Hirdetés
Megjött a magyar települések feketelistája - térképen a kettészakadt ország
2018. február 12. hétfő, 08:00

munkahAz országban az év végén 55 olyan település volt, ahol egyetlen egy álláskeresőt sem talált a hatóság. Emellett pedig 37 olyan, ahol a lakosság ötöde munkanélküli. A Napi.hu körképe a legjobban és legrosszabbul teljesítő településekről.

A cél a teljes foglalkoztatás elérése - ezt a mondatot számtalanszor hallhattuk az elmúlt években a kormányzati politikusoktól. Amikor kijönnek a friss, egyre inkább javuló KSH-adatok, akkor nem sokkal rá mindig kiad egy közleményt az NGM. Januárban például ezt írták: „Soha nem mért mélységbe, 3,8 százalékra süllyedt a munkanélküliség, ami azt jelenti, hogy szinte minden magyar embernek, aki képes és akar dolgozni, van munkája".

A számokban azért vannak „trükközések", így a közfoglalkoztatottak közel 180 ezres létszáma még mindig javítja a statisztikát, mint ahogy a külföldön dolgozók jelentős tömege is szépíti a számokat.

Mi most arra voltunk kíváncsiak, hogy hogy egyes településeken, milyen a munkaerőpiaci helyzet. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat számos statisztikát vezet az álláskeresőkről, cikkünkben két adatból dolgoztunk: a munkát keresők számával, valamint leginkább az úgynevezett relatív mutatóval. Ez utóbbi azt mutatja, hogy a nyilvántartott álláskeresők a munkavállalási korú népesség (15-64 éves férfiak és nők) hány százalékát teszik ki az adott településen.

A legjobbak és a legrosszabbak

Az összehasonlítást tavaly is elvégeztük, 2016 végén 42 olyan település volt, ahol egyetlen álláskeresőt sem talált a hatóság, míg 31 olyan, ahol legalább a helyi lakosság ötöde munkanélküli volt.

A friss, 2017 december 22-én felvett adatok ehhez képest felemás képet mutatnak: egyrészt 55 olyan település volt, ahol nem volt regisztrált munkanélküli, másrészt 37 olyan, ahol 20 százalék felett volt az álláskeresők száma a munkavállalási korú népességhez viszonyítva. Azaz hiába nőtt a munkanélküli-mentes települések száma, közben nőtt azoké is, ahol szinte reménytelen a helyzet.

A friss, 2017 december 22-én felvett adatok ehhez képest felemás képet mutatnak: egyrészt 55 olyan település volt, ahol nem volt regisztrált munkanélküli, másrészt 37 olyan, ahol 20 százalék felett volt az álláskeresők száma a munkavállalási korú népességhez viszonyítva. Azaz hiába nőtt a munkanélküli-mentes települések száma, közben nőtt azoké is, ahol szinte reménytelen a helyzet.

A teljes cikk itt olvasható

Ossza meg a bejegyzést

 

Hozzászólások  

 
-10 #3 kelet vidéki 2018-02-15 15:32
Nem értem a hozzászólásokat azelőtt nem sírt senki amikor tele voltak a települések hitellel, működési gondjaik voltak, rettegtünk, hogy lesz-e fizetés. Most a keleti végen is tudnak adni illetményalap emelést. Nincsenek mínuszban tudnak fejleszteni. Nem mondom, hogy lehetne jobb is de a segélyt kérők számán is látni, hogy jóval könnyebb most mint pár évvel ezelőtt. Nem vergődnek a települések,de ha a helyi vezető alkalmatlan akkor biztosan nem fejlődik a falu, ha csak sírni tud és várja a sült galambot.
Idézet
 
 
+7 #2 Vidékiki 2018-02-14 13:54
Bizony mára a vidék jövőkép nélküli, vagy már látja a sofőr nélküli traktorokkal beszántott lakóutcákat, köztereket, valaha volt sportpályákat. Ha még messzebb nézünk, akkor felsejlik előttünk az öregotthonnak, fogyatékosok lakóotthonának, vagy géptárolónak és magtárnak átalakított, valaha volt iskolaépületeke t, tornatermeket, művelődési házakat és könyvtárakat, a kisboltokat, postaépületeket , orvosi rendelőket, és gyógyszertáraka t...
Idézet
 
 
+10 #1 Vidéki 2018-02-12 10:07
Valóban kettészakadt az ország, van néhány tucat város és falu ami gazdagodik, élhető, van tisztességes megélhetés (jellemzően Budapest és környéke és néhány dunántúli település). Az ország többi része, mintegy 3.000. település meg csak vergődik, próbálja túlélni a hónapot, az itt lakó emberek ugyanúgy élnek, hónapról-hónapr a. Jövőkép nélkül.
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Oktatás 2019

okt2019

belso kulsonemz

Hirdetés

Hírek hozzászólásai

 • Persze hogy rendkívül gyorsan bírálják el a pályázatokat, hiszen már a... Tovább...
 • Ez megint tele van pontatlan információkkal. A részletekbe nem megyek ... Tovább...
 • El kellene még egyszer olvasni a határozatot! Nem a helyi önkormányzat... Tovább...
 • Azért arra kíváncsi lennék, hogy a jövő évi két választást a köztisztv... Tovább...
 • Elszomorító, hogy ugyanazon a településen a Járási Hivatalban dolgozó ... Tovább...
 • Már minden közigazgatásban dolgozó tisztviselőnek megemelik-megem elté... Tovább...
 • Szép,szép csak éppen az önkormányzatokr ól feledkeztek meg megint.Úgy ... Tovább...
 • CSÓRÓ KÖZTISZTVISELŐ! A szakszervezet csak tököl ideje lenne már lépni... Tovább...
 • Mese habbal! Emellett az intézkedés tovább mélyíti a szakadékot a korm... Tovább...
 • Megy a harc,hogy a tornyházak,vagy az irodenegyedek főúti kereszteződé... Tovább...
 • Tisztelt polgármester társaim most ki fog elnézést kérni a megrágalmaz... Tovább...
 • Na, egy saller kiosztva a bíróknak is. Tovább...
 • Ez a cikk is arra mutat, hogy az önkormányzatok pénzügyi gyámságát kés... Tovább...
 • Olvasva az üggyel kapcsolatos megnyilatkozáso kat már látszik, hogy a ... Tovább...
 • Rendkívül lehangoló, hogy egy szakmai ügyből politikai bohózat lett. A... Tovább...