Hirdetés
A hazai nagyvárosok nyitottak a környezetbarát megoldásokra PDF Nyomtatás E-mail
2019. február 01. péntek, 09:00

zold1Több környezetbarát rendszert, eszközt tesztelő programnak adnak otthont hazai önkormányzatok, amelyek egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az energiatakarékos és zöldmegoldásokra. Egyes településeken elektromos kerékpárt, autót használnak, máshol a napenergiát igyekeznek hasznosítani.

Két elektromos kerékpár tesztelését kezdik meg Pakson, a járműveket a polgármesteri hivatalban dolgozók használják majd a munkavégzésük során. Még idén további öt hasonló jármű érkezik lakossági használatra – mondta el a napokban sajtótájékoztatón Paks polgármestere. Szabó Péter hozzátette: ezzel a fenntartható városi közlekedést igyekeznek népszerűsíteni.

Pécsről szintén arról tájékoztattak, hogy a helyi közterület a járőrszolgálatoknál elektromos kerékpárokat használ a tavasz kezdetétől az ősz végéig. Emellett a baranyai megyeszékhelyen tavasztól indul az e-bike-rendszer, azaz a helyiek és a turisták számára elektromos bicikliállomások nyílnak meg több tucat kölcsönözhető kerékpárral a város több pontján.

Veszprém egy nemzetközi kísérlet első számú állomása, ahol egyelőre próbaüzemben működik a közösségi elektromos hálózatmegosztó rendszer (power sharing). A Servo Movement és a Veszprémi Közüzemi Szolgáltató Zrt. közös pilot programjában egy – alapvetően kétkerekű eszközzel bonyolítható – elektromos közlekedést népszerűsítő kampányt indítottak el tavaly szeptember 17-től. Ez egyben egy tesztidőszak is mind az elektromos járművet használók, mind a közösségi közlekedés, mind pedig a további járműfejlesztések területén.

Az eddig ideiglenesen hét helyszínen telepített töltőpontokhoz a tesztüzem alatt bárki ingyenesen hozzáférhet, és nemcsak elektromos járművek, hanem minden 230 voltról vagy USB-vel működő eszköz töltésére is alkalmasak. A töltőpontok használhatóságát, későbbi elhelyezését szerződéses tesztelők is vizsgálják, hogy megfelelőképpen előkészítsék az elektromos járművekkel közlekedés lehetőségét a városban.

Kaposváron energetikailag korszerűsítették a városházát, ennek során napelemeket is helyeztek az épületre. Emellett számos közintézményt is hasonlóan fejlesztenek, valamint a távhőhálózatukat is bővítik. Az önkormányzat kitért arra is: Kaposváron a teljes helyi járatos buszflotta CNG meghajtású járművekből áll, de nyáron vesznek ezek mellé még két elektromos buszt is. – Van biogázerőmű a városban a buszainkhoz, de már tervezzük az újabb biomassza-erőmű megépítését. Létesítettünk elektromos töltőállomásokat is, első körben hetet, és van több elektromos autónk is – tették hozzá.

Dunaújváros polgármesteri hivatalának 2007 óta van az országos környezetvédelmi hatóság által regisztrált EMAS környezetvédelmi vezetési és hitelesítési rendszere, amelyet a közigazgatásban elsőként szerzett meg – tájékoztatta lapunkat az önkormányzat. Ennek alapfeltétele többek között a környezetbarát és energiatakarékos megoldások alkalmazása.

– Ezzel összhangban minden évben szeptember 16. és 22. között megrendezzük az európai mobilitási hét és autómentes nap programjait, amelyek az energiatakarékos és környezetbarát közlekedésre hívják fel a városlakók figyelmét – tájékoztattak. Elmondták azt is, hogy tavaly már harmadik alkalommal nyerte el az önkormányzat és hivatala a legjobb szervezői díjat, és az oklevél mellé ezzel újabb, már a harmadik kerékpárt kapták meg. – Ezeket a környezetvédelmi munkához használjuk a városon belüli helyszíni szemlékhez – fűzték hozzá.

Kitértek arra is, hogy az elektromobilitás elterjesztése kiemelt célként szerepel a városban, így több elektromosautó-töltőállomást is üzembe helyeztek már Dunaújvárosban. A hivatali eszközbeszerzéseknél szintén a környezetbarát, energiatakarékos és energiahatékony megoldásokra törekednek. – Az elektronikus ügyintézés egyre nagyobb térnyerésével pedig jelentősen csökkent a papírfelhasználás, a nyomtatás és a másolás – hangsúlyozták.

A szolnoki önkormányzat azt közölte: tavaly hat elektromos gépjárművet szereztek be az E.On-nal együttműködve, a három személyautó és a három kisteherautó a hivatal munkáját segíti. – Hasonlóan a városhoz, az önkormányzati tulajdonban lévő Szolnoki Városüzemeltetési Kft. is elektromos járműveket – egyebek mellett teherautót és speciális, nagy teljesítményű porszívóval felszerelt takarítóautót – vásárolt a különböző munkálataihoz – tették hozzá.

Magyar Idők

Ossza meg a bejegyzést

 

nkklub szab-szolg

Oktatás 2019

okt2019

belso kulsonemz

Kiemelt témák hozzászólásai

 • Nagyon nagy a baj! A felállt 2500? - szerintem több, és még többen lesznek - ügy... Tovább...
 • Én megértem azt aki marad, azért vidéken, speciális képzettséggel nem könnyű más... Tovább...
 • Családbarát munkahely.☹ Tovább...
 • Azt gondolják a vezetők, hogy a kormánytisztvis előkkel és a köztisztviselők kel... Tovább...
 • https://24.hu/fn/gazdasag/2019/04/10/felmondasi-hullam-sopor-vegig-a-kormanyhiva... Tovább...
 • Ezt tudom én is, de sajnos a munkáltató úgy áll hozzá, hogy ennyi, és nem több! ... Tovább...
 • Attól, hogy személyi bérben vagy - bocs a tegeződésért - az nem akadálya a bérem... Tovább...
 • 37.000 fő önkormányzati igazgatásban dolgozó köztisztviselő van, és 37.000 félek... Tovább...
 • Sajnos ez szinte mindenhol megszokott dolog! Az, aki a polgármesterrel jóban van... Tovább...
 • Ehhez az adóssághoz az önkormányzatokn ak semmi köze.Sőt az önkormányzatoko n mú... Tovább...
 • Bocsánat! Miért is az Önkormányzatok adóssága? Az állam felelőtlenül beleavatkoz... Tovább...
 • Persze, nem állítottak benne semmi valótlant.....h iszi a piszi Tovább...
 • Az önkormányzati köztisztviselők követelik a 2008. évben megállapított illetmény... Tovább...
 • Az önkormányzati köztisztviselők túlóráznak pénz nélkül, éjszaka, hétvégén, szab... Tovább...
 • Túlórapénz? 15 éve dolgozom, sokadik átszervezés után, de életembe nem láttam m... Tovább...