Hirdetés
Változás előtt a nemzetiségi törvény
2017. október 30. hétfő, 08:00

tvkA törvénymódosítás egyik célja, hogy a nemzetiségi önkormányzatok a fenntartásukba átvett óvodák és iskolák épületeit vagyonkezelői jogon kaphassák meg, ne csak használói legyenek azoknak – emelte ki a Fuzik János a Rádió Orientnek. A Magyarországi nemzetiségek bizottság elnöke hozzátette: ezáltal könnyebbé válnának a beruházások és egyszerűbben pályázhatnának.

Ma mintegy 2200 helyi nemzetiségi önkormányzat működik az országban. A nemzetiségek jogairól szóló törvény 13 hazai nemzetiséget ismer el, és kimondja azt is, hogy a nemzetiségeknek joguk van a kulturális autonómiához, saját intézményeket alapíthatnak, működtethetnek - ismertette Fuzik János, szlovák nemzetiségi szószóló. Az új alaptörvény garantálja a nemzetiségek részvételét az országgyűlés munkájában, ennek alapján 2014-ben az országos nemzetiségi önkormányzatok már állíthattak listát, és elegendő számú szavazat nemzetiségi mandátumot hozhatott volna. Ezt ugyan nem sikerült elérni,de jelenleg mind a 13 nemzetiségnek van szószólója a magyar parlamentben ‒ emlékeztetett Fuzik János. Elmondta, hogy az országos német önkormányzat bejelentette, hogy a 2018-as országgyűlési választásokon önálló parlamenti mandátumért indulnak. De nemcsak neki, hanem számukat tekintve a romáknak is van erre matematikai esélyük.

A Rádió Orient vendége azokról a legfontosabb eredményekről is beszámolt, amelyeket a nemzetiségi szószólóknak sikerült elérniük ebben a ciklusban. A leglátványosabbak a költségvetési támogatások területén elért sikerek. „A szószólók nagy része korábban országos önkormányzati elnök vagy elnökhelyettes volt,így jól ismerték a helyzetet, a támogatási viszonyokat, azokat a költségvetési tételeket, amelyek egy-másfél évtizede nem változtak.”

A költségvetésben van egy fejezet, amelyből a nemzetiségi önkormányzati rendszert támogatják, az országos és helyi önkormányzatokat és intézményeiket, pályázati támogatásokat írnak ki civil szervezetek, kulturális kezdeményezések, rendezvények, fesztiválok, könyvkiadás, iskolai táborok és pedagógus-továbbképzések támogatására. Erre négymilliárd forint állt rendelkezésre már több éve, és mióta bekerültek a parlamentbe 2014 nyarán, azóta tíz és félmilliárdra emelkedett a támogatás összege.

Nagyon fontos még a nemzetiségi önkormányzatok által fenntartott intézmények beruházási költségeinek biztosítása, hiszen nem elég átvenni egy intézményt, arról gondoskodni is kell, felújítási munkálatokat kell elvégeztetni. A jövő évre van egy óvodai program, amelyen belül elindítják a pedagógusok megbecsülését, a továbbképzésüket, amit szeretnének később kiterjeszteni az iskolákra is. Ez eléri a nemzetiségi közösségek minden rétegét, szegmensét -‒ vázolta a szószóló.

Mindenki érzi, hogy sikerült egy szemléletet megváltoztatni, és elindítani egy pozitív folyamatot, amely folyamatosan tart, s bízunk benne, hogy kitart majd a következő ciklusban is.” Továbbá több törvénymódosító javaslatuk is volt, például a hungarikumtörvénynél érvényesítették azt, hogy a Magyarországon élő nemzetiségek értékei is részei legyenek a nemzeti értékeknek.

A Magyarországi nemzetiségek bizottsága jelenleg is dolgozik egy törvénymódosításon ‒ ismertette az elnök. Szeretnék elérni, hogy a nemzetiségi önkormányzati fenntartásba vett iskolák, óvodák épületeit vagyonkezelői jogon is átvehessék, hogy ne csak használói legyenek azoknak. Ez például beruházások, pályázatok esetén egyszerűsítené a folyamatokat ‒ magyarázta. Egy másik fontos elem az is, hogy akik igénylik, saját nemzetiségük nyelvén is szerepeltethessék nevüket személyi igazolványukban. A mostani gyakorlat sokáig az volt ugyanis, hogy mindenki a saját olvasható kézírásával írta oda a nemzetiségi nevét. Ez vonatkozna a nem latin betűs nevek írására is.

Az elnök kitért arra is, hogy a bizottsága szeptember 26-i ülésén határozatban ítélte el az ukrán oktatási törvényt ‒ emlékeztetett a Rádió Orient vendége. Elmondta azt is, hogy nem volt egységes a bizottság, az ukrán és a szerb szószóló tartózkodott, így 11 szavazattal támogatták az országgyűlés határozatát arról, hogy a kárpátaljai magyarság érdekében elítélik az új ukrán oktatási törvényt. Határon túli kérdésekben nem szoktak véleményt nyilvánítani, a dolguk a Magyarországon élő nemzetiségek képviselete, de mivel ez számos, hozzájuk is közel álló nemzetiséget is érintett, úgy érezték, nekik is meg kell szólalniuk ‒ hangsúlyozta Fuzik János.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

nkklub szab-szolg

Oktatás 2019

okt2019

belso kulsonemz

Hírek hozzászólásai

 • A jegyzőre telepítenek hatáskört? Észrevették, hogy a kormányhivatali ... Tovább...
 • A rabszolgatörvén y felold valóságos feszültséget, ahol eddig korlatoz... Tovább...
 • Gondolkozzunk már el, hány olyan zárt csoport nyílt a facebookon az ut... Tovább...
 • Első olvasatra kedvező változás, de az ördög a részletekben rejlik. Va... Tovább...
 • Az önkormányzatokn ál dolgozó köztisztviselők illetményalapja - a béra... Tovább...
 • Ezt a választást is az önkormányzati köztisztviselők bonyolítják le. M... Tovább...
 • "A kisebb termelőknek egyáltalán nem kell tartaniuk attól, hogy az áts... Tovább...
 • Minimum 1 hetes sztrájkot kell szervezni, az 1 napos leállás nem ér se... Tovább...
 • Most tapsoljak vagy inkább sírjak, bár jobban az utóbbihoz lenne kedve... Tovább...
 • Ez a vasúti leépítés a falufejlesztési programmal együtt biztosan nagy... Tovább...
 • Persze hogy rendkívül gyorsan bírálják el a pályázatokat, hiszen már a... Tovább...
 • Ez megint tele van pontatlan információkkal. A részletekbe nem megyek ... Tovább...
 • El kellene még egyszer olvasni a határozatot! Nem a helyi önkormányzat... Tovább...
 • Azért arra kíváncsi lennék, hogy a jövő évi két választást a köztisztv... Tovább...
 • Elszomorító, hogy ugyanazon a településen a Járási Hivatalban dolgozó ... Tovább...