Hirdetés
Március elsejétől ismét indul a Magyar Közigazgatási Ösztöndíj Program PDF Nyomtatás E-mail
2012. február 27. hétfő, 10:30
regeneMa már látjuk, hogy a magyar közigazgatás újra fejlődésnek indult, ezt támasztja alá az is, hogy a mai nappal másodszor indul el a MKÖ Program – hangsúlyozta Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter a program megnyitóján.

 

Navracsics Tibor köszöntőjében azt mondta: az esemény örömteli voltát a nyerteseken túl azok érezhetik át, akik tavaly is jelen voltak. Amikor két évvel ezelőtt eldöntötték, hogy lesz egy, a közigazgatással foglalkozó minisztérium is, reménykedtek annak sikerességében – idézte fel a miniszter, majd hozzátette: ma már láthatják, hogy a magyar közigazgatás újra fejlődésnek indult.

A cél az volt, hogy a magyar államot úgy újítsák meg, hogy az a nemzeti érdekeket, a „Jó Állam” kialakítását szolgálja – húzta alá a tárcavezető. Vissza kell adni a magyar államnak azt a rangot, hogy a közösséget szolgálja és a közösség jövőjével foglalkozzon – fogalmazott.

Navracsics Tibor leszögezte: a közigazgatás megújításának stratégiai jelentőségű része a MKÖ Program. A résztvevő fiatalok magas szintű idegennyelv-ismerettel rendelkeznek, hazai és európai uniós szakmai tapasztalatokra tesznek szert, a megszerzett tudást pedig itthon kamatoztatják majd – mondta a miniszter, majd hozzátette, nagy szükség van rájuk.

Gál András Levente a fiataloknak azt tanácsolta, hogy „kötelező irodalomként” tanulmányozzák az Alaptörvényt, a Magyary-programot, illetve a befogadó minisztérium szervezeti rendszerét.

A kormánybiztos úgy fogalmazott: az ösztöndíj nem egy ajándék, hanem egy lehetőség, és mint mondta, az ösztöndíjasokat "feltöltődve munkakedvvel, tapasztalattal várják vissza a közigazgatásba". Kiemelte: 2012 elején a magyar közigazgatás attól is jó, hogy megismerhető, és rendelkezésre állnak azok a kormány által kiadott leírások, amelyekből tájékozódni lehet.

Rétvári Bence a közigazgatási tárca államtitkára alapértéknek nevezte a hazaszeretet a közigazgatásban dolgozók számára, ahol inkább koordináció van, mint verseny, ami nagy alázatot igényel, hiszen tízmillió magyar polgár érdekeit, javát kell figyelembe venni. Azt várják, hogy bátran, merjenek másként is gondolkodni - jelezte az ösztöndíjasoknak, hozzátéve: egy diszfunkciókkal működő rendszer megváltoztatásának több pontja van. Cserélni kell a működési szabályokat, de ez semmit sem ér akkor, hogy az ott dolgozók összetétele valamelyest nem változik meg.

A parlamenti államtitkár szerint az ösztöndíjasok fontos döntést hoztak, amikor elkötelezték magukat a közszolgálat mellett, és ez valószínűleg évtizedekig meghatározza jövőjüket.

Háttér:

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium 2012. március 1-jén második alkalommal indítja el a 2011-ben elsőként meghirdetett Magyar Közigazgatási Ösztöndíj Programot, melyet közel 250 fiatal diplomás teljesített sikeresen, akik ennek eredményeképpen ez év elejétől a hazai közigazgatásban dolgoznak. A Programot végzettek között volt 24 roma származású, illetve 22, már korábban is valamely közigazgatási intézmény munkatársaként dolgozó fiatal.

Az ösztöndíjprogram célja, hogy a hazai közigazgatásnak megfelelően képzett, szakmailag elhivatott, mind hazai, mind külföldi közigazgatási tapasztalattal egyaránt rendelkező utánpótlást biztosítson.

Az MKÖ Programra 700-an jelentkeztek. Közülük került ki az a szerencsés 150 fiatal, akik megkezdhetik munkájukat valamely hazai minisztériumban vagy háttérintézménynél. A Programba 35 év alatti, magyar állampolgárságú, felsőfokú végzettséggel, valamint tárgyalóképes angol vagy német, vagy francia nyelvtudással rendelkező fiatalok jelentkezését várták. A kiválasztást a Nemzeti Közigazgatási Intézet szakértő munkatársai végezték egy többfordulós kiválasztási folyamatban, melynek része volt egy motivációs interjú, AC (assessment center) és egy idegen nyelvi szintfelmérés. A kiválasztásnál szempont volt az adott jelentkező közszolgálati munka iránti elkötelezettsége és rátermettsége, idegen nyelv ismeretének szintje, valamint a minisztériumok és más fogadóintézmények középtávú munkaerő igénye.

A Programban résztvevő ösztöndíjasok 2012. március 1-től december 31-ig egy 10 hónapos gyakorlatot teljesítenek, ebből 8 hónapot a hazai közigazgatás egyik intézményében, 2 hónapot pedig külföldön, egy európai uniós ország minisztériumában vagy más közigazgatási intézményében. A külföldi programszakaszra szeptember és október hónapokban kerül sor, a novembert és decembert ismét a hazai fogadóhelyükön töltik az ösztöndíjasok, akik szakmai fejlődését a program teljes ideje alatt mentorok segítik, ezen kívül a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szervezésében közigazgatási alapismereti képzésen és készségfejlesztő tréningeken is részt vehetnek az ösztöndíjasok.

A program eredményes teljesítése esetén a közigazgatás lehetőséget biztosít a kormánytisztviselői karrier megkezdésére.   

228/2011. (X. 28.) Korm. rendelet a Magyar Közigazgatási Ösztöndíjról: 

http://www.kozigosztondij.gov.hu/2012/images/dokumentumok/kormanyrendelet228per2011.pdf

Az MKÖ Program honlapja: www.kozigosztondij.gov.hu

(kormany.hu, MTI)

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

nkklub szab-szolg

Hírek hozzászólásai

 • Milyen bérnövekedés? Ja persze valahol Budapesten, mert itt vidéken, p... Tovább...
 • Ami az egész dolog pikantériája, hogy a miniszteri biztos pont egy oly... Tovább...
 • "2019 utolsó napján"???????? ? Tovább...
 • A jegyzőre telepítenek hatáskört? Észrevették, hogy a kormányhivatali ... Tovább...
 • A rabszolgatörvén y felold valóságos feszültséget, ahol eddig korlatoz... Tovább...
 • Gondolkozzunk már el, hány olyan zárt csoport nyílt a facebookon az ut... Tovább...
 • Első olvasatra kedvező változás, de az ördög a részletekben rejlik. Va... Tovább...
 • Az önkormányzatokn ál dolgozó köztisztviselők illetményalapja - a béra... Tovább...
 • Ezt a választást is az önkormányzati köztisztviselők bonyolítják le. M... Tovább...
 • "A kisebb termelőknek egyáltalán nem kell tartaniuk attól, hogy az áts... Tovább...
 • Minimum 1 hetes sztrájkot kell szervezni, az 1 napos leállás nem ér se... Tovább...
 • Most tapsoljak vagy inkább sírjak, bár jobban az utóbbihoz lenne kedve... Tovább...
 • Ez a vasúti leépítés a falufejlesztési programmal együtt biztosan nagy... Tovább...
 • Persze hogy rendkívül gyorsan bírálják el a pályázatokat, hiszen már a... Tovább...
 • Ez megint tele van pontatlan információkkal. A részletekbe nem megyek ... Tovább...