Hirdetés
Siralmas a helyzet - ezért nem jutnak sokan megfizethető lakáshoz Budapesten
2018. október 03. szerda, 08:00

lakaskBudapesten az önkormányzati tulajdonban lévő lakásoknak legalább 20 százaléka lakható állapotban van, ami jelen pillanatban is minimum 500 olyan kiadható lakást jelent, amelyekben most nem lakik senki. Ugyanakkor csak a lakáskérelmet benyújtó embereknek biztosan kevesebb, mint 20 százalékának van esélye lakáshoz jutni ma Budapesten - derül ki A Város Mindenkié civil szervezet által közzé tett adatokból.

A múlt hétvégén a Zeneakadémia épülete elől indulva vonult körülbelül 1500 fővel a 8. Lakásmenet a Szabadság térre. A Város Mindenkié által szervezett vonulás célja az, hogy felhívják a figyelmet a magyarországi lakhatási válságra: azaz arra, hogy egyre nehezebben megfizethetőek az ingatlanok Magyarországon, elszálltak az albérletárak, kevés a szociális bérlakás, miközben rendszeresek az országban a kilakoltatások - írja a 444.hu.

A menetet szervező A Város Mindenkié (AVM) civil szervezet erre az alkalomra az általa vezetett blogon közzé tett olyan adatokat, amelyek a Budapesti lakhatási helyzetet tükrözik. Ebből kiderül, hogy Budapest 23 kerületi és a fővárosi önkormányzathoz fordultak közérdekű adatingényléssel, ám adatigénylésükre csak 20 kerület adott többé-kevésbé átfogó választ. A civil szervezet szerint a II. és a VIII. kerület csak költségtérítés ellenében hajlandó válaszolni, a IX. kerület pedig részben pénzt kér, részben pedig úgy tesz, mintha nem értené a megkülönböztetést a "kiadott" és "kiadatlan" lakások között, ezért végül nem adta ki az adatok jelentős részét. Előbbi kettő ellen pert idít a szervezet - derül ki a bejegyzésből.

A beérkezett adatokból ugyanakkor kiderül, hogy a fővárosi lakásállománynak összesen 5 százaléka önkormányzati bérlakás (az országos átlag 2 százalék körül van, a rendszerváltáskor pedig ez az arány Budapesten kb. 50 százalék volt).

Arányaiban a legtöbb önkormányzati bérlakás a VIII., a XIII., I. és IX. kerületekben van. Szám szerint a legtöbb önkormányzati lakás a XIII., VIII., IX. és III. kerületekben van.

Legalább 2500 üresen álló önkormányzati lakás található Budapesten, a kiadatlan lakások jelentős része összkomfortos vagy komfortos lakás, kisebb része félkomfortos, komfort nélküli vagy szükséglakás.

Az önkormányzati válaszokból kiderül, hogy az üres lakások legalább 20 százaléka lakható állapotban van, ami jelen pillanatban is minimum 500 olyan kiadható lakást jelent a fővárosban, amelyekben most nem lakik senki - jegyzi meg a civil szervezet.

A fővárosban az önkormányzatok évente minimum 190 millió forintot költenek az üres lakások fenntartására - legalábbis a civil szervezetnek megküldött adtok alapján, amelyből azonban 11 önkormányzat válasza hiányzik, vagyis az AVM szerint ez az összeg elérheti a 380 millió forintot is.

Tavaly az önkormányzatok minimum 571 lakáskiürítési eljárást indítottak bérlőik ellen. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ennyi háztartást ki is lakoltattak, de ennyien biztosan ki voltak téve a lakásvesztés veszélyének. A civil szervezet ehhez azonban hozzáfűzi, hogy ebből az összesítésből 3 önkormányzat adata hiányzik, így a valódi szám ennél magasabb. A legtöbb lakáskiürítési eljárást a X., XIII. és XV. kerületi önkormányzatok indították.

Tavaly a beérkezett adatok alapján legalább 346 önkormányzati lakást adtak el az önkormányzatok Budapesten. Ebből az adatból is hiányzik  négy önkormányzat adata, vagyis az AVM azt valószínűsíti, hogy az eladott lakások száma megközelítheti az 500 darabot.

Ami a lakásépítéseket illeti: 2017-ben összesen 31 (!) lakást vásároltak vagy építettek önkormányzatok Budapesten. Ezzel szemben tavaly minimum 6700 háztartás adott be lakáspályázatot vagy lakáskérelmet valamelyik budapesti önkormányzathoz, ám ez a szám is magasabb a valóságban, miután ebben az összesítésben sincs benne 5 önkormányzat válasza.

Az önkormányzatok által kiadott adatok alapján kiderül továbbá, hogy 2017-ben minimum 1204 esetben adtak ki az önkormányzatok új bérlőnek lakást pályázati úton vagy azon kívül, ám ez a szám is magasabb lehet a valóságban, miután innen 3 kerület adata hiányzik. Vagyis A Város Mindenkié szerint csak a lakáskérelmet benyújtó embereknek biztosan kevesebb, mint 20 százalékának van esélye lakáshoz jutni ma Budapesten.

(napi.hu)

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Oktatás 2019

okt2019

belso kulsonemz

Hirdetés

Hírek hozzászólásai

 • hi!,I love your writing so much! share we keep up a correspondence ext... Tovább...
 • You will need a company that charges a great rate. Fluid that affects ... Tovább...
 • El kellene még egyszer olvasni a határozatot! Nem a helyi önkormányzat... Tovább...
 • Azért arra kíváncsi lennék, hogy a jövő évi két választást a köztisztv... Tovább...
 • Elszomorító, hogy ugyanazon a településen a Járási Hivatalban dolgozó ... Tovább...
 • Már minden közigazgatásban dolgozó tisztviselőnek megemelik-megem elté... Tovább...
 • Szép,szép csak éppen az önkormányzatokr ól feledkeztek meg megint.Úgy ... Tovább...
 • CSÓRÓ KÖZTISZTVISELŐ! A szakszervezet csak tököl ideje lenne már lépni... Tovább...
 • Mese habbal! Emellett az intézkedés tovább mélyíti a szakadékot a korm... Tovább...
 • Megy a harc,hogy a tornyházak,vagy az irodenegyedek főúti kereszteződé... Tovább...
 • Tisztelt polgármester társaim most ki fog elnézést kérni a megrágalmaz... Tovább...
 • Na, egy saller kiosztva a bíróknak is. Tovább...
 • Ez a cikk is arra mutat, hogy az önkormányzatok pénzügyi gyámságát kés... Tovább...
 • Olvasva az üggyel kapcsolatos megnyilatkozáso kat már látszik, hogy a ... Tovább...
 • Rendkívül lehangoló, hogy egy szakmai ügyből politikai bohózat lett. A... Tovább...