Hirdetés
FACTS – nézzünk szembe a tényekkel PDF Nyomtatás E-mail
2018. július 06. péntek, 07:30

coachA globalizáció és a technológia fejlődésével, valamint az y generáció üzleti életben való megjelenésével nagyon sokat változtak a sikeres vállalkozás működési feltételei. Az életben maradáshoz a vezetőknek is változniuk kell, ebben segíthet a challengingcoaching koncepció, amely kidolgozta a FACTS modellt, ami a tényekkel való szembesülésen túl vezetői kompetenciákat takar.

A challengingcoaching szól egyrészt a kihívásokról, másrészt a támogatásáról, de főképpen ennek a kettőnek az egymáshoz való viszonyáról. „Cél, hogy a kihívás és a támogatás egyszerre legyen jelen a szervezet életében és egyensúlyban legyen a vezetői interakciókban annak érdekében, hogy adott helyzetből kihozzuk a maximumot” – mondta Mákos Nándor szakértő.

Mint arra a szakember rámutatott, a 20. században bevált módszerek ma már nem működnek, hiszen az utóbbi 20-30 évben az üzleti világ átalakult egyrészt a globalizáció és a technológia gyors változásának, másrészt a generációs különbségeknek köszönhetően.

A vezetés kullog a változás mögött” – emelte ki a fő problémát Mákos Nándor. Hozzátette: ma már a sikeres vezetés nem a tekintélyen és a pozíción alapul, hanem a bizalmon. Ez és a tisztelet hiányzik a munkavállalók részéről a főnökük irányába, aminek következtében csökken a teljesítmény, a hatékonyság.

A változás alapja a vezetéshez való hozzáállás, ehhez dolgozták ki az úgynevezett FACTS modellt, amely tulajdonképpen egy mozaikszó is, ami öt vezetői kompetenciát takar. A visszajelzést, a felelősségvállalást, a bátor és vakmerő célokat, a feszültséget és a rendszerszintű gondolkodást. „Ezeket az üzleti szituációnak megfelelően alkalmazva leszünk képesek challengingcoaching stílusban vezetni” – mondta.

A visszajelzés stílusa kulcsfontosságú, hiszen nem mindegy a tálalás, egészen más reakciót tudunk kiváltani a beosztottól, ha ezt megfelelően kezeljük. Emellett ma már nem lehet elkerülni a felelősségvállalást, hiszen az y generáció nem fogadja el úgy a dolgokat ahogy vannak, csak azért mert valaki a felettese. A rendszerszintű gondolkodás lényege pedig számba venni mindenkit, akikre hatnak a döntéseink. A feszültség a komfortzónán kívüli vitákat jelenti, amelyekre szintén szükség van a fejlődéshez, ehhez pedig bátorság kell – emelte ki Mákos Nándor, hozzátéve, hogy nem kell félni a konfliktusoktól, mert sokszor azok felvállalása viszi előre a vállalatot.

Mindemellett fontos, hogy elkötelezetté kell tenni a dolgozókat a vállalat sikere érdekében. Ehhez pedig megfelelő környezetet kell teremteni – zárta szavait a szakember. (OrientPress)

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Hirdetés

Hírek hozzászólásai

 • Tisztelt polgármester társaim most ki fog elnézést kérni a megrágalmaz... Tovább...
 • Na, egy saller kiosztva a bíróknak is. Tovább...
 • Ez a cikk is arra mutat, hogy az önkormányzatok pénzügyi gyámságát kés... Tovább...
 • Olvasva az üggyel kapcsolatos megnyilatkozáso kat már látszik, hogy a ... Tovább...
 • Rendkívül lehangoló, hogy egy szakmai ügyből politikai bohózat lett. A... Tovább...
 • Hát a köztisztviselők kel mi lesz?!A 2008. évi illetményalap - 38.650.... Tovább...
 • A köztisztviselők pedig nem érdemelnek megbecsülést... .... Tovább...
 • ..., majd olcsón rátenni a kezünket. NER logika újabb példája. Még egy... Tovább...
 • A köztisztviselői illetményalap - ami a munkabér számítás alapja - írd... Tovább...
 • Szolgáló közigazgatást a közigazgatásban dolgozókon keresztül valósítj... Tovább...
 • Ebbe persze bele kellett kötnie. Tovább...
 • A területi meg az önkormányzati igazgatást nem a vezetők tartják életb... Tovább...
 • Üzennék Patyi mesternek, mert úgy látom, különbözőképpen látjuk a dolg... Tovább...
 • Éppen itt az ideje,az utolsó utáni percben vagyunk.Negyven három éve d... Tovább...
 • Ez mind szép és jó, de! pont a 100ezer forintos kp.-ban adható keretrő... Tovább...