Hirdetés
Béresíthetik a cégek a juttatásokat
2018. július 09. hétfő, 07:30

sorA közszférában és az állami vállalatoknál szinte biztosan nem okoz jövedelemcsökkenést a cafetéria rendszer átalakítása, mivel az állam akár SZÉP-kártyán, akár béresítve továbbra is garantálja a korábbi nettó jövedelmet – értesült a Magyar Idők. A cégeknek viszont nincs egységes álláspontja, ugyanakkor a szakszervezeti felmérések azt mutatják, aki már döntött, az a juttatások alapbéresítését választhatja, a kisebb adminisztrációs teher miatt.

Várhatóan SZÉP-kártyán, vagy akár felbruttósítva, beépítve az alapbérbe, de jövőre is megkapják a cafetéria rendszer átalakításában érintett munkavállalók a béren kívüli juttatásnak megfelelő jövedelmet úgy, hogy ne érje őket nettó jövedelemcsökkenés – értesült a Magyar Idők.

Az állami vállalatoknál, valamint a közszférában dolgozók kis része kap valamilyen cafetériát, ráadásul az éves adható keret legfeljebb 200 ezer forint, sokan pedig korábban sem kapták meg az éves keretet. A kormány álláspontja szerint a béren kívüli juttatások kedvezményes adóztatásának eltörlése az adórendszer egyszerűsítését szolgálja. A Pénzügyminisztérium korábban azt közölte, hogy a dolgozók munkáját bérrel és nem utalványokkal kell megbecsülni.

„Az eddigi tapasztalatok alapján a cégek jelentős része a korábbi juttatások alapbéresítését tervezi, mivel ez egyszerűsíti a belső adminisztrációt” – mondta László Zoltán, a Vasas Szakszervezetek alelnöke. Azt is közölte, hogy felmérést végeznek az elsősorban az ipar területein működő cégeknél, ahol jelen vannak, a válaszok nagyobb hányadára még várnak. Jellemzően a multik és a nagyvállalatok adnak jelenleg valamilyen béren kívüli juttatást, a kisebb cégek közül a háromszáz főnél kevesebbet foglalkoztatóknál nem jellemző a cafetéria.

Mind a jobb, mind az alacsonyabb keresetűeknél előfordul béren kívüli juttatás. Több cégvezető már jelezte, a megemelt adóterhet nem vállalják át, így a dolgozó nettó jövedelme a cafetériával akár csökkenhet is, ugyanakkor a válaszadók közül szintén sokan gondolják úgy, hogy kompenzálni kell a munkavállalót. László Zoltán figyelmeztetett, sok vállalat a szociális hozzájárulási adó csökkentéséből származó megtakarítást sem adta át a dolgozónak, ezek a cégek vélhetően a juttatások béresítése után fizetendő nagyobb közterhet sem kompenzálják, ugyanakkor ez a profitorientált magatartás nem segíti a dolgozóik megtartását. A szakszervezeti tisztségviselő hozzátette: még nagy a bizonytalanság, de az érdekképviseletek célja továbbra is az, ne érje nettó jövedelemveszteség a munkavállalókat.

Buzásné Putz Erzsébet, a Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezetének (MTSZSZ) elnöke kérdésünkre elmondta: ma még nagyon bizonytalan a versenyszféra a rendszer átalakítása miatt szükséges lépésekkel kapcsolatban. A szakszervezet mindig is az alapbérek emelését szorgalmazta, de sok vállalatnál csak a kafetéria segítségével lehetett elérni, hogy nagyobb mértékben emelkedjenek a nettó keresetek. Az átalakítás ráadásul mindenkit eltérően érint: a nyugdíj előtt állók az alapbéresítéssel magasabb ellátást kapnának, mivel a bér a cafetériával ellentétben beleszámít a nyugdíjalapba.

Az étkezési utalványok megvonását ugyanakkor azonnal észrevenné a munkavállaló, de sok helyen olyan elemek közül lehetett választani, amelyre nem volt nagy szüksége a dolgozónak, így az alapbér emelése jobban érintené. Az MTSZSZ elnöke felidézte: az éves, kedvezményesen adható keret legfeljebb dolgozónként 450 ezer forint, ugyanakkor a legtöbb érintett ezt teljes egészében nem kapta meg. Buzásné Putz Erzsébet hozzátette: a tárgyalások során a szakszervezetek célja továbbra is a bérek jelentős emelése lesz úgy, hogy ne érje veszteség a munkavállalókat.

A szakszervezetek továbbra is tárgyalnának a kormánnyal a lakhatási, mobilitási, családtámogatási és öngondoskodási cafetériaelemek megtartásáról, még az adótörvények elfogadása előtt. Várhatóan a jövő héten tovább folytatódnak az egyeztetések a munkaadói és munkavállalói, valamint a kormányoldal között.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Oktatás 2019

okt2019

belso kulsonemz

Hírek hozzászólásai

 • Ezt a választást is az önkormányzati köztisztviselők bonyolítják le. M... Tovább...
 • "A kisebb termelőknek egyáltalán nem kell tartaniuk attól, hogy az áts... Tovább...
 • Minimum 1 hetes sztrájkot kell szervezni, az 1 napos leállás nem ér se... Tovább...
 • Most tapsoljak vagy inkább sírjak, bár jobban az utóbbihoz lenne kedve... Tovább...
 • Ez a vasúti leépítés a falufejlesztési programmal együtt biztosan nagy... Tovább...
 • Persze hogy rendkívül gyorsan bírálják el a pályázatokat, hiszen már a... Tovább...
 • Ez megint tele van pontatlan információkkal. A részletekbe nem megyek ... Tovább...
 • El kellene még egyszer olvasni a határozatot! Nem a helyi önkormányzat... Tovább...
 • Azért arra kíváncsi lennék, hogy a jövő évi két választást a köztisztv... Tovább...
 • Elszomorító, hogy ugyanazon a településen a Járási Hivatalban dolgozó ... Tovább...
 • Már minden közigazgatásban dolgozó tisztviselőnek megemelik-megem elté... Tovább...
 • Szép,szép csak éppen az önkormányzatokr ól feledkeztek meg megint.Úgy ... Tovább...
 • CSÓRÓ KÖZTISZTVISELŐ! A szakszervezet csak tököl ideje lenne már lépni... Tovább...
 • Mese habbal! Emellett az intézkedés tovább mélyíti a szakadékot a korm... Tovább...
 • Megy a harc,hogy a tornyházak,vagy az irodenegyedek főúti kereszteződé... Tovább...