Hirdetés
A fogyatékos hallgatók előtt is nyitott a közigazgatás
2014. március 14. péntek, 09:00

mozgasTörténelmi pillanathoz érkezett a közigazgatás, mert megnyitotta kapuit a fogyatékos felsőoktatásban tanulók előtt is – mondta Balatoni Monika társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár a fogyatékos hallgatók ösztöndíjprogramjának megnyitóján. Hangsúlyozta: a közigazgatás az esélyteremtés mellett jó példával kíván szolgálni a versenyszféra számára is. Júniusig 20 hallgató és 20 mentor segíti majd az egyes minisztériumok munkáját – írja az OrientPress Hírügynökség.

A fizikai akadálymentesítés mellett ugyanolyan fontos a lelki akadálymentesítés is – mondta el Balatoni Monika államtitkár – ugyanis meg kell tanulnunk kellő nyitottsággal fogadni egymást. Soha erre a magyar közigazgatás életében erre nem volt példa – tette hozzá.

A fogyatékos felsőoktatási hallgatók számára kiírt három hónapos ösztöndíjprogram keretében fogyatékkal élő fiatalok bepillantást nyerhetnek a közigazgatás világába. 'Ezzel a programmal a versenyszférának is szeretnénk üzenni, hogy figyeljenek oda a fogyatékkal élőkre, mert egy pici segítséggel remek szakemberekké válhatnak' – hangsúlyozta az államtitkár, kiemelve, hogy az ösztöndíj által biztosított munkatapasztalat a későbbiekben segíti a hallgatók munkaerőpiaci elhelyezkedését is.

A programra két és félszeres túljelentkezés volt, s e nagy érdeklődésre való tekintettel jövőre újra meghirdetik. Jelenleg 20 hallgatónak és 20 mentornak biztosítják a három hónapos munkavégzést, 12 főt a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium lát vendégül, s további 1-1 főt a Miniszterelnökség és a további minisztériumok.

'Köszönöm, hogy nem csak mi, hanem Önök is esélyt szavaztak a közigazgatásnak' – köszönte meg az ösztöndíjasoknak és mentoraiknak a jelentkezést az államtitkár.

A program súlyát jelzi az is, hogy kormányrendeleti szintű szabályozás során született meg, mely deklarálta működési kereteit, feltételeit – emelte ki Csonka Ernő, a Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal elnöke, mely intézmény a program technikai lebonyolítója. Az ösztöndíjra 52-en pályáztak, s egy három lépcsős kiválasztási eljárás során választották ki a húsz fiatalt – ismertette.

A három hónapos ösztöndíjprogram során napi négy órás munkavégzéssel a résztvevő hallgatók releváns munkatapasztalatot szerezhetnek. A munkát minden hallgató esetében mentor segíti, aki szakmai és praktikus kérdésekben is iránymutatást nyújthat. Mind a hallgatók, mind a mentorok havi ötvenezer forintos anyagi támogatásban is részesülnek.


OrientPress Hírügynökség (OPH)

Ossza meg a bejegyzést

 

Hozzászólások  

 
0 #1 okoskodó 2014-03-19 10:38
A cikkben foglalt eset csak kirakat!
A fogyatékosok foglalkoztatott ságát úgy lehet hatékonyan ösztönözni, ha a cégek jelentős járulékfizetési kedvezményt kapnak azon fogyatékos dolgozókra , akiket foglalkoztatnak . Ez lenne a rendszerjellegű megoldás. A 20 ember csepp a tengerben, csak parasztvakítás.
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Hagyományos tanfolyamok

gyaksz

 

belso kulsonemz

Hirdetés

Hírek hozzászólásai

 • A köztisztviselői illetményalap - ami a munkabér számítás alapja - írd... Tovább...
 • Szolgáló közigazgatást a közigazgatásban dolgozókon keresztül valósítj... Tovább...
 • Ebbe persze bele kellett kötnie. Tovább...
 • A területi meg az önkormányzati igazgatást nem a vezetők tartják életb... Tovább...
 • Üzennék Patyi mesternek, mert úgy látom, különbözőképpen látjuk a dolg... Tovább...
 • Éppen itt az ideje,az utolsó utáni percben vagyunk.Negyven három éve d... Tovább...
 • Ez mind szép és jó, de! pont a 100ezer forintos kp.-ban adható keretrő... Tovább...
 • Szóval az önkormányzati igazgatásban (a legnehezebb közigazgatási munk... Tovább...
 • Háttérszámítást végez, aztán megállapítja, hogy nem fér bele a keretbe... Tovább...
 • Átgondoltan kivezetni a cafetériát - ezt meg hogyan támogathatja a Mun... Tovább...
 • "Az ÁSZ-elnök Domokos László például felvetette, hogy olyan utalványok... Tovább...
 • Ez a fejlesztés oly annyira sikeres, hogy mióta a Nyugdíjbiztosít ó be... Tovább...
 • Csak Budapestieknek? Tovább...
 • Keresetek emelkedése - kinél? 37.000 köztisztviselőn ek központilag 10... Tovább...
 • Pálffy Ilona szerint az utolsó pillanatban beérkező nagyszámú névjegyz... Tovább...