Hirdetés
Felelős városi kutyatartás? Hogyan? PDF Nyomtatás E-mail
2018. február 05. hétfő, 10:00

kutyafutAnnak ellenére, hogy Magyarországon sok a kutyabarát munkahely, számos jól karbantartott kutyafuttatót üzemeltetnek a kerületi önkormányzatok, még mindig nem elég tudatosak a magyar állattartók ‒ hangsúlyozta a Rádió Orienten Csonka Berta, az EB OVO Közhasznú Egyesület elnöke.

A tudatos kutyatartók száma évről-évre egyre növekszik hazánkban, ezt támasztja alá például, hogy az immár 8. éve működő EB OVO Egyesület több mint 5,5 ezer követővel rendelkezik az közösségi oldalán. Csonka Berta szerint míg a nyugati országokban több évre visszatekintő hagyománya van, addig nálunk még szinte újszerű a családtagként tartott kutyázás szokása.

A városi kutyatartás örömforrás tud lenni, ha jól csinálják ‒ mutatott rá.A nagyvárosi kutyatartás egy új közösségi életforma. A tudatos állattartás egyik jellemzője, hogy nem csak a házban és szűkebb környezetében, a kertben kutyázunk, hanem – mint fogalmazott ‒ közösséget alkotunk, kilépünk az állattal a közterületre. Ez az eb megfelelő szocializálódása miatt is fontos.

Mozgás a szabadban

Kutyát tartani nagy döntés, mind magunkra, mind környezetünkre nézve – hangsúlyozta az egyesület elnöke. Komoly problémát jelent a városi kutyapiszok kérdése.

Tisztában kell lenni azzal, hogy az állat fajtáját tekintve milyen mozgásigénnyel rendelkezik. Egy kölyökkutya akár napi 12 alkalommal is elvégezheti kisdolgát, a felnőtt ebnek pedig napi minimum másfél óra mozgást kell biztosítani szabadban, szocializált környezetben, póráz nélkül. Ezáltal leadja azokat a fölösleges energiákat, amelyek akár agresszió formájában is megnyilvánulhatnak.

Csonka Berta úgy véli, a fővárosban kevés a kutyafuttató, noha Budapest minden kerületében található az ebeknek kialakított játszótérből, a minőségben viszont komoly eltérések mutatkoznak. A VII. kerületben két központi kutyafuttató van: egy az Almássy téren, egy pedig a Klauzál téren. A Városliget, a Margitsziget, a Népliget, a Hajógyári sziget, a Szabadság tér mind-mind stratégiai pont a városi állattartóknak – emelte ki az elnök hozzátéve, hogy ugyanakkor az egyesület a szabadon kutyázás lehetőségét preferálja, vagyis,hogy a gazdának és kedvencének ne legyen tiltott belépni a közparkokba.

Jogosítványt kutyára!

Csonka Berta szerint a kutyatartást célszerű lenne kutyajogosítvány megszerzéséhez kötni, így csak az tarthatna állatot, aki megfelelő szintű ismeretekkel és tudással rendelkezne. Ennek feltétele pedig a sikeres vizsga. Ezek a gazdák a kedvenceikkel a futtatón kívül is úgy lehetnének jelen a városban és nem okoznának kellemetlenséget és konfliktust. Hozzátette, a gazdáknak emellett felelősségbiztosítást is szükséges lenne kötniük az állatra, így abban az esetben, ha a kutya megtámad valakit ‒ vagy kárt tesz valakiben/valamiben ‒ a károsult kártérítést kap. Ahogy az autóval való közlekedés, úgy a kutyával való közlekedés is lehetne egyéni felelősség, amely közösségben végezhető ‒ emelte ki az elnök.

Felelős Gazdi program a VII. kerületben

Erzsébetváros önkormányzata 2014 nyarán indította el Felelős Gazdi programját, amelynek célja, hogy a kulturált és felelős városi kutyatartás életmóddá váljon a VII. kerületben is. A program szakmai együttműködő partnere 2014 óta az EB OVO Egyesület.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Hirdetés

Hírek hozzászólásai

 • ..., majd olcsón rátenni a kezünket. NER logika újabb példája. Még egy... Tovább...
 • A köztisztviselői illetményalap - ami a munkabér számítás alapja - írd... Tovább...
 • Szolgáló közigazgatást a közigazgatásban dolgozókon keresztül valósítj... Tovább...
 • Ebbe persze bele kellett kötnie. Tovább...
 • A területi meg az önkormányzati igazgatást nem a vezetők tartják életb... Tovább...
 • Üzennék Patyi mesternek, mert úgy látom, különbözőképpen látjuk a dolg... Tovább...
 • Éppen itt az ideje,az utolsó utáni percben vagyunk.Negyven három éve d... Tovább...
 • Ez mind szép és jó, de! pont a 100ezer forintos kp.-ban adható keretrő... Tovább...
 • Szóval az önkormányzati igazgatásban (a legnehezebb közigazgatási munk... Tovább...
 • Háttérszámítást végez, aztán megállapítja, hogy nem fér bele a keretbe... Tovább...
 • Átgondoltan kivezetni a cafetériát - ezt meg hogyan támogathatja a Mun... Tovább...
 • "Az ÁSZ-elnök Domokos László például felvetette, hogy olyan utalványok... Tovább...
 • Ez a fejlesztés oly annyira sikeres, hogy mióta a Nyugdíjbiztosít ó be... Tovább...
 • Csak Budapestieknek? Tovább...
 • Keresetek emelkedése - kinél? 37.000 köztisztviselőn ek központilag 10... Tovább...