Hirdetés
2019 - ilyen lesz az évünk
2019. január 07. hétfő, 09:00

naptTöbb túlóra, kevesebb béren kívüli juttatás, azonnali átutalás – csak néhány fontos változás, ami valószínűleg minden dolgozót érint majd jövőre. Emellett jönnek a közigazgatási bíróságok és átalakul a sürgősségi ellátás. 2019 a politikában is mozgalmas év lesz: májusban az európai parlamenti képviselőkről, ősszel az önkormányzati képviselőkről dönthetnek a választók.

A túlóratörvény miatt voltak hangosak az elmúlt év utolsó hetei az utcán és a parlamentben is. A jogszabály hivatalosan január 2-án lép életbe: a túlórák számát 250-ről 400-ra emeli, az elszámolási időkeretet pedig 36 hónapra. Bár a szakszervezetek abban bíznak, hogy a kormány meggondolja magát, Dömötör Csaba szerint a jogszabályt véglegesnek kell tekinteni.

„Nincsen napirenden változtatás, tehát az, hogy az ellenzék mindenféle álhíreket gyártott és köröztetett a munka törvénykönyvével kapcsolatban, az nem ok arra, hogy a kormány változtasson" - mondta Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára.

A túlóratörvénnyel együtt fogadta el a parlament a közigazgatási bíróságok felállításáról szóló jogszabályt, amely ugyancsak sok kritikát kapott, a bírósági rendszer működését azonban gyökeresen átalakíthatja jövő év közepétől.

Igaz, csak az év utolsó előtti napján sikerült egyezségre jutni, de emelkedik a minimálbér 2019-ben: bruttó 149 ezer lesz, a garantált bérminimum pedig bruttó 195 ezer.

A béren kívüli juttatások rendszere ugyanakkor tovább szűkül. Megszűnik ugyanis az Erzsébet utalvány. A legyártott és már kiosztott utalványokat legkésőbb december 31-éig lehet felhasználni.

Adózás terén is várhatóak változások: a kétgyermekesek adókedvezménye például havi 5 ezer forinttal emelkedik, csökken a kisvállalkozók adója, az öregségi nyugdíj mellett dolgozóknak pedig jövőre már csak 15 százalékos személyi jövedelemadót kell fizetniük.

Leáll a Nemzeti Eszközkezelő program, jövőre az állam már nem vesz több lakást, azok viszont, akik részt vettek a programban és rendszeresen fizették a bérleti díjat, kedvező feltételek mellett visszavásárolhatják lakásaikat.

„12-24 óra a sürgősségin. Minden sürgősségin”

2019ben azonban átalakul a sürgősségi ellátás, jön az úgynevezett triázs rendszer, amitől a minisztérium gyorsabb és kiszámíthatóbb működést vár. Ennek lényege, hogy a betegeket egy ápoló néhány perces állapotfelmérés után súlyossági kategóriák alapján besorolja. Minden kategóriánál előírják majd, hogy a beteget hány napon belül kell kötelezően ellátni.

A receptírást ugyanakkor január elsejétől külön kérni kell majd az orvostól. Családtagok, ismerősök pedig csak akkor válthatnak ki gyógyszert egymásnak, ha felmutatnak egy felírási igazolást.

Jó hír viszont, hogy jövőre jön az azonnali utalás. A hét bármely napján és napszakában küldött pénz másodpercek alatt jóváíródik majd a számlákon. A banki szolgáltatások költsége pedig csökken, 20 ezer forintig minden utalás illetékmentes lesz.

A politikában is fontos év lesz 2019. Két választásra készülnek a pártok. Május 26-án az Európai Parlamentbe küldött képviselőkről dönthetnek a választók, ősszel pedig az önkormányzati képviselőkről.

(atv.hu)

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

nkklub szab-szolg

Oktatás 2019

okt2019

belso kulsonemz

Hírek hozzászólásai

 • Milyen bérnövekedés? Ja persze valahol Budapesten, mert itt vidéken, p... Tovább...
 • Ami az egész dolog pikantériája, hogy a miniszteri biztos pont egy oly... Tovább...
 • "2019 utolsó napján"???????? ? Tovább...
 • A jegyzőre telepítenek hatáskört? Észrevették, hogy a kormányhivatali ... Tovább...
 • A rabszolgatörvén y felold valóságos feszültséget, ahol eddig korlatoz... Tovább...
 • Gondolkozzunk már el, hány olyan zárt csoport nyílt a facebookon az ut... Tovább...
 • Első olvasatra kedvező változás, de az ördög a részletekben rejlik. Va... Tovább...
 • Az önkormányzatokn ál dolgozó köztisztviselők illetményalapja - a béra... Tovább...
 • Ezt a választást is az önkormányzati köztisztviselők bonyolítják le. M... Tovább...
 • "A kisebb termelőknek egyáltalán nem kell tartaniuk attól, hogy az áts... Tovább...
 • Minimum 1 hetes sztrájkot kell szervezni, az 1 napos leállás nem ér se... Tovább...
 • Most tapsoljak vagy inkább sírjak, bár jobban az utóbbihoz lenne kedve... Tovább...
 • Ez a vasúti leépítés a falufejlesztési programmal együtt biztosan nagy... Tovább...
 • Persze hogy rendkívül gyorsan bírálják el a pályázatokat, hiszen már a... Tovább...
 • Ez megint tele van pontatlan információkkal. A részletekbe nem megyek ... Tovább...