Hirdetés
Október végén újabb költségnyilatkozatot küld Magyarország Brüsszelbe
2018. október 05. péntek, 07:30

fizetes1Október 31-ig költségnyilatkozatot kell küldenie a kormánynak Brüsszelbe ahhoz, hogy még idén ellentételezze az Európai Bizottság a 2014–2020-as uniós fejlesztésekhez kapcsolódó számlákat. Ezzel összefüggésben arra kérik a kedvezményezetteket, hogy október 7-ig nyújtsák be a kifizetési kérelmeket – értesült a Világgazdaság.

Minden eszközt megragad a kormány annak érdekében, hogy elkerülje a forrásvesztést a 2014–2020-as európai uniós fejlesztési ciklusban. Ezt támasztja alá az is, hogy a Világgazdaság információi szerint a Pénzügyminisztérium (PM) regionális fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkársága azzal a kéréssel fordult a Versenyképes Közép-Magyarországért operatív program (Vekop) számos kedvezményezettjéhez, hogy a projektjükhöz kapcsolódó számlákat kifizetési kérelem formájában nyújtsák be legkésőbb október 7-ig. Ennek értesüléseink szerint az az oka, hogy a kormánynak október 31-ig költségnyilatkozatot kell küldenie Brüsszelbe ahhoz, hogy az Európai Bizottság még az idén ellentételezze a fejlesztésekhez kapcsolódó számlákat.

A lap úgy tudja, az érintettek indoklásul azt a tájékoztatást kapták, hogy 2018 az első év, amikor az Európai Bizottság előírása alapján az elszámolásra benyújtott kifizetési kérelmekben a számlákkal elszámolt tételek értékének el kell elérnie a tagállamok számára kitűzött célokat, ennek hiányában fennáll a forrásvesztés veszélye.

Márpedig előzetesen kormányhatározatban rögzítették a 2018-as lehívási munkatervet az Európai Bizottsághoz idén benyújtani tervezett költségnyilatkozatok alapján. Ennek értelmében legalább 3,11, ideális esetben 3,58 milliárd euró összegben kell lehívniuk az egyes operatív programok mögött álló tárcáknak a 2014–2020-as EU-s projektekhez köthető fejlesztési forrásokat Brüsszelből.

Arra is felhívta a projektgazdák figyelmét a szaktárca, hogy az ezután keletkező, legkésőbb 2018. december 31-i teljesítési dátumú számlákat azok kézhezvételét követően, soron kívül nyújtsák be elszámolásra. A benyújtott kifizetési kérelmeknek azonban – utófinanszírozás esetében – továbbra is meg kell felelniük a pénzügyi elszámolási útmutató korlátainak. Vagyis a Vekopban egymilliárd forintos támogatás alatt a projektre megítélt támogatás 2 százaléka, de legalább 200 ezer forint a kifizetési küszöb, amit figyelembe kell venni, egymilliárd forint feletti projektnél pedig a támogatási szerződésben meghatározott minimális kifizetési összeget kell felülmúlni.

Mindezek tanulságai azonban jóval túlmutatnak a Vekop keretein. Szakértőink szerint a projektgazdák nem kötelezhetők arra, hogy a támogatási előlegekkel egy évnél rövidebb idő,

akár néhány hónap alatt elszámoljanak, ugyanakkor a kormány részéről előremutató az intézkedés, hiszen egyrészt bebiztosítható, hogy semmi esetre se történjen forrásvesztés a 2014–2020-as ciklusban, másrészt a gyorsítás a további tervezést is segíti, elvégre ezáltal hamarabb elérhetővé válhatnak a visszahulló források.

A kifizetések felpörgetése azért is fontos, mert az eddigi tapasztalatok szerint az esetek 90 százalékában szükség van hiánypótlásra, a teljes procedúra pedig hat héten belül zárul le a kifizetés teljesítésével. Az sem utolsó szempont, hogy a fejlesztéspolitikai intézményrendszerre nehezedő év végi elszámolási nyomás helyett a megoldással jobban eloszlanak majd az adminisztrációs terhek a következő hónapokban.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Oktatás 2019

okt2019

belso kulsonemz

Hirdetés

Hírek hozzászólásai

 • Doing so carefully and thoughtfully will enable you to have an ever-in... Tovább...
 • El kellene még egyszer olvasni a határozatot! Nem a helyi önkormányzat... Tovább...
 • Azért arra kíváncsi lennék, hogy a jövő évi két választást a köztisztv... Tovább...
 • Elszomorító, hogy ugyanazon a településen a Járási Hivatalban dolgozó ... Tovább...
 • Már minden közigazgatásban dolgozó tisztviselőnek megemelik-megem elté... Tovább...
 • Szép,szép csak éppen az önkormányzatokr ól feledkeztek meg megint.Úgy ... Tovább...
 • CSÓRÓ KÖZTISZTVISELŐ! A szakszervezet csak tököl ideje lenne már lépni... Tovább...
 • Mese habbal! Emellett az intézkedés tovább mélyíti a szakadékot a korm... Tovább...
 • Megy a harc,hogy a tornyházak,vagy az irodenegyedek főúti kereszteződé... Tovább...
 • Tisztelt polgármester társaim most ki fog elnézést kérni a megrágalmaz... Tovább...
 • Na, egy saller kiosztva a bíróknak is. Tovább...
 • Ez a cikk is arra mutat, hogy az önkormányzatok pénzügyi gyámságát kés... Tovább...
 • Olvasva az üggyel kapcsolatos megnyilatkozáso kat már látszik, hogy a ... Tovább...
 • Rendkívül lehangoló, hogy egy szakmai ügyből politikai bohózat lett. A... Tovább...
 • Hát a köztisztviselők kel mi lesz?!A 2008. évi illetményalap - 38.650.... Tovább...