Hirdetés
A hazai nagyvárosok nyitottak a környezetbarát megoldásokra
2019. február 01. péntek, 09:00

zold1Több környezetbarát rendszert, eszközt tesztelő programnak adnak otthont hazai önkormányzatok, amelyek egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az energiatakarékos és zöldmegoldásokra. Egyes településeken elektromos kerékpárt, autót használnak, máshol a napenergiát igyekeznek hasznosítani.

Két elektromos kerékpár tesztelését kezdik meg Pakson, a járműveket a polgármesteri hivatalban dolgozók használják majd a munkavégzésük során. Még idén további öt hasonló jármű érkezik lakossági használatra – mondta el a napokban sajtótájékoztatón Paks polgármestere. Szabó Péter hozzátette: ezzel a fenntartható városi közlekedést igyekeznek népszerűsíteni.

Pécsről szintén arról tájékoztattak, hogy a helyi közterület a járőrszolgálatoknál elektromos kerékpárokat használ a tavasz kezdetétől az ősz végéig. Emellett a baranyai megyeszékhelyen tavasztól indul az e-bike-rendszer, azaz a helyiek és a turisták számára elektromos bicikliállomások nyílnak meg több tucat kölcsönözhető kerékpárral a város több pontján.

Veszprém egy nemzetközi kísérlet első számú állomása, ahol egyelőre próbaüzemben működik a közösségi elektromos hálózatmegosztó rendszer (power sharing). A Servo Movement és a Veszprémi Közüzemi Szolgáltató Zrt. közös pilot programjában egy – alapvetően kétkerekű eszközzel bonyolítható – elektromos közlekedést népszerűsítő kampányt indítottak el tavaly szeptember 17-től. Ez egyben egy tesztidőszak is mind az elektromos járművet használók, mind a közösségi közlekedés, mind pedig a további járműfejlesztések területén.

Az eddig ideiglenesen hét helyszínen telepített töltőpontokhoz a tesztüzem alatt bárki ingyenesen hozzáférhet, és nemcsak elektromos járművek, hanem minden 230 voltról vagy USB-vel működő eszköz töltésére is alkalmasak. A töltőpontok használhatóságát, későbbi elhelyezését szerződéses tesztelők is vizsgálják, hogy megfelelőképpen előkészítsék az elektromos járművekkel közlekedés lehetőségét a városban.

Kaposváron energetikailag korszerűsítették a városházát, ennek során napelemeket is helyeztek az épületre. Emellett számos közintézményt is hasonlóan fejlesztenek, valamint a távhőhálózatukat is bővítik. Az önkormányzat kitért arra is: Kaposváron a teljes helyi járatos buszflotta CNG meghajtású járművekből áll, de nyáron vesznek ezek mellé még két elektromos buszt is. – Van biogázerőmű a városban a buszainkhoz, de már tervezzük az újabb biomassza-erőmű megépítését. Létesítettünk elektromos töltőállomásokat is, első körben hetet, és van több elektromos autónk is – tették hozzá.

Dunaújváros polgármesteri hivatalának 2007 óta van az országos környezetvédelmi hatóság által regisztrált EMAS környezetvédelmi vezetési és hitelesítési rendszere, amelyet a közigazgatásban elsőként szerzett meg – tájékoztatta lapunkat az önkormányzat. Ennek alapfeltétele többek között a környezetbarát és energiatakarékos megoldások alkalmazása.

– Ezzel összhangban minden évben szeptember 16. és 22. között megrendezzük az európai mobilitási hét és autómentes nap programjait, amelyek az energiatakarékos és környezetbarát közlekedésre hívják fel a városlakók figyelmét – tájékoztattak. Elmondták azt is, hogy tavaly már harmadik alkalommal nyerte el az önkormányzat és hivatala a legjobb szervezői díjat, és az oklevél mellé ezzel újabb, már a harmadik kerékpárt kapták meg. – Ezeket a környezetvédelmi munkához használjuk a városon belüli helyszíni szemlékhez – fűzték hozzá.

Kitértek arra is, hogy az elektromobilitás elterjesztése kiemelt célként szerepel a városban, így több elektromosautó-töltőállomást is üzembe helyeztek már Dunaújvárosban. A hivatali eszközbeszerzéseknél szintén a környezetbarát, energiatakarékos és energiahatékony megoldásokra törekednek. – Az elektronikus ügyintézés egyre nagyobb térnyerésével pedig jelentősen csökkent a papírfelhasználás, a nyomtatás és a másolás – hangsúlyozták.

A szolnoki önkormányzat azt közölte: tavaly hat elektromos gépjárművet szereztek be az E.On-nal együttműködve, a három személyautó és a három kisteherautó a hivatal munkáját segíti. – Hasonlóan a városhoz, az önkormányzati tulajdonban lévő Szolnoki Városüzemeltetési Kft. is elektromos járműveket – egyebek mellett teherautót és speciális, nagy teljesítményű porszívóval felszerelt takarítóautót – vásárolt a különböző munkálataihoz – tették hozzá.

Magyar Idők

Ossza meg a bejegyzést

 

Szabályozási Tudsátár

Oktatás 2019

okt2019

belso kulsonemz

Kiemelt témák hozzászólásai

 • Az átlag magyar falu sajnos reménytelen hely, mert nincs munkahely, nincs iskola... Tovább...
 • Nem azzal van a baj, hogy nem adják a bankok. Már eleve egy halva született ötle... Tovább...
 • Adtak a sz...nak egy nagy pofont! Tovább...
 • Tisztelt Cikkíró! A háziorvosi praxisokban vélhetően azért nincs megfelelő számú... Tovább...
 • Én ezeken a nyilatkozatokon már kínomban csak nevetni tudok. Miért kell ennyire ... Tovább...
 • Folyamatosan nő a várakozási idő minden járási hivatalban, mert mindenhol kevés ... Tovább...
 • Nagy a baj. A létszámstop és a felmondások után még maradó tisztviselők egyszerű... Tovább...
 • Érdemi ,azonnali béremelést a közalkalmazotta knak is. ! Azonos fea. végeznek a ... Tovább...
 • IDEJE LENNE MÁR FELÉBREDNI MINISZTER ÚR!!! Tovább...
 • 600 fő hiányzik a fővárosi kormányhivatalb ól és ezt a 600 főt 35 vidéki tisztvi... Tovább...
 • Megerősödtek a kormányhivatalo k?!Inkább meggyengültek, mert alaphangon 4.000. k... Tovább...
 • https://24.hu/kozelet/2019/06/26/a-kormany-is-latja-hogy-kritikus-a-letszamhiany... Tovább...
 • "Az állam nagylelkűen elengedi a kaszinóknak a koncessziós díjat. A magyar kaszi... Tovább...
 • Szeretem, hogy ilyen gavallér a munkáltatóm: "A magyarországi kaszinós cégek bő ... Tovább...
 • Gondolom ez az átlag 50.000 Ft úgy fog kinézni, hogy az alapilletményhe z teszik... Tovább...