Hirdetés
FACTS – nézzünk szembe a tényekkel PDF Nyomtatás E-mail
2018. július 06. péntek, 07:30

coachA globalizáció és a technológia fejlődésével, valamint az y generáció üzleti életben való megjelenésével nagyon sokat változtak a sikeres vállalkozás működési feltételei. Az életben maradáshoz a vezetőknek is változniuk kell, ebben segíthet a challengingcoaching koncepció, amely kidolgozta a FACTS modellt, ami a tényekkel való szembesülésen túl vezetői kompetenciákat takar.

A challengingcoaching szól egyrészt a kihívásokról, másrészt a támogatásáról, de főképpen ennek a kettőnek az egymáshoz való viszonyáról. „Cél, hogy a kihívás és a támogatás egyszerre legyen jelen a szervezet életében és egyensúlyban legyen a vezetői interakciókban annak érdekében, hogy adott helyzetből kihozzuk a maximumot” – mondta Mákos Nándor szakértő.

Mint arra a szakember rámutatott, a 20. században bevált módszerek ma már nem működnek, hiszen az utóbbi 20-30 évben az üzleti világ átalakult egyrészt a globalizáció és a technológia gyors változásának, másrészt a generációs különbségeknek köszönhetően.

A vezetés kullog a változás mögött” – emelte ki a fő problémát Mákos Nándor. Hozzátette: ma már a sikeres vezetés nem a tekintélyen és a pozíción alapul, hanem a bizalmon. Ez és a tisztelet hiányzik a munkavállalók részéről a főnökük irányába, aminek következtében csökken a teljesítmény, a hatékonyság.

A változás alapja a vezetéshez való hozzáállás, ehhez dolgozták ki az úgynevezett FACTS modellt, amely tulajdonképpen egy mozaikszó is, ami öt vezetői kompetenciát takar. A visszajelzést, a felelősségvállalást, a bátor és vakmerő célokat, a feszültséget és a rendszerszintű gondolkodást. „Ezeket az üzleti szituációnak megfelelően alkalmazva leszünk képesek challengingcoaching stílusban vezetni” – mondta.

A visszajelzés stílusa kulcsfontosságú, hiszen nem mindegy a tálalás, egészen más reakciót tudunk kiváltani a beosztottól, ha ezt megfelelően kezeljük. Emellett ma már nem lehet elkerülni a felelősségvállalást, hiszen az y generáció nem fogadja el úgy a dolgokat ahogy vannak, csak azért mert valaki a felettese. A rendszerszintű gondolkodás lényege pedig számba venni mindenkit, akikre hatnak a döntéseink. A feszültség a komfortzónán kívüli vitákat jelenti, amelyekre szintén szükség van a fejlődéshez, ehhez pedig bátorság kell – emelte ki Mákos Nándor, hozzátéve, hogy nem kell félni a konfliktusoktól, mert sokszor azok felvállalása viszi előre a vállalatot.

Mindemellett fontos, hogy elkötelezetté kell tenni a dolgozókat a vállalat sikere érdekében. Ehhez pedig megfelelő környezetet kell teremteni – zárta szavait a szakember. (OrientPress)

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Hírek hozzászólásai

 • Ezt a választást is az önkormányzati köztisztviselők bonyolítják le. M... Tovább...
 • "A kisebb termelőknek egyáltalán nem kell tartaniuk attól, hogy az áts... Tovább...
 • Minimum 1 hetes sztrájkot kell szervezni, az 1 napos leállás nem ér se... Tovább...
 • Most tapsoljak vagy inkább sírjak, bár jobban az utóbbihoz lenne kedve... Tovább...
 • Ez a vasúti leépítés a falufejlesztési programmal együtt biztosan nagy... Tovább...
 • Persze hogy rendkívül gyorsan bírálják el a pályázatokat, hiszen már a... Tovább...
 • Ez megint tele van pontatlan információkkal. A részletekbe nem megyek ... Tovább...
 • El kellene még egyszer olvasni a határozatot! Nem a helyi önkormányzat... Tovább...
 • Azért arra kíváncsi lennék, hogy a jövő évi két választást a köztisztv... Tovább...
 • Elszomorító, hogy ugyanazon a településen a Járási Hivatalban dolgozó ... Tovább...
 • Már minden közigazgatásban dolgozó tisztviselőnek megemelik-megem elté... Tovább...
 • Szép,szép csak éppen az önkormányzatokr ól feledkeztek meg megint.Úgy ... Tovább...
 • CSÓRÓ KÖZTISZTVISELŐ! A szakszervezet csak tököl ideje lenne már lépni... Tovább...
 • Mese habbal! Emellett az intézkedés tovább mélyíti a szakadékot a korm... Tovább...
 • Megy a harc,hogy a tornyházak,vagy az irodenegyedek főúti kereszteződé... Tovább...