Hirdetés
Lázban ég a lakáspiac - történelmi csúcson a GKI ingatlanindexe
2018. augusztus 10. péntek, 07:30

lakas1Sosem látott derűlátás uralja a magyar ingatlanpiacot, a GKI legfrissebb, júliusi felmérésből számított, a szektor kilátásait egyetlen számba foglaló index történelmi csúcsra emelkedett. Az egy-egy szegmens kilátásait jelző alindexek közül a lakáspiaci mutatja a legnagyobb javulást.

A fővárosi és országos lakáspiaci indexek (amelyek az ingatlanos cégek illetve a lakosság várakozásait sűrítik egy-egy számba) júliusban egyaránt 11-11 ponttal nőttek, értékük rendre 5 és 4. Mindkét mutató historikus csúcsra ért, azaz a lakáspiaci szereplők immár derűlátóbbak, mint a válság előtt voltak.

Jelentősen élénkültek a lakásvásárlásra és építésre vonatkozó lakossági várakozások az egy negyedévvel ezelőttihez képest. Áprilishoz képest azok körében, akik a következő egy évben biztosan tervezik lakás vásárlását vagy építését, 25, míg azok körében, akik csak valószínűsítik, hogy így tesznek, 43 százalékpontos növekedés következett be.

Ennyire derűlátó a lakosság utoljára 2008 elején volt, azaz a lakossági kilátások 10 éves csúcsra emelkedtek - állapítja meg elemzésében a GKI. A lakásfelújításra és korszerűsítésre irányuló lakossági várakozások is számottevően javultak az egy negyedévvel ezelőttihez képest. A valószínű körben 24, a biztos szándékú körben 33 százalékpontos a bővülés. Mindez éves alapon rendre 71 és 56 százalékpontos emelkedést jelent.

Mi lesz az árakkal?

A használt lakások várható áremelkedési üteme Budapesten összességében kissé emelkedett az egy negyedévvel ezelőttihez képest (3,3-ről 4,5 százalékra), a vidéki régiókban nem változtak a várakozások, keleten 3, nyugaton 4-5 százalékos drágulás várható.

Az új építésű lakások esetében a következő egy évben 3-6 százalékos áremelkedésre lehet számítani.

Lefordult a telekpiac

A telekpiaci kilátásokat meghatározza az új lakások kedvezményes áfa-kulcsának vége, az országos telekpiaci index negyedéves alapon 10, a budapesti 20 ponttal csökkent. Az indexek az előbbi esetben 2, az utóbbi esetben 4 éves mélypontra estek vissza. Az építési telkek ára várhatóan 3-6 százalékkal nőhet a következő egy évben.

Optimizmus az irodapiacon

Kedvezőek az irodapiaci kilátások, az irodák kihasználtsága Budapesten és környékén 2018. második negyedévében enyhén emelkedett, s ezzel kissé meghaladja a 91 százalékot, ami éves alapon 5 százalékpontos emelkedést jelent. A fővárosi irodapiaci index az előző felméréshez képest 5 ponttal emelkedett, míg az ország egészére vonatkozó mutató 2 ponttal csökkent. Az irodabérleti díjakban Budapesten és környékén a következő egy évben 3 százalék körüli emelkedés várható.

Kissé romlottak az üzlethelyiség-piaci  kilátások. Az üzlethelyiség-piaci index a fővárosi agglomerációra vonatkozóan 5, az ország egészére vonatkozóan 3 ponttal csökkent a legutóbbi felméréshez képest. Az egy évvel ezelőtti szintet mindkét jelzőszám 3-3 ponttal múlja alul.

A bérleti díjak esetében Budapest lehet az élenjáró (a következő egy évben 4 százalékos díjemelkedés várható), vidéken csak szerény emelkedés valószínű.

Nőtt a derűlátás a raktárpiacon. A logisztikai ingatlanok kihasználtsága továbbra is magas, a kihasználtsági ráta a fővárosi agglomerációban jelenleg 91 százalék. A fővárosi raktárpiaci index júliusban tovább emelkedett, negyedéves alapon 3 százalékponttal. A bérleti díjakra vonatkozó várakozások áprilishoz képest megugrottak, a válaszadók a következő egy évben 3-5 százalékos díjemelkedésre számítanak.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Oktatás 2019

okt2019

belso kulsonemz

Hirdetés

Hírek hozzászólásai

 • El kellene még egyszer olvasni a határozatot! Nem a helyi önkormányzat... Tovább...
 • Azért arra kíváncsi lennék, hogy a jövő évi két választást a köztisztv... Tovább...
 • Elszomorító, hogy ugyanazon a településen a Járási Hivatalban dolgozó ... Tovább...
 • Már minden közigazgatásban dolgozó tisztviselőnek megemelik-megem elté... Tovább...
 • Szép,szép csak éppen az önkormányzatokr ól feledkeztek meg megint.Úgy ... Tovább...
 • CSÓRÓ KÖZTISZTVISELŐ! A szakszervezet csak tököl ideje lenne már lépni... Tovább...
 • Mese habbal! Emellett az intézkedés tovább mélyíti a szakadékot a korm... Tovább...
 • Megy a harc,hogy a tornyházak,vagy az irodenegyedek főúti kereszteződé... Tovább...
 • Tisztelt polgármester társaim most ki fog elnézést kérni a megrágalmaz... Tovább...
 • Na, egy saller kiosztva a bíróknak is. Tovább...
 • Ez a cikk is arra mutat, hogy az önkormányzatok pénzügyi gyámságát kés... Tovább...
 • Olvasva az üggyel kapcsolatos megnyilatkozáso kat már látszik, hogy a ... Tovább...
 • Rendkívül lehangoló, hogy egy szakmai ügyből politikai bohózat lett. A... Tovább...
 • Hát a köztisztviselők kel mi lesz?!A 2008. évi illetményalap - 38.650.... Tovább...
 • A köztisztviselők pedig nem érdemelnek megbecsülést... .... Tovább...