardombegyházon. Fél év múlva olyan munkahelyük lehet, ahol rendes fizetést fognak kapni.

„A gyerekeim születése után nem vettek vissza az üzembe” – meséli a 49 éves Tóth Ágnes a magyardombegyházi tejüzem csomagolójában azt, hogyan maradt munka nélkül még 1998-ban. „Kisgyerekekkel nem kellettem, aztán itt a faluban meg nem volt más, csak a közhasznú munka, akkoriban csak néhány hónapra vettek fel bennünket. Mellette jártunk napszámba, meg valamit próbáltunk a ház körül megtermelni, de az nagyon sokba került” – meséli Ágnes, akinek az egyik gyermeke már felnőtt, 19 éves, a másik pedig most 13. „Megszűnt a téesz még a rendszerváltás előtt, elvitték a központot Dombegyházára” – vág közbe Magony Péterné, aki azt is elmeséli, hogy akkor még vagy hétszázan laktak a faluba, majd szépen lassan elszállingózott mindenki, most 150 lakos van, de ők már nem képesek máshol új életet kezdeni.

A 150 lelkes faluban 45 aktív korú él, mindnyájan közmunkások. Néhányan a varrodában dolgoznak, ahol rongyszőnyeget csinálnak, van néhány fólia, karbantartó műhely, seprűt is készítenek, no és most már van tejüzem is. A tejüzemre 98 millió forintot nyert a falu a Belügyminisztérium pályázatán, négy hónap alatt szinte saját kezükkel építették fel a telepet a helyi közmunkások, minden erőt ide összpontosítottak. Aztán elindult a termelés is, és kellett valaki, aki koordinálja a munkát. A feladattal a szintén közmunkás, de felsőfokú végzettséggel rendelkező könyvelőt bízták meg, aki így most közmunkásbérért vezeti az uniós normáknak megfelelő kisüzemet.

Itt hiába akarják leépíteni a közmunkát

„Pénzbe kerül az utazás, a jogosítvány, az albérlet” – sorolja azokat a költségeket Dús Ildikó polgármester, amelyeket az évtizedek óta szegénységben élők nem tudnak megfizetni, így ha akarnának, sem tudnának innen szabadulni.

Sokan éppen a szegénység miatt ragadnak itt, muszáj volt valamit kitalálni – magyarázza a pici falu polgármestere, hogy miért életmentő az isten háta mögötti Magyardombegyházon a tejüzem elindítása. „A közmunkások negyede 25 év alatti, nekik július óta igazolás kell, hogy munkát keresnek, de még nem tudtak elhelyezkedni” – magyarázza Magyardombegyház polgármestere, hogy a nagy szegénységben még a fiatalok is itt ragadnak, a közmunkások negyede közülük kerül ki.

Három szingli összedugta a fejét egy éjszaka „A pénzügyes, a gyámügyes és én egy éjjel kiötlöttük, hogy csinálunk egy sajtkészítő műhelyt, de akkor még nem tudtuk, hogy ez mivel jár” – ma már nevetve idézi fel Dús Ildikó, hogyan is képzelték akkor azt, hogy sajtot készítenek, amit majd eladnak. „Persze, hosszú volt az út idáig, 2010-ben még az egész falu felutazott a parlament elé koldulni, mert akkor kikapcsolták a telefont, az internetet, el kellett adnunk az iskola épületét. Akkor alig tudtam valami megélhetést szerezni az ittenieknek, egy környékbeli gazda hagymáját pucoltuk óránként 170 forintért. Innen álltunk fel” – Dús Ildikó, aki civilben vállalkozó, keményen fogta a gyeplőt.

A teljes cikket itt olvashatják

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Hirdetés

Kiemelt témák hozzászólásai

 • I have noticed you don't monetize your site, don't waste your traffic, you can e... Tovább...
 • Tehát egy friss jelentés szerint 2010-től 50%-kal nőt a vezetők száma. Ez döbben... Tovább...
 • Tudtuk, hogy így lesz....nem kapunk béremelést...a választás előtt kellett volna... Tovább...
 • A kirúgások előtt nem a feladatokat, az ügyek számát kellett volna lecsökkenteni... Tovább...
 • Nagyon sajnálom, hogy a családok évében a gyermekes anyukákat kirugják. Tovább...
 • Sürgősen hozzá kell látni egy újabb sztrájk megszervezéséhe z, de nem egy napos ... Tovább...
 • Ja és még valami.Most addig várnak az összes járandóság kifizetésével(r uhapénz,... Tovább...
 • Konkrétan az Államkincstár vezetőségének a leépítését kellene átgondolni,és nem ... Tovább...
 • Az államkincstárná l egyes szervezeti egységek működését, már most is zavarja a ... Tovább...
 • Igazad van, én kérek elnézést! A *** így még ***abb lesz! Tovább...
 • Nem jól számoltál, mert a 800-ból még lejön a munkáltatót terhelő járulék... Tovább...
 • Én is azon gondolkoztam, hogy mi volt ezen sikeres? Senki nem áll a szakszerveze... Tovább...
 • A konzultáció a nagy kormányunk Nemzeti Konzultációjáho z hasonlóan eleve hülye ... Tovább...
 • Engem speciel nem kérdeztek meg, és még csak nem is hallottam erről a konzultáci... Tovább...
 • Ez már megint egy mekkora baromság! Kiegészítő bérrendezési alap. Az meg mi a tö... Tovább...