Hirdetés
Rendet vágnak a zártkertekben PDF Nyomtatás E-mail
2015. július 14. kedd, 09:00

kertTöbb évtizedes hanyatlás után feléledhetnek a vidéki zártkertek, a szaktárca által meghirdetett programban az önkormányzatok és a civil szervezetek a helyi körülményekhez leginkább alkalmazkodó tájfajták termesztésével indíthatják újra a közösségi gyümölcstermesztést. Az egyes önkormányzatok várhatóan 10-10 millió forint támogatásban részesülhetnek – írja a Napi Gazdaság.

Mintaprogram elindításával próbálja rendezni a kihasználatlan, gazos zártkertek helyzetét a Földművelésügyi Minisztérium. A napokban meghirdetett tanyafejlesztési program keretein belül a zártkerti revitalizációs program pályázataira önkormányzatok és civil szervezetek jelentkezhetnek. Az érintett területeken igazoltan őshonos vagy tájfajta növények telepítésére kaphatnak támogatást.

Az agrártárca tájékoztatása szerint a cél, hogy a használaton kívüli, elaprózódott parcellákon az önkormányzat a helyi körülményekhez leginkább alkalmazkodó tájfajták termesztésével indítsák újra a közösségi gyümölcstermesztést. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter képviselői kérdésre adott írásbeli válasza szerint a tárca elsődleges szándéka, hogy az elhanyagolt, régi zártkerti területeken az önkormányzat közösségi munkával (akár közfoglalkoztatottak, szociális szövetkezetek bevonásával) mezőgazdasági termelést végezzen, így értékteremtő módon visszavezesse a munka világába a lakosságot.

Az értékmentés másik pillérét a helyi tájfajták megőrzése alkotja. A miniszter szerint a program kedvezményezetti köre egyelőre magánszemélyekre nem terjedhet ki. A rendelkezésre álló keret alacsony, s mivel fennáll a veszélye annak, hogy a magánszemélyek üdülőnek használt kertekkel is jelentkeznének, így a tervezett csekély forrásra többszörös lenne a túljelentkezés. A mintaprogram során az egyes önkormányzatok várhatóan 10-10 millió forint támogatásban részesülnek, melyet meghatározott keretek között ingatlanvásárlásra, eszközvásárlásra, biológiai alap beszerzésére költhetnek.

A megvásárolt ingatlanok összterülete terveink szerint eléri majd a területalapú támogatásokhoz szükséges méretet, így biztosítva a program fenntarthatóságát – hívta fel a figyelmet a tárcavezető. Lapunknak nyilatkozó szakértők szerint a vidéki mezővárosok és falvak egyik legnagyobb problémája, hogy nem tudnak mit kezdeni a zártkertekkel. Sok helyen üdülőövezet épült az egykori hobbikertek helyén, máshol a külterületnek számító övezet beépült a város szerkezetébe, lakóházakkal építették be a telkeket.

A szerencsétlenebb fekvésű helyeken – ahol sem üdülőként, sem állandó lakótérként nem tudták hasznosítani a területet – a telek elhagyatottan, gazosan áll, s csak a parlagfű nő rajta. Ezek a kertek azonban az ott megtermelt zöldséggel és gyümölccsel akár egy család teljes ellátását biztosíthatnák. A hasznosításukkal azonban egy nagy probléma van a szakértők szerint: elveszett az a tudás, amivel az emberek korábban meg tudták művelni ezeket a területeket. Kihalt az a generáció, aki még mindenfajta mezőgazdasági munkához értett, manapság már egyáltalán nem kézenfekvő gyakorlat a kertészkedés.

Az elmúlt időszakban több hasonló kezdeményezés indult az országban. Ilyen például a Tündérkertek mozgalom is, amelyet az őshonos magyar gyümölcsfajták megőrzéséért indítottak. A Kárpát-medencében már több mint 120 tündérkertet alapítottak, ahol kétezernél is több ősi fafajtát sikerült eddig megőrizni. A városokban is egyre nagyobb teret kapnak a közösségi kertészkedéshez kapcsolódó akciók. A Városi Kertek Egyesületének koordinálásával kihasználatlan önkormányzati tulajdonú területeken alakítanak ki általában ezer négyzetméteres kerteket. Ezzel 25-30, panellakásban élő családnak adnak lehetőséget a saját fogyasztásra szánt zöldség és gyümölcs megtermelésére.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Hirdetés

Hírek hozzászólásai

 • ..., majd olcsón rátenni a kezünket. NER logika újabb példája. Még egy... Tovább...
 • A köztisztviselői illetményalap - ami a munkabér számítás alapja - írd... Tovább...
 • Szolgáló közigazgatást a közigazgatásban dolgozókon keresztül valósítj... Tovább...
 • Ebbe persze bele kellett kötnie. Tovább...
 • A területi meg az önkormányzati igazgatást nem a vezetők tartják életb... Tovább...
 • Üzennék Patyi mesternek, mert úgy látom, különbözőképpen látjuk a dolg... Tovább...
 • Éppen itt az ideje,az utolsó utáni percben vagyunk.Negyven három éve d... Tovább...
 • Ez mind szép és jó, de! pont a 100ezer forintos kp.-ban adható keretrő... Tovább...
 • Szóval az önkormányzati igazgatásban (a legnehezebb közigazgatási munk... Tovább...
 • Háttérszámítást végez, aztán megállapítja, hogy nem fér bele a keretbe... Tovább...
 • Átgondoltan kivezetni a cafetériát - ezt meg hogyan támogathatja a Mun... Tovább...
 • "Az ÁSZ-elnök Domokos László például felvetette, hogy olyan utalványok... Tovább...
 • Ez a fejlesztés oly annyira sikeres, hogy mióta a Nyugdíjbiztosít ó be... Tovább...
 • Csak Budapestieknek? Tovább...
 • Keresetek emelkedése - kinél? 37.000 köztisztviselőn ek központilag 10... Tovább...