Hirdetés
Átalakul az államkincstár stratégiája PDF Nyomtatás E-mail
2015. február 13. péntek, 09:00

allamkincstar02A családtámogatási rendszer elkerül a kincstártól, a Területfejlesztési Operatív Programban közreműködő szervezetként vesznek részt és új feladatuk lesz az önkormányzatok gazdálkodásának nyomon követése is - jelentette be a Magyar Államkincstár elnöke sajtótájékoztatóján. Dancsó József elmondta, az államkötvények terén 2286 milliárd forintnyi értékpapír értékesítésére került sor – írja az OrientPress Hírügynökség.

Magyar Államkincstár és a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közös budapesti sajtótájékoztatóján Tállai András, az NGM parlamenti államtitkára a legfrissebb KSH adatokat kommentálva kedvezőnek nevezte a lakosság számára, hogy 1,4 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak januárban a tavalyi év első hónapjához képest. „Ez nagyon jó hír a magyar emberek számára”- mondta.

Tállai felidézte, az államkincstár 3 százalékról 4 százalékra emeli a Prémium Magyar Államkötvény kamatprémiumát és a jövő héttől a rövidebb, éves futamidejű állampapírok hozamszintje is emelkedik 25-50 bázisponttal.

Emlékeztetett arra is, hogy a Magyar Államkincstár a Nemzetgazdasági Minisztérium felkérésére 2014 őszére készítette el stratégiáját. A kormány számára fontos, hogy a kincstár precízen, megbízhatóan és átláthatóan működjön és a kor kihívásainak meg tudjon felelni, 'azért, hogy minden magyar állampolgár nyugodt lehessen, hogy egy megbízható szervezetre bízza pénzének egy részét' - jelentette ki.

Fontosnak nevezte, hogy a kincstár képes legyen megújulni, és a szolgáltatási piacon is versenyképes legyen. Ezért képzett szakemberekre, komoly informatikai rendszerekre van szükség, és ezért újították meg a szervezet honlapját is.

Az eseményen Dancsó József, a Magyar Államkincstár elnöke elmondta: a Kincstári Start-értékpapírszámlák száma 2014 decembere végén közel 66 ezer volt, köztük az előtakarékoskodó szülők összesen 49 ezer Babakötvényt nyitottak 2013. decembere óta. A Kincstári Start-értékpapírszámlákon országosan összesen több mint 10 milliárd forint névértékű Babakötvény volt a múlt év végén.

A kincstár vezetője szerint az államadósság finanszírozása sokkal biztonságosabb, ha belföldi befektetők, lakossági kisbefektetők kezében van, mert ők a hasznot itthon fektetik be. Továbbá, ha a lakosság a megtakarítások jelentős részét állampapírba fekteti, egyre nagyobb arányban belülről finanszírozható az államadósság - fogalmazott. A szakember hozzátette: a legkedveltebb - a tavaly december végi adatok szerint - a 3 illetve az 5 éves futamidejű, inflációkövető Prémium Magyar Államkötvény, de a 4, 6, illetve 10 éves futamidejű Bónusz Magyar Államkötvény is nagyon sikeres állampapír.

Dancsó József bejelentette azt is, hogy céljuk a vezető pénzforgalmi szolgáltatóvá válás. Ennek jegyében dolgozták ki a kincstár középtávú stratégiáját is, hogy minél magasabb szakmai színvonalon lássák el feladataikat, szolgáltatásaikat az ügyfelek igényeihez igazodva. Tavaly ősszel 23 helyen nyílt állampapír értékesítési pont, így országosan ma már 54 ügyfélszolgálaton vehető igénybe a kincstár állampapír-forgalmazási szolgáltatása.

Dancsó József arról is szólt, hogy a Miniszterelnökség irányításával napirenden van az államkincstár feladatainak átalakítása. Ennek keretében a családtámogatási rendszer elkerül a kincstártól, a Területfejlesztési Operatív Programban közreműködő szervezetként vesznek részt. További feladatuk lesz az önkormányzatok gazdálkodásának nyomon követése is.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Hirdetés

Hírek hozzászólásai

 • I see you don't monetize your website, don't waste your traffic, you c... Tovább...
 • ..., majd olcsón rátenni a kezünket. NER logika újabb példája. Még egy... Tovább...
 • A köztisztviselői illetményalap - ami a munkabér számítás alapja - írd... Tovább...
 • Szolgáló közigazgatást a közigazgatásban dolgozókon keresztül valósítj... Tovább...
 • Ebbe persze bele kellett kötnie. Tovább...
 • A területi meg az önkormányzati igazgatást nem a vezetők tartják életb... Tovább...
 • Üzennék Patyi mesternek, mert úgy látom, különbözőképpen látjuk a dolg... Tovább...
 • Éppen itt az ideje,az utolsó utáni percben vagyunk.Negyven három éve d... Tovább...
 • Ez mind szép és jó, de! pont a 100ezer forintos kp.-ban adható keretrő... Tovább...
 • Szóval az önkormányzati igazgatásban (a legnehezebb közigazgatási munk... Tovább...
 • Háttérszámítást végez, aztán megállapítja, hogy nem fér bele a keretbe... Tovább...
 • Átgondoltan kivezetni a cafetériát - ezt meg hogyan támogathatja a Mun... Tovább...
 • "Az ÁSZ-elnök Domokos László például felvetette, hogy olyan utalványok... Tovább...
 • Ez a fejlesztés oly annyira sikeres, hogy mióta a Nyugdíjbiztosít ó be... Tovább...
 • Csak Budapestieknek? Tovább...