Hirdetés
Fülöp Attila: A gyermekvédelem a közösség ügye
2019. május 15. szerda, 09:00

gyerektA szociális terület, a gyermekvédelem a közösség ügye, és csak akkor működik jól, ha az állam, az önkormányzat, az egyház és a civil szervezetek együtt tesznek a közösség minden tagjáért - mondta a szociális ügyekért felelős államtitkára Befogadlak - egy nap a nevelőszülőkért elnevezésű program utolsó vidéki állomásán, Lakitelken.

Fülöp Attila kiemelte: a kormány, ahogy eddig, a továbbiakban is igyekszik minden támogatást megadni a nevelőszülői hivatást választóknak.

Fontos lépésnek tartja az államtitkár, hogy 2014-től foglalkoztatotti jogviszonynak minősül a nevelőszülőség, akárcsak azt, hogy jövő év január 1-jétől egy új családtámogatási forma keretében a nevelőszülőknek is elérhetővé válik a gyermekgondozási díj, a gyed.

A több mint fél éve elindított "Befogadlak" program céljának nevezte, hogy a nevelőszülők, a gyermekvédelemben dolgozók beszámolhassanak tapasztalataikról, a nevelőszülőknél élő gyermekek pedig elmondhassák, milyen az életük. Így mutatva meg, hogy Magyarországon az a 23 ezer gyermek, aki nem a vér szerinti családjában él, hanem a magyar gyermekvédelmi rendszerben nevelőszülőknél vagy gyermekotthonban, ugyanolyan tagja a társadalomnak, mint bárki más - fogalmazott Fülöp Attila. 

Az államtitkár a nevelőszülő toborzó program keretében adta át a Lehetetlen nincs elnevezésű, a gyermekvédelmi ellátásban részesülő fiatalok részére kiírt pályázat Bács-Kiskun megyei díjait. A felhívásra országosan háromezernél több rajz, illetve kisfilm érkezett.

A nevelőszülői tevékenységet népszerűsítő országos program záróeseményét - egész napos családi rendezvény keretében - május 19-én, vasárnap rendezik meg a Várkert Bazárban.

Lezsák Sándor, a parlament fideszes alelnöke, a Népfőiskola Alapítvány kuratóriumi elnöke köszöntőjében úgy fogalmazott: nincs tehetségtelen gyermek, csak tehetségtelen család, pedagógus vagy politika, amely nem képes olyan helyzetet, lehetőséget teremteni az élet különféle területein, hogy a minden gyermekben ott rejlő képesség, készség időben életre kelhessen, majd megerősödhessen.

Tóth Mária, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Bács-Kiskun Megyei Kirendeltségének igazgatója hangsúlyozta: a gyermekek érdekében minden befogadó családra szükség van. Emlékeztetett, a Bács-Kiskun megyei gyermekvédelem jelenleg 1699 gyermeket és fiatal felnőttet lát el. Többségükről, mintegy 85 százalékukról nevelőcsaládban gondoskodnak.

(MTI)

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

nkklub szab-szolg

Oktatás 2019

okt2019

belso kulsonemz

Hírek hozzászólásai

 • "2019 utolsó napján"???????? ? Tovább...
 • A jegyzőre telepítenek hatáskört? Észrevették, hogy a kormányhivatali ... Tovább...
 • A rabszolgatörvén y felold valóságos feszültséget, ahol eddig korlatoz... Tovább...
 • Gondolkozzunk már el, hány olyan zárt csoport nyílt a facebookon az ut... Tovább...
 • Első olvasatra kedvező változás, de az ördög a részletekben rejlik. Va... Tovább...
 • Az önkormányzatokn ál dolgozó köztisztviselők illetményalapja - a béra... Tovább...
 • Ezt a választást is az önkormányzati köztisztviselők bonyolítják le. M... Tovább...
 • "A kisebb termelőknek egyáltalán nem kell tartaniuk attól, hogy az áts... Tovább...
 • Minimum 1 hetes sztrájkot kell szervezni, az 1 napos leállás nem ér se... Tovább...
 • Most tapsoljak vagy inkább sírjak, bár jobban az utóbbihoz lenne kedve... Tovább...
 • Ez a vasúti leépítés a falufejlesztési programmal együtt biztosan nagy... Tovább...
 • Persze hogy rendkívül gyorsan bírálják el a pályázatokat, hiszen már a... Tovább...
 • Ez megint tele van pontatlan információkkal. A részletekbe nem megyek ... Tovább...
 • El kellene még egyszer olvasni a határozatot! Nem a helyi önkormányzat... Tovább...
 • Azért arra kíváncsi lennék, hogy a jövő évi két választást a köztisztv... Tovább...