Hirdetés
Működőképes a választási rendszer – állítja az NVI PDF Nyomtatás E-mail
2014. február 20. csütörtök, 07:00

valasztas kisebbsegA nemzeti választási rendszer működőképes, és ennek megfelelően látja el a választási folyamatból származó újabb és újabb feladatait – közölte a Nemzeti Választási Iroda szerdán az MTI-vel. Az MTI azért kereste meg az NVI-t, mert az Index azt írta: „becsődölt a milliárdos értékű választási rendszer”.

Összeomlott a választások lebonyolítására kiépített informatikai hálózat, a fővárosban körlevélben értesítették a jegyzőket, hogy az anyakönyvi nyilvántartó rendszerrel használatával próbálják megoldani a jelöltállítással kapcsolatos feladatokat - írta az Index.

A Nemzeti Választási Iroda közleményében emlékeztetett arra, hogy az idei négy választáshoz (országgyűlési, európai parlamenti, önkormányzati, nemzetiségi önkormányzati) az eddigi választásokkal teljesen megegyező módon biztosítja a területi végpontok számára a már korábban kiépített anyakönyvi szolgáltató alrendszert, valamint az okmányirodai hálózatot és a hozzá kapcsolódó egyéb informatikai eszközparkot. Az említett két informatikai infrastruktúra kiegészítő jelleggel lát el választási feladatokat – ahogy az eddigi választások során minden esetben.

„A négyévente sorra kerülő választások sorában most először épül ki az eddigi infrastruktúrákat kiegészítő új hálózat és először kapnak választási célra szánt további munkaállomásokat a választási irodák” – közölte a Nemzeti Választási Iroda. Mint írták, a jogszabály kimondja, hogy az öt vagy kevesebb szavazókörrel rendelkező településeknek eleve az anyakönyvi szolgáltató alrendszeren kell elvégezniük a választási feladatokat, de kérelem alapján az NVI elnöke jóváhagyhatja, hogy ennél nagyobb települések is ezen a hálózaton végezzék el választási feladataikat – erre több példa volt az elmúlt hónapokban.

Az újonnan kiépítendő rendszert a végponti települések fokozatosan veszik igénybe. A 2011 végén megszűnt Elektronikus Kormányzati Gerinchálózat helyett létrehozott biztonságosabb és nagyobb kapacitású hálózatba, a Nemzeti Távközlési Gerinchálózatba integrált végpontokat a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. már kivétel nélkül kiépítette az új helyszínekre – hangsúlyozta a Nemzeti Választási Iroda. Hozzátették: az elmúlt három évben fontos módosulások történtek a választási rendszerben. Az egyik legfontosabb az új jogszabályok hatályba lépése, „ami jelentős igazgatási és informatikai feladatokat okozott”. A választási jogszabályok módosulásait az igazgatási feladatokon kívül informatikai alkalmazásokkal is „le kellett követni” – írták.

A Nemzeti Választási Iroda hangsúlyozta, hogy a nemzeti választási rendszer működőképes, és ennek megfelelően látja el a választási folyamatból származó újabb és újabb feladatait. „Ezt jól bizonyítja, hogy egy nap alatt 2600 jelöltbejelentést fogadott a rendszer, több mint 360 000 ajánlóív kiadására került sor a közreműködésével.” A Nemzeti Választási Iroda honlapján folyamatosan nyomon követhető a jelöltállítás aktuális állása.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Hirdetés

Hírek hozzászólásai

 • Persze hogy rendkívül gyorsan bírálják el a pályázatokat, hiszen már a... Tovább...
 • Ez megint tele van pontatlan információkkal. A részletekbe nem megyek ... Tovább...
 • El kellene még egyszer olvasni a határozatot! Nem a helyi önkormányzat... Tovább...
 • Azért arra kíváncsi lennék, hogy a jövő évi két választást a köztisztv... Tovább...
 • Elszomorító, hogy ugyanazon a településen a Járási Hivatalban dolgozó ... Tovább...
 • Már minden közigazgatásban dolgozó tisztviselőnek megemelik-megem elté... Tovább...
 • Szép,szép csak éppen az önkormányzatokr ól feledkeztek meg megint.Úgy ... Tovább...
 • CSÓRÓ KÖZTISZTVISELŐ! A szakszervezet csak tököl ideje lenne már lépni... Tovább...
 • Mese habbal! Emellett az intézkedés tovább mélyíti a szakadékot a korm... Tovább...
 • Megy a harc,hogy a tornyházak,vagy az irodenegyedek főúti kereszteződé... Tovább...
 • Tisztelt polgármester társaim most ki fog elnézést kérni a megrágalmaz... Tovább...
 • Na, egy saller kiosztva a bíróknak is. Tovább...
 • Ez a cikk is arra mutat, hogy az önkormányzatok pénzügyi gyámságát kés... Tovább...
 • Olvasva az üggyel kapcsolatos megnyilatkozáso kat már látszik, hogy a ... Tovább...
 • Rendkívül lehangoló, hogy egy szakmai ügyből politikai bohózat lett. A... Tovább...