Hirdetés
A fogyatékos hallgatók előtt is nyitott a közigazgatás
2014. március 14. péntek, 08:00

mozgasTörténelmi pillanathoz érkezett a közigazgatás, mert megnyitotta kapuit a fogyatékos felsőoktatásban tanulók előtt is – mondta Balatoni Monika társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár a fogyatékos hallgatók ösztöndíjprogramjának megnyitóján. Hangsúlyozta: a közigazgatás az esélyteremtés mellett jó példával kíván szolgálni a versenyszféra számára is. Júniusig 20 hallgató és 20 mentor segíti majd az egyes minisztériumok munkáját – írja az OrientPress Hírügynökség.

A fizikai akadálymentesítés mellett ugyanolyan fontos a lelki akadálymentesítés is – mondta el Balatoni Monika államtitkár – ugyanis meg kell tanulnunk kellő nyitottsággal fogadni egymást. Soha erre a magyar közigazgatás életében erre nem volt példa – tette hozzá.

A fogyatékos felsőoktatási hallgatók számára kiírt három hónapos ösztöndíjprogram keretében fogyatékkal élő fiatalok bepillantást nyerhetnek a közigazgatás világába. 'Ezzel a programmal a versenyszférának is szeretnénk üzenni, hogy figyeljenek oda a fogyatékkal élőkre, mert egy pici segítséggel remek szakemberekké válhatnak' – hangsúlyozta az államtitkár, kiemelve, hogy az ösztöndíj által biztosított munkatapasztalat a későbbiekben segíti a hallgatók munkaerőpiaci elhelyezkedését is.

A programra két és félszeres túljelentkezés volt, s e nagy érdeklődésre való tekintettel jövőre újra meghirdetik. Jelenleg 20 hallgatónak és 20 mentornak biztosítják a három hónapos munkavégzést, 12 főt a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium lát vendégül, s további 1-1 főt a Miniszterelnökség és a további minisztériumok.

'Köszönöm, hogy nem csak mi, hanem Önök is esélyt szavaztak a közigazgatásnak' – köszönte meg az ösztöndíjasoknak és mentoraiknak a jelentkezést az államtitkár.

A program súlyát jelzi az is, hogy kormányrendeleti szintű szabályozás során született meg, mely deklarálta működési kereteit, feltételeit – emelte ki Csonka Ernő, a Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal elnöke, mely intézmény a program technikai lebonyolítója. Az ösztöndíjra 52-en pályáztak, s egy három lépcsős kiválasztási eljárás során választották ki a húsz fiatalt – ismertette.

A három hónapos ösztöndíjprogram során napi négy órás munkavégzéssel a résztvevő hallgatók releváns munkatapasztalatot szerezhetnek. A munkát minden hallgató esetében mentor segíti, aki szakmai és praktikus kérdésekben is iránymutatást nyújthat. Mind a hallgatók, mind a mentorok havi ötvenezer forintos anyagi támogatásban is részesülnek.


OrientPress Hírügynökség (OPH)

Ossza meg a bejegyzést

 

Hozzászólások  

 
0 #1 okoskodó 2014-03-19 09:38
A cikkben foglalt eset csak kirakat!
A fogyatékosok foglalkoztatott ságát úgy lehet hatékonyan ösztönözni, ha a cégek jelentős járulékfizetési kedvezményt kapnak azon fogyatékos dolgozókra , akiket foglalkoztatnak . Ez lenne a rendszerjellegű megoldás. A 20 ember csepp a tengerben, csak parasztvakítás.
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Oktatás 2019

okt2019

belso kulsonemz

Hírek hozzászólásai

 • Ezt a választást is az önkormányzati köztisztviselők bonyolítják le. M... Tovább...
 • "A kisebb termelőknek egyáltalán nem kell tartaniuk attól, hogy az áts... Tovább...
 • Minimum 1 hetes sztrájkot kell szervezni, az 1 napos leállás nem ér se... Tovább...
 • Most tapsoljak vagy inkább sírjak, bár jobban az utóbbihoz lenne kedve... Tovább...
 • Ez a vasúti leépítés a falufejlesztési programmal együtt biztosan nagy... Tovább...
 • Persze hogy rendkívül gyorsan bírálják el a pályázatokat, hiszen már a... Tovább...
 • Ez megint tele van pontatlan információkkal. A részletekbe nem megyek ... Tovább...
 • El kellene még egyszer olvasni a határozatot! Nem a helyi önkormányzat... Tovább...
 • Azért arra kíváncsi lennék, hogy a jövő évi két választást a köztisztv... Tovább...
 • Elszomorító, hogy ugyanazon a településen a Járási Hivatalban dolgozó ... Tovább...
 • Már minden közigazgatásban dolgozó tisztviselőnek megemelik-megem elté... Tovább...
 • Szép,szép csak éppen az önkormányzatokr ól feledkeztek meg megint.Úgy ... Tovább...
 • CSÓRÓ KÖZTISZTVISELŐ! A szakszervezet csak tököl ideje lenne már lépni... Tovább...
 • Mese habbal! Emellett az intézkedés tovább mélyíti a szakadékot a korm... Tovább...
 • Megy a harc,hogy a tornyházak,vagy az irodenegyedek főúti kereszteződé... Tovább...