Hirdetés
Az Állami Számvevőszék közleménye
2018. szeptember 06. csütörtök, 06:00

allami szamvevoszekÚjabb területen támogatja Magyarország a számvevőszékek világszervezetének fejlesztési kezdeményezését. 2016-tól a korrupció elleni globális fellépés és az integritásalapú közigazgatási kultúra elterjesztését célzó programhoz, 2018-tól pedig a fiatal számvevőszéki vezetőket képző nemzetközi kezdeményezéshez nyújt anyagi és szakmai támogatást hazánk.

Mindkét hozzájárulás az Állami Számvevőszék szakmai kezdeményezése alapján, az ÁSZ éves költségvetési megtakarításából, valamint szakmai részvételével valósul meg. A fiatal számvevőszéki vezetőket célzó megállapodás hivatalos aláírására 2018. szeptember 4-én került sor.

2013-ban az Országgyűlés határozatában támogatta, hogy az Állami Számvevőszék részt vegyen a számvevőszékek világszervezete (INTOSAI) fejlesztési kezdeményezésének (IDI) tevékenységében, és ahhoz donorként nyújtson szakmai támogatást, kiemelt figyelemmel a magyar külgazdasági stratégiára. Ennek szellemében az Állami Számvevőszék aktív szereplője a számvevőszékek nemzetközi közösségének, folyamatosan megosztja és hasznosítja a megismert legjobb gyakorlatokat.

E cél megvalósítása érdekében az ÁSZ 2018. március 5-9. között már ötödik alkalommal rendezte meg nemzetközi korrupcióellenes integritás szemináriumát. Az elsősorban a fejlődő országok számvevőszékei részére, 2014. óta minden évben megszervezett szakmai program célja a legjobb hazai és nemzetközi gyakorlatok megosztásán keresztül az integritásalapú közigazgatási kultúra elterjesztése és a transzparens államműködés fejlesztése az érintett országokban.

Szintén e célt támogatja, hogy Magyarország Kormánya – az ÁSZ szakmai kezdeményezése alapján – 2016. február 22-én donori megállapodást kötött az INTOSAI IDI-al a korrupció elleni harc globális támogatása érdekében. A mintegy 129 millió forintos felajánlással - ami az ÁSZ 2014. évi költségvetetési megtakarítása volt - Magyarország az IDI korrupcióellenes programjainak jelentős támogatójává vált, és a világ mintegy 75 országában járul hozzá az integritásalapú, transzparens államműködés fejlesztéséhez.

A 2018-ban megrendezett nemzetközi integritás szeminárium március 5-i nyitókonferenciáján Domokos László, az ÁSZ elnöke azt is bejelentette, hogy az Állami Számvevőszék kezdeményezte a 2016. évi – mintegy 29 millió forintos, körülbelül 110 ezer dollárnak megfelelő – költségvetési megtakarításának felajánlását is, ezúttal az IDI fiatal számvevőszéki vezetőket képző nemzetközi programjának.

Ezt a felajánlást is parlamenti határozat alapozza meg. Az Országgyűlés ugyanis 2015-ben azzal bízta meg a Számvevőszéket, hogy szélesítse a vezetői rendszerekre vonatkozó tanácsadó tevékenységét és támogassa az etikus közpénzügyi vezetőképzést. Ennek érdekében az ÁSZ a Miskolci Egyetemmel, 2016. február 1-jével létrehozta a Közszolgáltatási Menedzsment Intézeti Tanszéket. A 2016 szeptemberében indult képzési program célkitűzése az etikus közpénzügyi vezetőképzés tudományos megalapozása, és kifejezetten a költségvetési intézmények első számú vezetői számára készült, az ő munkájukat támogatja. A jelenlegi felajánlással az ÁSZ ezt a fejlesztési kezdeményezését is nemzetközi szintre emeli.

Az újabb magyar támogatásról szóló kezdeményezés bejelentése óta megtörtént a szakmai együttműködés kereteinek kidolgozása, szerződésbe foglalása, valamint Magyarország Kormánya döntött az ÁSZ éves költségvetési megtakarításának átcsoportosításáról. Így 2018. szeptember 4-től Magyarország hivatalosan is az IDI fiatal számvevőszéki vezetőket képző nemzetközi programjának anyagi támogatójává lépett elő, az együttműködés szakmai megvalósításában az Állami Számvevőszék ezúttal is aktívan részt vesz.

Kiadó: Állami Számvevőszék

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Oktatás 2019

okt2019

belso kulsonemz

Hirdetés

Hírek hozzászólásai

 • Ez megint tele van pontatlan információkkal. A részletekbe nem megyek ... Tovább...
 • El kellene még egyszer olvasni a határozatot! Nem a helyi önkormányzat... Tovább...
 • Azért arra kíváncsi lennék, hogy a jövő évi két választást a köztisztv... Tovább...
 • Elszomorító, hogy ugyanazon a településen a Járási Hivatalban dolgozó ... Tovább...
 • Már minden közigazgatásban dolgozó tisztviselőnek megemelik-megem elté... Tovább...
 • Szép,szép csak éppen az önkormányzatokr ól feledkeztek meg megint.Úgy ... Tovább...
 • CSÓRÓ KÖZTISZTVISELŐ! A szakszervezet csak tököl ideje lenne már lépni... Tovább...
 • Mese habbal! Emellett az intézkedés tovább mélyíti a szakadékot a korm... Tovább...
 • Megy a harc,hogy a tornyházak,vagy az irodenegyedek főúti kereszteződé... Tovább...
 • Tisztelt polgármester társaim most ki fog elnézést kérni a megrágalmaz... Tovább...
 • Na, egy saller kiosztva a bíróknak is. Tovább...
 • Ez a cikk is arra mutat, hogy az önkormányzatok pénzügyi gyámságát kés... Tovább...
 • Olvasva az üggyel kapcsolatos megnyilatkozáso kat már látszik, hogy a ... Tovább...
 • Rendkívül lehangoló, hogy egy szakmai ügyből politikai bohózat lett. A... Tovább...
 • Hát a köztisztviselők kel mi lesz?!A 2008. évi illetményalap - 38.650.... Tovább...