Hirdetés
Uniós támogatásból az e-közigazgatás útján PDF Nyomtatás E-mail
2014. július 31. csütörtök, 07:00

kozceluTelefonos támogatóközpont segítségével és kisebb programhibák javítása mellett zavartalanul működik az elektronikus anyakönyvi nyilvántartási rendszer. A Nemzeti Távközlési Gerinchálózat fejlesztésével a közigazgatási intézmények a jövőben nagyobb költséghatékonyság mellett vehetik igénybe az adat- és hangkommunikációs szolgáltatásokat.

Július 1-jén bevezették az elektronikus anyakönyvi nyilvántartási rendszert, az elmúlt hetek tapasztalatairól szólva a Közigazgatási Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának elnöke Vetési Iván közölte: a 75 ügytípust és hat nyilvántartást kezelni képes rendszerben eddig százezer eseményt vagy anyakönyvi változást rögzítettek, és mintegy 27 ezer anyakönyvi kivonatot nyomtattak ki. Az elektronikus anyakönyvet a több mint négyezer anyakönyvvezető 2400 hivatalban, 3300 munkaállomás mellett tölti.

A teljes egészében európai uniós támogatásból, mintegy 920 millió forintból megvalósuló nyilvántartás költségeit részletezve Vetési Iván elmondta: 412 millió forintot eszközbeszerzésre, csaknem 100 milliót licencdíjakra fordítottak, az igazgatási koncepciós rendszerterv 77 millió forintba került, alkalmazásfejlesztésre 262 millió forintot fordítottak, az oktatási, minőségbiztosítási és kommunikációs kiadásokra pedig együttesen 64 millió forintot. A rendszer elindításának körülményeiről szólva ismertette: a nyilvántartási rendszer egyetlen pillanatra sem állt le, július 2-án ebédidőben, előre tervezett módon hajtottak végre rajta technikai frissítéseket a reggeli bejelentkezések tapasztalatai alapján.

A rendszer bevezetése előtt és azóta is oktatásokat szerveznek a munkatársaknak, hiszen nemcsak az anyakönyvek vezetésének módja, hanem a jogszabályi háttere is jelentősen megváltozott. A rendszer működését segíti egy telefonos támogató központ ötven emberrel, addig tartják fenn, amíg indokolt. Vetési Iván szerint a támogató központhoz beérkező hívások száma folyamatosan csökken, a rendszert egyre rutinosabban használják az anyakönyvvezetők.

A témához kapcsolódó hír, hogy várhatóan 2015 nyarának elejére befejeződik a Nemzeti Távközlési Gerinchálózat fejlesztése, s ennek révén hatékonyabbá válhat az elektronikus közigazgatási szolgáltatás. A beruházás összköltsége 3,2 milliárd forint, az Európai Regionális Fejlesztési Alap finanszírozza az Elektronikus Közigazgatás Operatív Program keretében - közölte a beruházást irányító NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt.

A 2013 végén aláírt támogatási szerződéssel megvalósítási szakaszába lépett projekt további célja, hogy javítsa a Nemzeti Távközlési Gerinchálózat hálózatbiztonsági állapotát, átterelje a Zártcélú Rendészeti Hálózat hangforgalmát a gerinchálózatra, valamint fejlessze a hálózati alkalmazásokat és eszközöket. A közlemény szerint a Zártcélú Rendészeti Hálózat hangmigrációhoz szükséges eszközeinek beszerzése már megtörtént, azok üzembe helyezése folyamatban van, ezáltal a hangszolgáltatás teljes egészében a Nemzeti Távközlési Gerinchálózaton keresztül történik majd. A tervek szerint 2014 harmadik negyedévében lezárul a nagyteljesítményű hangszolgáltatói hálózati berendezések beszerzése, valamint az IT-biztonsági szabályozási konszolidáció is.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Hirdetés

Hírek hozzászólásai

 • ..., majd olcsón rátenni a kezünket. NER logika újabb példája. Még egy... Tovább...
 • A köztisztviselői illetményalap - ami a munkabér számítás alapja - írd... Tovább...
 • Szolgáló közigazgatást a közigazgatásban dolgozókon keresztül valósítj... Tovább...
 • Ebbe persze bele kellett kötnie. Tovább...
 • A területi meg az önkormányzati igazgatást nem a vezetők tartják életb... Tovább...
 • Üzennék Patyi mesternek, mert úgy látom, különbözőképpen látjuk a dolg... Tovább...
 • Éppen itt az ideje,az utolsó utáni percben vagyunk.Negyven három éve d... Tovább...
 • Ez mind szép és jó, de! pont a 100ezer forintos kp.-ban adható keretrő... Tovább...
 • Szóval az önkormányzati igazgatásban (a legnehezebb közigazgatási munk... Tovább...
 • Háttérszámítást végez, aztán megállapítja, hogy nem fér bele a keretbe... Tovább...
 • Átgondoltan kivezetni a cafetériát - ezt meg hogyan támogathatja a Mun... Tovább...
 • "Az ÁSZ-elnök Domokos László például felvetette, hogy olyan utalványok... Tovább...
 • Ez a fejlesztés oly annyira sikeres, hogy mióta a Nyugdíjbiztosít ó be... Tovább...
 • Csak Budapestieknek? Tovább...
 • Keresetek emelkedése - kinél? 37.000 köztisztviselőn ek központilag 10... Tovább...