Hirdetés
Latorcai: a nemzetiségi önkormányzatok a közélet megkerülhetetlen szereplőivé váltak
2013. március 14. csütörtök, 09:00

latorcaicsabaA nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár szerint a kormányzat a nemzetiségeket a társadalom fontos politikai és kulturális részének tekinti – írja az MTI.

A nemzetiségi önkormányzatok mára a helyi és az országos közélet megkerülhetetlen szereplőivé, az egyes közösségek erős érdekérvényesítőivé váltak, a kormányzat pedig ebben a munkában szeretné támogatni őket - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériuma nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára az MTI-nek adott nyilatkozatában.

Latorcai Csaba azzal kapcsolatban beszélt erről, hogy a napokban megjelent a nemzetiségi önkormányzatok kézikönyve, amely a nemzetiségi közösségeknek kíván segítséget nyújtani a tavaly januárban hatályba lépett új nemzetiségi törvény rendelkezéseinek értelmezésében. A kiadvánnyal egy időben látott napvilágot a civil szervezetek kézikönyve is. Közölte, az előbbi 180 oldalas kézikönyvet azoknak ajánlják, akik a nemzetiségi önkormányzatok, közösségek életében, működtetésében tevékeny szerepet vállalnak, vagy a közigazgatásban ezen a területen dolgoznak.

Elmondta, a kézikönyv készítői a nemzetiségi önkormányzatok és képviselőik jogállásáról, feladatairól, jogairól adnak közérthető összegzést, de külön fejezetet szentelnek például a nemzetiségi önkormányzatok gazdálkodási vagy például oktatási önigazgatási lehetőségeinek, és kitérnek a nemzetiségi szószóló intézményére is.

A kiadványban olyan konkrét kérdések és válaszok is szerepelnek, mint például hogy a "roma" helyett, illetve mellett használható-e a "cigány" nemzetiségi önkormányzat elnevezés, miután a 2012. január 1-jétől hatályos törvényben csak az előbbi szóhasználat szerepel. A tárca szakértői szerint a magát cigány vagy roma identitásúnak tekintő, illetve valló személyek, közösségek szabadon használhatják bármelyik megnevezést.

Latorcai Csaba közölte, a kormányzat a nemzetiségeket a társadalom fontos politikai és kulturális részének tekinti, ezért vállalt fel az államtitkárság az elmúlt években "tudatosan" olyan tevékenységeket - így például a mostani könyvkiadást - melyekkel ki akartak lépni a "klasszikus közigazgatás" kereteiből.

A helyettes államtitkár arról is beszélt, hogy a másik most megjelentetett kiadvány, a civil szervezetek kézikönyve a 2011-ben elfogadott civil törvény magyarázatát tartalmazza. Célja az, hogy közérthető módon magyarázza a szervezetekre vonatkozó jogszabályokat, gyakorlati segítséget nyújtson azok értelmezéséhez és végrehajtásához.

A kötet tartalmazza a magyarországi szervezetek történelmének rövid összefoglalóját, a törvényben nevesített szervezettípusok bemutatását, továbbá részletesen leírja e szervezetek létrehozásával, nyilvántartásával kapcsolatos teendőket, szabályokat.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Oktatás 2019

okt2019

belso kulsonemz

Hirdetés

Hírek hozzászólásai

 • This area is since Affiliate Business. It really helps and is widely b... Tovább...
 • El kellene még egyszer olvasni a határozatot! Nem a helyi önkormányzat... Tovább...
 • Azért arra kíváncsi lennék, hogy a jövő évi két választást a köztisztv... Tovább...
 • Elszomorító, hogy ugyanazon a településen a Járási Hivatalban dolgozó ... Tovább...
 • Már minden közigazgatásban dolgozó tisztviselőnek megemelik-megem elté... Tovább...
 • Szép,szép csak éppen az önkormányzatokr ól feledkeztek meg megint.Úgy ... Tovább...
 • CSÓRÓ KÖZTISZTVISELŐ! A szakszervezet csak tököl ideje lenne már lépni... Tovább...
 • Mese habbal! Emellett az intézkedés tovább mélyíti a szakadékot a korm... Tovább...
 • Megy a harc,hogy a tornyházak,vagy az irodenegyedek főúti kereszteződé... Tovább...
 • Tisztelt polgármester társaim most ki fog elnézést kérni a megrágalmaz... Tovább...
 • Na, egy saller kiosztva a bíróknak is. Tovább...
 • Ez a cikk is arra mutat, hogy az önkormányzatok pénzügyi gyámságát kés... Tovább...
 • Olvasva az üggyel kapcsolatos megnyilatkozáso kat már látszik, hogy a ... Tovább...
 • Rendkívül lehangoló, hogy egy szakmai ügyből politikai bohózat lett. A... Tovább...
 • Hát a köztisztviselők kel mi lesz?!A 2008. évi illetményalap - 38.650.... Tovább...