Hirdetés
Latorcai: a nemzetiségi önkormányzatok a közélet megkerülhetetlen szereplőivé váltak
2013. március 14. csütörtök, 09:00

latorcaicsabaA nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár szerint a kormányzat a nemzetiségeket a társadalom fontos politikai és kulturális részének tekinti – írja az MTI.

A nemzetiségi önkormányzatok mára a helyi és az országos közélet megkerülhetetlen szereplőivé, az egyes közösségek erős érdekérvényesítőivé váltak, a kormányzat pedig ebben a munkában szeretné támogatni őket - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériuma nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára az MTI-nek adott nyilatkozatában.

Latorcai Csaba azzal kapcsolatban beszélt erről, hogy a napokban megjelent a nemzetiségi önkormányzatok kézikönyve, amely a nemzetiségi közösségeknek kíván segítséget nyújtani a tavaly januárban hatályba lépett új nemzetiségi törvény rendelkezéseinek értelmezésében. A kiadvánnyal egy időben látott napvilágot a civil szervezetek kézikönyve is. Közölte, az előbbi 180 oldalas kézikönyvet azoknak ajánlják, akik a nemzetiségi önkormányzatok, közösségek életében, működtetésében tevékeny szerepet vállalnak, vagy a közigazgatásban ezen a területen dolgoznak.

Elmondta, a kézikönyv készítői a nemzetiségi önkormányzatok és képviselőik jogállásáról, feladatairól, jogairól adnak közérthető összegzést, de külön fejezetet szentelnek például a nemzetiségi önkormányzatok gazdálkodási vagy például oktatási önigazgatási lehetőségeinek, és kitérnek a nemzetiségi szószóló intézményére is.

A kiadványban olyan konkrét kérdések és válaszok is szerepelnek, mint például hogy a "roma" helyett, illetve mellett használható-e a "cigány" nemzetiségi önkormányzat elnevezés, miután a 2012. január 1-jétől hatályos törvényben csak az előbbi szóhasználat szerepel. A tárca szakértői szerint a magát cigány vagy roma identitásúnak tekintő, illetve valló személyek, közösségek szabadon használhatják bármelyik megnevezést.

Latorcai Csaba közölte, a kormányzat a nemzetiségeket a társadalom fontos politikai és kulturális részének tekinti, ezért vállalt fel az államtitkárság az elmúlt években "tudatosan" olyan tevékenységeket - így például a mostani könyvkiadást - melyekkel ki akartak lépni a "klasszikus közigazgatás" kereteiből.

A helyettes államtitkár arról is beszélt, hogy a másik most megjelentetett kiadvány, a civil szervezetek kézikönyve a 2011-ben elfogadott civil törvény magyarázatát tartalmazza. Célja az, hogy közérthető módon magyarázza a szervezetekre vonatkozó jogszabályokat, gyakorlati segítséget nyújtson azok értelmezéséhez és végrehajtásához.

A kötet tartalmazza a magyarországi szervezetek történelmének rövid összefoglalóját, a törvényben nevesített szervezettípusok bemutatását, továbbá részletesen leírja e szervezetek létrehozásával, nyilvántartásával kapcsolatos teendőket, szabályokat.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Hagyományos tanfolyamok

gyaksz

 

belso kulsonemz

Hirdetés

Hírek hozzászólásai

 • Nyugdíjas címzetes főjegyző vagyok. Miért is csak dr.Korsós Ágnes felm... Tovább...
 • Országos Roma Önkormányzat. Ezekre aztán szükség van. 1,6 milliárdot e... Tovább...
 • Kormány, minisztériumok részéről hányan vesznek részt a szemináriumon? Tovább...
 • Tehát igazából az a gond, hogy időközit kell tartani. Nem az, hogy meg... Tovább...
 • Meg kivéve a köztisztviselőb ől avanzsált dolgozó! kormánytisztvis elő... Tovább...
 • Kivéve a köztisztviselők et, mert itt 10 éve nem emelkedett a munkabér... Tovább...
 • SZÉKESFEHÉRVÁR MÉGIS KULTURÁLIS FŐVÁROS LESZ, CSAK NEM EURÓPÁÉ, HANEM ... Tovább...
 • Nem értem a hozzászólásokat azelőtt nem sírt senki amikor tele voltak ... Tovább...
 • Bizony mára a vidék jövőkép nélküli, vagy már látja a sofőr nélküli tr... Tovább...
 • Valóban kettészakadt az ország, van néhány tucat város és falu ami gaz... Tovább...
 • Talán ha megélhető nyugdij lenne kb 150 ezer akkor nem kellene idős ko... Tovább...
 • Aki ezt a MOK, ASP, KCR, TSZR, ASZA, EAK stb. rendszereket kitalálta, ... Tovább...
 • Érdekes, hogy mindig az önkormányzatokn ál keresik a korrupciót, holot... Tovább...
 • Jó duma, gyártjuk a szabályzatokat, aminek semmi értelme, az ASP könyv... Tovább...
 • Nagyon jó megoldás, ha átmegyünk a LIDL-be, vagy az ALDI-ba dolgozni. ... Tovább...
Hirdetés