Hirdetés
Idén is Colmar lehet az adventi vásárok győztese PDF Nyomtatás E-mail
2018. december 04. kedd, 10:15

adventiBudapest előkelő helyen áll az adventi vásárok rangsorában, ettől függetlenül Magyarországon is egyre több utazási iroda kínál más városok hasonló eseményeire szervezett programokat. A fő célpontok közé tartozik Bécs és Prága. Aki önállóan szeret kirándulni, azoknak ajánlunk néhány adventi vásárt Európából.

Budapest előkelő helyen áll az adventi vásárok rangsorában, ettől függetlenül Magyarországon is egyre több utazási iroda kínál más városok hasonló eseményeire szervezett programokat. A fő célpontok közé tartozik Bécs és Prága.

Aki önállóan szeret kirándulni, annak ajánlunk néhány adventi vásárt Európából.

A grazi vásárt nem jegyzik a legjobbak között, ám tapasztalataink szerint éppen a kisebb érdeklődés miatt sokkal kellemesebb időtöltést kínál, mint a bécsi vásár. Ráadásul kevésbé szeles, és ár-érték arányban kifejezetten szimpatikus a magyar pénztárcának is. A város központjában, a főtéren rendezik be, elsősorban kézművesek termékeit lehet megvásárolni, de jellemzően étel- és italfogyasztásra van kihegyezve. Rendszerint jégszobros produkció várja a vendégeket, kérdés azonban, hogy az idei advent idején lesz-e annyira hideg Stájerországban, hogy egy ilyen produkciót is bemutasson a város. Autóval Budapestről néhány óra alatt megjárható, és a városban sok kisebb butikhotel vagy alacsonyabb kategóriás szálloda működik, ezekben megszállva nem kell mélyen a zsebbe nyúlni.

Ausztriában a bécsi mellett a salzburgi karácsonyi vásár is jegyzett mutatvány, tavaly Európa hetedik legjobb vásárának számított. Ez nem mondható csendesnek, az itteni produkciót évente csaknem kétmillióan látogatják, főleg tvol-keleti turisták, akiket az utóbbi időben sokkal jobban elvarázsol az advent, mint a helyieket. A vásár érdekessége, hogy a 16. században itt szervezték meg az első adventi piacot. Ma már háromszáz kis fakunyhó várja a látogatókat étellel, itallal és kézműves portékával, emellett egy bemutatkozó vendégországgal. A szállás itt sokkal drágább, mint Grazban, de a vásár mellett a városban több látnivaló is van. Erre az eseményre több utazási iroda is szervez programot.

Aki autóval szeretné megjárni Nyugat-Európát egy hosszú hétvégén, annak Salzburg és a környéke éppen félúton van Svájc nyugati határától, ahol egyszerre két kiemelkedő vásárral is lehet találkozni. Bázel az egyik, ott van a német, francia, svájci hármas határ, a városközponttól néhány megállóra a 8-as villamossal. A városban ilyenkor több helyszínt is adventi pompába öltöztetnek. A fő helyszín a sétálóutca felső részén álló templom körüli rész, a másik pedig az óváros tetején álló katedrális tere. Mindkét helyszín inkább a fogyasztásra és nem a vásárlására fókuszál, ugyanakkor kézműves termékekből bőven akad a standokon.

Jó svájci szokás szerint magas minőségű termékeket lehet vásárolni, kínai árunak nyoma sincs. Itt érdemes fondüt enni, mert jóval olcsóbb, mint az éttermekben, egyetlen szépséghibájuk a fondüs hüttéknek, hogy nagyon kicsik, és nehéz bennük helyet találni, mert a helybeliek jellemzően itt töltik az időt. Bázelba ma már közvetlen repülőjárattal is utazhatunk, nemcsak Budapestről, hanem Debrecenből is. A város – magas árszínvonala ellenére – vonzó célpont lehet, már csak azért is, mert onnan (autóval, vonattal vagy busszal) alig egyórányira fekszik Colmar, az egyetlen francia város, amelynek legendásan jó az adventi vására.

Ez a produkció szinte minden évben ott van Európa három legszebb adventi vásárának listáján. Tavaly például első volt.

A Colmarban nem egyszerűen adventi vásár van, ilyenkor az egész óváros egy nagy vásárrá változik, ráadásul a szállás is olcsóbb, mint Bázelban. Európában ez az egyetlen olyan helyszín, ahol a vásár szó megtartotta az eredeti jelentését, ugyanis a lélegzetelállító adventi pompa alatt valódi kézművesek valódi portékát kínálnak nem csak dísznek vagy ajándéknak. Ráadásul meglepően olcsók a helyi termékek, a bor, a sajt és a különféle szalámik. A hely egyébként is híres a gasztronómiájáról, ebben a vásárban bőven találni a tájegységre jellemző élelmiszereket, ínyencségeket. A vásárra nem is elég egy nap, legalább kettő kell, hogy mindent felfedezhessen a kíváncsi turista.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

nkklub szab-szolg

Hírek hozzászólásai

 • "2019 utolsó napján"???????? ? Tovább...
 • A jegyzőre telepítenek hatáskört? Észrevették, hogy a kormányhivatali ... Tovább...
 • A rabszolgatörvén y felold valóságos feszültséget, ahol eddig korlatoz... Tovább...
 • Gondolkozzunk már el, hány olyan zárt csoport nyílt a facebookon az ut... Tovább...
 • Első olvasatra kedvező változás, de az ördög a részletekben rejlik. Va... Tovább...
 • Az önkormányzatokn ál dolgozó köztisztviselők illetményalapja - a béra... Tovább...
 • Ezt a választást is az önkormányzati köztisztviselők bonyolítják le. M... Tovább...
 • "A kisebb termelőknek egyáltalán nem kell tartaniuk attól, hogy az áts... Tovább...
 • Minimum 1 hetes sztrájkot kell szervezni, az 1 napos leállás nem ér se... Tovább...
 • Most tapsoljak vagy inkább sírjak, bár jobban az utóbbihoz lenne kedve... Tovább...
 • Ez a vasúti leépítés a falufejlesztési programmal együtt biztosan nagy... Tovább...
 • Persze hogy rendkívül gyorsan bírálják el a pályázatokat, hiszen már a... Tovább...
 • Ez megint tele van pontatlan információkkal. A részletekbe nem megyek ... Tovább...
 • El kellene még egyszer olvasni a határozatot! Nem a helyi önkormányzat... Tovább...
 • Azért arra kíváncsi lennék, hogy a jövő évi két választást a köztisztv... Tovább...