Hirdetés
Sztrájkra készülnek a buszsofőrök
2020. január 21. kedd, 08:00

buszvezÚgy tűnik, a buszsofőröknek országszerte fogy a türelmük: Győrben az őszi önkormányzati választás után derült ki, hogy a városban gyakorlatilag összeomlott a buszközlekedés, Miskolcon november elején nevezett ki válságmenedzsert a frissen megválasztott, ellenzéki polgármester a helyi közlekedési társaság, az MKV Zrt. üzemeltetetésének élére, de a budapesti BKK-nál is szaporodnak a problémákA Mérce cikke.

Most a pécsi buszsofőröknél telt be a pohár, akik a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ) szerint a sztrájkra is készen állnak.

Az önkormányzat tulajdonában lévő és a város tömegközlekedését ellátó Tüke Busz Zrt. dolgozói ultimátumot adtak az ellenzéki városvezetésnek: ha január 31-ig nem kapják meg a 25 százalékos béremelést, akkor megkezdik a sztrájk megszervezését. A SZAKSZ szerint a pécsi vezetés eddig érdemben nem tárgyalt velük, pedig a város tömegközlekedése súlyos állapotban van.

Raposa Gábor, a SZAKSZ alapszervezet elnöke szerint még a munkabeszüntetés nélkül is megbénulhat a buszközlekedés a sofőrhiány miatt, ami főleg a pályaelhagyás és elvándorlás következtében alakult ki. Az önkormányzat „nem akarja felfogni, hogy időhúzó magatartásával veszélyezteti a város menetrend szerinti közlekedését” – állítja a SZAKSZ.

A szakszervezet belekezdett a sztrájkhajlandóság felmérésébe a cég dolgozói között, állításuk szerint egy-két nap alatt már több mint száz fő nyilatkozott arról, hogy támogatnák és aktívan részt is vennének egy sztrájkban a 25 százalékos béremelés kikényszerítése érdekében.

Mindeközben az országos buszközlekedést ellátó Volánt a kormány összevonná a MÁV-val, mivel így „hatékonyabb lenne a vállalatok működése, ugyanis össze lehetne hangolni a fejlesztéseket, egységes tarifa- és kedvezményrendszert lehetne bevezetni, hatékonyabban lehetne kezelni azokat a konfliktushelyzeteket, amelyeket a vasúti prioritás megvalósításával járó strukturális átalakítások kiváltanak, valamint a döntési folyamatok hatékonyabbak, gyorsabbak és számonkérhetőbbek lennének, egyértelműbbé válnának a felelősségi körök.” Az összevonás azonban felvet kérdéseket a két cég működésével kapcsolatban.

A Mércének korábban nyilatkozó hivatalos vezénylő szerint a Volánnál jelenleg súlyos problémák vannak: a létszámhiány miatt nehezen lehet beosztani a sofőröket, nem ritkák a 16-17-18 órás munkanapok, gyakori, hogy valaki hajnal 4 órakor veszi fel a munkát, aztán este 11-kor végez, mindeközben pedig „megalázó bérért” dolgoznak. A vezénylő szerint az, „hogy ezek miatt nincs sok baleset, csak és kizárólag a sofőrök felelősségteljes munkájának köszönhető.”

A pécsi buszsofőrök helyzete azonban még a Volán vezetőinél is rosszabb: a Tüke Busznál működő nagyobb érdekképviselet, a Független Demokratikus Szakszervezet szerint az lenne az elfogadható eredmény 2020-ban, ha az alapbérek mértéke elérné a Volán béreinek szintjét.

Azt is szeretnék elérni, hogy a megtett kilométerek után is járjon plusz pénz.

A pécsi városháza közölte, hogy egy több évre szóló bérmegállapodást szeretnének kidolgozni, ehhez pedig minden érintett szereplővel egyeztetni fognak.

 

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Szabályozási Tudsátár

Oktatás 2020

okt2019

belso kulsonemz

Hírek hozzászólásai

 • Bravó, ez aztán az ügyfélbarát közigazgatás! Úgy látszik az ügyfél csa... Tovább...
 • Itt. Levegőnek sem néz bennünket a kormányunk. Van viszont remek ASP-n... Tovább...
 • ...szégyen, hogy kormányunk és munkáltatónk" mindenkit minimálbéren ta... Tovább...
 • A szétterülést ez ne állítja meg,hiszen a barnaövezetek is a külső rés... Tovább...
 • A térségnek az M0 nyugat bezárása fontos, ami elviszi a mai terhelő fo... Tovább...
 • ideje... Tovább...
 • Csak jelzem az Államtitkár Úrnak, hogy a kis falvakban csak az alábbi ... Tovább...
 • Normáááális???! !! Nem a bolttulajdonoso knak kellene adni a pénzt, ha... Tovább...
 • Az állam mikor emeli a saját alkalmazottai fizetését? A 2020. évi költ... Tovább...
 • Na, ez a cikk sem mond semmit, megoldásról egy szó sem, pedig ez lenne... Tovább...
 • A sertéspestis rohamosan terjed az országban, már a fél ország fertőzö... Tovább...
 • Az önkormányzati nyomorgás képlékeny, hiszen jut a köztisztviselők nek... Tovább...
 • Ha ennyire sz@r a választási "pénz", akkor nem értem, nálunk pl. miért... Tovább...
 • HÁT? Tovább...
 • Bocsi, de kiegészítem: péntek este névjegyzek zárás, ami most is kb. l... Tovább...