Hirdetés
Középkori Forgatag a Diósgyőri várban és a Lovagi Tornák Terén

Nagyításhoz kattintson a képre!Időpont: július 28-29.
Helyszín: Miskolc, Vár u. 24.
Július utolsó hétvégéjén megelevenedik a történelem Diósgyőrben! A régió legnagyobb történelmi játékán tanúi lehetünk egy várostromnak, hagyományőrző bemutatókat nézhetünk, bepillanthatunk a katonai táborok életébe, megtudhatjuk milyen volt a középkori orvoslás és még egy korabeli kivégzés felidézésén is részt vehetünk. Harcedzett lovagok viaskodnak a király szórakoztatására, tűznyelők, komédiások harsogják tele az udvart és jóízű pecsenyék illata csábítja lakomára a megfáradt vándort.

 

Fordulatos, meglepetésekkel teli történelmi előadás és látványos küzdelmek várnak a nézőkre a BAJNOKOK VIADALÁN. A Lovagi Tornák Terét hagyományőrző csapatok népesítik be, akik a király és a királyné előtt izgalmas párviadalokban mérik össze erejüket. Egy látványos csatára is sor kerül, ahol fegyverek ropognak és ágyúk is eldördülnek, de lesz ostromgép és katapult is. A Buhurt Arénában a középkori harcosok sportját is megismerhetik az érdeklődők.

Hiába a barátságos viadal és a tompa fegyverek, itt bizony nem kímélik egymást a vetélytársak, a küzdelem akár első vérig zajlik. A valósághű viadalok és az izgalmas múltidézés szombaton éjszaka is folytatódik. A Felső várudvarban Buhurt Gála, a Vár utcában fáklyás felvonulás, a Lovagi Tornák Terén éjszakai viadal zajlik majd.

Kassai Lajos világrekorder lovasíjász, a modern kori lovasíjászat megteremtője, több Guiness világrekord tulajdonosa is szórakoztatja a közönséget bemutatóival. Ő az egyetlen ember a világon, aki képes váltott lovakon megállás nélkül 24 órán keresztül lovasíjászni. Emellett a lovas hagyományok elkötelezett ápolója és népszerűsítője.

A lovas solymászat ősi hagyományát Krekács Zoltán hozza el a Diósgyőrbe. A királyi és főúri vadászatok elmaradhatatlan résztvevője volt egykor a solymász. A magyar solymászat a XVI. században élte utolsó virágkorát, ekkor még a külhoni uralkodók is versengtek azért, hogy egy-egy dunántúli héjára, karvalyra szert tehessenek, nem beszélve a felvidéki rárókról, a kerecsensólymokról. A Középkori Forgatag látványos színfoltja lesz a reneszánsz zászlóforgatók és dobosok fellépése.

A Pavane "zászlóbűvölői" dobpergés mellett naponta többször is ég felé hajítják zászlóikat, igazi művészetté avatva ezáltal a zászlóforgatást. A 20. századot megelőző háborúk hadszínterein fontos szerepet töltöttek be a zászlók. Jeleikre mozdultak a középkor vitézei is, a reneszánsz Itáliában pedig a városokban megalakult csapatok versengtek egymással az ünnepek alkalmával. Ezt a hagyományt újították fel és őrzik a szegedi Pavane Egyesület tagjai.

A program nemcsak a lovagokról szól, akik a királyné kegyeiért harcolnak, hiszen a Forgatagon is helyet kapnak a középkori táncok, vásári komédiák, udvari zenekarok és a Diósgyőri vár történetét idéző jelenetek. Rég elfeledett mesterségek művelői is bemutatják műhelyeik titkait. Megtudhatjuk hogyan dolgozott egykor a bőrös, az ötvös, a könyvkötő vagy az alkimista. Aki pedig emléket szeretne hazavinni a kézműves vásárban megtalálhatja a szívének kedves tárgyat.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

nkklub szab-szolg

Naptár

Június 2019
H 3101724
K 4111825
Sz 5121926
Cs 6132027
P 7142128
Sz18152229
V29162330