Hirdetés
Folyamatosan nő a reálbér PDF Nyomtatás E-mail
2018. február 21. szerda, 07:00

cseresnyes peter01Öt éve folyamatosan nő a reálbér Magyarországon, a múlt év egészében a reálbér-emelkedés elérte a 10,3 százalékot; tavaly decemberben a bruttó átlagkereset már meghaladta a 300 ezer, míg a nettó átlagbér a 200 ezer forintot.

Tavaly csökkentek a munkabért terhelő adók, és ez a folyamat a szociális partnerek és a kormány megállapodásának nyomán a következő években is folytatódik – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára, Cseresnyés Péter kedden az M1 aktuális csatornán. Emellett a reálbér-emelkedést számos további kormányzati intézkedés is segítette, így a foglalkoztatás- és a bérpolitikai intézkedések, valamint a gazdaság élénkítését segítő kormányzati tevékenységek.

Az államtitkár szerint az előrejelzések azt mutatják, hogy Magyarországon a reálbér-emelkedés a következő időszakban is folytatódik, jelentős mértékben. A családok így nemcsak megtakarítani tudnak, hanem fogyasztani is. Ez támasztják alá az emelkedő kiskereskedelmi forgalomról szóló adatok.

Az NGM az MTI-hez eljuttatott közleményében mindehhez hozzáfűzte: a kétszámjegyű reálbér-emelkedésnek köszönhetően tavaly a megelőző évhez képest átlagosan több mint egy havi keresettel többet vittek haza a munkából élő emberek. A családi kedvezmény figyelembevételével 2010 óta 36 százalékkal emelkedtek az átlagos reálkeresetek, több mint kétszer akkora mértékben, mint 2002 és 2010 között.

A kormány kezdeményezésére megkötött hatéves bérmegállapodásnak és a közszféra béremeléseinek köszönhetően 2017-ben nemzetgazdasági szinten 12,9 százalékkal nőttek a bruttó és a nettó bérek egyaránt, erre 2002 óta nem volt példa. A közszférában a keresetek reálértéke - a közfoglalkoztatás hatását kiszűrve - tavaly átlagosan 10,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, tehát folytatódott a közszférának a versenyszférához történő bérfelzárkózása. A versenyszférában is érdemi, 9 százalékos reálbér-növekedés volt tavaly.

A 2018. január elsejétől 8 százalékkal emelkedő minimálbér, a 12 százalékkal növekvő garantált bérminimum és a munkáltatói adók folytatódó érdemi csökkentése tovább segíti a magyar bérek régiós felzárkózását – olvasható az NGM tájékoztatásában.

 

Ossza meg a bejegyzést

 

Hozzászólások  

 
+1 #2 kicsi 2018-02-27 10:05
Meg kivéve a köztisztviselőb ől avanzsált dolgozó! kormánytisztvis előket! Az én bérem reálértéke folyamatosan csökken! Jó sok béremelést kaphattak a vezetők, ha 10%-os növekedés jött ki az én (a mi)20%-os csökkenésem mellett!
Idézet
 
 
+5 #1 Vidéki 2018-02-21 07:10
Kivéve a köztisztviselők et, mert itt 10 éve nem emelkedett a munkabér!!!!! A 2008. évi keresetünket kapjuk, ami most 2018-ban a felét éri, mint 2008-ban. Na ebből éljen meg egy köztisztviselő.
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Hírek hozzászólásai

 • Ezt a választást is az önkormányzati köztisztviselők bonyolítják le. M... Tovább...
 • "A kisebb termelőknek egyáltalán nem kell tartaniuk attól, hogy az áts... Tovább...
 • Minimum 1 hetes sztrájkot kell szervezni, az 1 napos leállás nem ér se... Tovább...
 • Most tapsoljak vagy inkább sírjak, bár jobban az utóbbihoz lenne kedve... Tovább...
 • Ez a vasúti leépítés a falufejlesztési programmal együtt biztosan nagy... Tovább...
 • Persze hogy rendkívül gyorsan bírálják el a pályázatokat, hiszen már a... Tovább...
 • Ez megint tele van pontatlan információkkal. A részletekbe nem megyek ... Tovább...
 • El kellene még egyszer olvasni a határozatot! Nem a helyi önkormányzat... Tovább...
 • Azért arra kíváncsi lennék, hogy a jövő évi két választást a köztisztv... Tovább...
 • Elszomorító, hogy ugyanazon a településen a Járási Hivatalban dolgozó ... Tovább...
 • Már minden közigazgatásban dolgozó tisztviselőnek megemelik-megem elté... Tovább...
 • Szép,szép csak éppen az önkormányzatokr ól feledkeztek meg megint.Úgy ... Tovább...
 • CSÓRÓ KÖZTISZTVISELŐ! A szakszervezet csak tököl ideje lenne már lépni... Tovább...
 • Mese habbal! Emellett az intézkedés tovább mélyíti a szakadékot a korm... Tovább...
 • Megy a harc,hogy a tornyházak,vagy az irodenegyedek főúti kereszteződé... Tovább...