Hirdetés
A hazai aktív- és ökoturizmus jövője PDF Nyomtatás E-mail
2019. március 14. csütörtök, 08:00

zarandokut01A magyarországi aktív- és ökoturizmus élénkítésére, a beruházások összehangolására, a fejlesztések népszerűsítésére, illetve a területtel foglalkozó állami, önkormányzati, civil és üzleti szereplők munkájának segítésére a kormány létrehozza az Aktív és Ökoturisztikai Fejlesztési Központot.

Az Aktív és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ felügyeletét a kormány az aktív Magyarországért felelős kormánybiztosra, Révész Máriuszra bízza. A szervezet létrehozását bejelentő sajtótájékoztatón a kormánybiztos elmondta, hogy 2010 óta jelentős szemléletváltás történt az aktív és ökoturisztika területén. Az állami erdőgazdaságok és a nemzeti parkok több mint 100 erdei szálláshelyet építettek vagy hoztak rendbe, 25 új látogatóközpont és 40 új kilátó épült. Emellett a Kéktúra teljes hosszában megújult, folyamatosan épülnek új vízi megállóhelyek a Tiszán. A fejlesztésekből több nagyon sikeres, például a poroszlói ökocentrum vagy a bakonybéli csillagda, de vannak olyanok is, amelyek a várakozások alatt teljesítettek.

Az újonnan létrejövő Aktív és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ célja, hogy a fejlesztéseket, és a különböző fenntartóhoz tartozó turisztikai intézmények működését koordinálja és hatékonyabbá tegye. Feladata lesz továbbá az is, hogy az elmúlt évek fejlesztéseit megismertesse a nagyközönséggel, a látogatóközpontok és egyéb közjóléti épületek (pl. kilátók, erdei szálláshelyek) látogatószámát növelje, és a természetjárás és a természetvédelem néha egymással ellentétesnek tűnő igényeit összehangolja. A létrejövő szervezet nem fog ellátni beruházási és üzemeltetési feladatokat. Mindezen túl a központ célja az aktív életmód, a természetközeli kikapcsolódás népszerűsítése, a természetszerető, a természetet óvó, környezettudatos emberek számának a növelése.

Révész Máriusz hangsúlyozta, hogy kormánybiztossága az elmúlt években szorosan együttműködött mind a nemzeti parkokkal, mind az erdőgazdaságokkal. Közösen adták ki a természetjáró szálláskalauzt, folyamatosan egyeztetnek a turistaház fejlesztésekről, a via ferrata útvonalakról, sípályákról, a nyaralóhajó programról. A kormánybiztosság segítségével jutottak forráshoz például az erdei kisvasutak, a Bükki Csillagda, és legutóbb az Ős-Dráva látogatóközpont melletti turistaház is. Jó példa az együttműködésre, hogy idén már több mint 10 ezer gyerek jut el el vándortáborozni. Az aktív és ökoturizmus területe azonban még óriási, jelenleg kihasználatlan lehetőségeket rejt. A pontszerű fejlesztések helyett az aktív turisztikai attrakciókat hálózatban kell kezelni. Az új központ feladata lesz, hogy az aktív turisztikai beruházások ezt a hálózati szemléletet kövessék, és az egyes túraútvonalakra egységes, összehangolt ajánlatokkal hívják fel a figyelmet.

A sajtótájékoztatón Rácz András, a környezetügyért felelős államtitkár kiemelte, a nemzeti parkjainkat nem csak védeni kell, hanem megismerhetővé kell tenni a gyermekek és felnőttek számára, ezzel is erősítve a természetvédelmet. Hozzátette: az országban működő tíz nemzeti parki igazgatóság jelenleg összesen 300 ezer hektár állami tulajdonú védett területet kezel. Az utóbbi időszakban jelentős társadalmi igény mutatkozott a látogatóközpontokon keresztül a természettel, és annak védelmével kapcsolatos munka bemutatására. E feladatokat magas szakmai szinten látják el az igazgatóságok, melyek a 700 hazai ökoturisztikai létesítmény felét kezelik. A múlt évben összesen 1,6 millió látogatót regisztráltak a nemzeti parkokban, ami azt jelenti, hogy az elmúlt 10 évben megduplázódott az érdeklődők száma. A teljes látogatottság azonban még ennél is nagyobb, hiszen több olyan helyszín is van, ahol nem kell jegyet váltaniuk az érdeklődőknek (például tanösvények felkeresése).

Zambó Péter földügyekért felelős államtitkár elmondta, hogy a 2 millió hektárnyi magyar erdőterület a leglátogatottabb belföldi turisztikai célponttá nőtte ki magát. Csak a főváros környéki erdőkben évente 25 millió látogatási alkalmat becsülnek. A természetjáró infrastruktúra kialakításában élen jár az Agrárminisztérium tulajdonosi joggyakorlása alá tartozó 22 állami erdészeti társaság, amelyek több mint 1 millió hektár területet kezelnek. Az erdészetek legfontosabb feladata az erdők változatosságának megőrzése, fenntartása és megújítása. A Nyitott Erdő Program keretében a nagyközönség számára is bejárhatóvá váltak az erdők Magyarországon. Az állami erdőgazdaságok rengeteg turisztikai beruházást végeztek el, melyeknek köszönhetően megnőtt a látogatók, a túrázók és a táborozók száma. Az állami erdészeti társaságok kezelésében összesen 81 kilátó, 159 szálláshely, 36 erdei iskola, 25 látogatóközpont található, mindezek mellett számos tanösvény szolgálja az érdeklődőket.

Forrás: HelloVidék/MTI

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

nkklub szab-szolg

Hírek hozzászólásai

 • "2019 utolsó napján"???????? ? Tovább...
 • A jegyzőre telepítenek hatáskört? Észrevették, hogy a kormányhivatali ... Tovább...
 • A rabszolgatörvén y felold valóságos feszültséget, ahol eddig korlatoz... Tovább...
 • Gondolkozzunk már el, hány olyan zárt csoport nyílt a facebookon az ut... Tovább...
 • Első olvasatra kedvező változás, de az ördög a részletekben rejlik. Va... Tovább...
 • Az önkormányzatokn ál dolgozó köztisztviselők illetményalapja - a béra... Tovább...
 • Ezt a választást is az önkormányzati köztisztviselők bonyolítják le. M... Tovább...
 • "A kisebb termelőknek egyáltalán nem kell tartaniuk attól, hogy az áts... Tovább...
 • Minimum 1 hetes sztrájkot kell szervezni, az 1 napos leállás nem ér se... Tovább...
 • Most tapsoljak vagy inkább sírjak, bár jobban az utóbbihoz lenne kedve... Tovább...
 • Ez a vasúti leépítés a falufejlesztési programmal együtt biztosan nagy... Tovább...
 • Persze hogy rendkívül gyorsan bírálják el a pályázatokat, hiszen már a... Tovább...
 • Ez megint tele van pontatlan információkkal. A részletekbe nem megyek ... Tovább...
 • El kellene még egyszer olvasni a határozatot! Nem a helyi önkormányzat... Tovább...
 • Azért arra kíváncsi lennék, hogy a jövő évi két választást a köztisztv... Tovább...