Hirdetés
Felelős városi kutyatartás? Hogyan? PDF Nyomtatás E-mail
2018. február 05. hétfő, 10:00

kutyafutAnnak ellenére, hogy Magyarországon sok a kutyabarát munkahely, számos jól karbantartott kutyafuttatót üzemeltetnek a kerületi önkormányzatok, még mindig nem elég tudatosak a magyar állattartók ‒ hangsúlyozta a Rádió Orienten Csonka Berta, az EB OVO Közhasznú Egyesület elnöke.

A tudatos kutyatartók száma évről-évre egyre növekszik hazánkban, ezt támasztja alá például, hogy az immár 8. éve működő EB OVO Egyesület több mint 5,5 ezer követővel rendelkezik az közösségi oldalán. Csonka Berta szerint míg a nyugati országokban több évre visszatekintő hagyománya van, addig nálunk még szinte újszerű a családtagként tartott kutyázás szokása.

A városi kutyatartás örömforrás tud lenni, ha jól csinálják ‒ mutatott rá.A nagyvárosi kutyatartás egy új közösségi életforma. A tudatos állattartás egyik jellemzője, hogy nem csak a házban és szűkebb környezetében, a kertben kutyázunk, hanem – mint fogalmazott ‒ közösséget alkotunk, kilépünk az állattal a közterületre. Ez az eb megfelelő szocializálódása miatt is fontos.

Mozgás a szabadban

Kutyát tartani nagy döntés, mind magunkra, mind környezetünkre nézve – hangsúlyozta az egyesület elnöke. Komoly problémát jelent a városi kutyapiszok kérdése.

Tisztában kell lenni azzal, hogy az állat fajtáját tekintve milyen mozgásigénnyel rendelkezik. Egy kölyökkutya akár napi 12 alkalommal is elvégezheti kisdolgát, a felnőtt ebnek pedig napi minimum másfél óra mozgást kell biztosítani szabadban, szocializált környezetben, póráz nélkül. Ezáltal leadja azokat a fölösleges energiákat, amelyek akár agresszió formájában is megnyilvánulhatnak.

Csonka Berta úgy véli, a fővárosban kevés a kutyafuttató, noha Budapest minden kerületében található az ebeknek kialakított játszótérből, a minőségben viszont komoly eltérések mutatkoznak. A VII. kerületben két központi kutyafuttató van: egy az Almássy téren, egy pedig a Klauzál téren. A Városliget, a Margitsziget, a Népliget, a Hajógyári sziget, a Szabadság tér mind-mind stratégiai pont a városi állattartóknak – emelte ki az elnök hozzátéve, hogy ugyanakkor az egyesület a szabadon kutyázás lehetőségét preferálja, vagyis,hogy a gazdának és kedvencének ne legyen tiltott belépni a közparkokba.

Jogosítványt kutyára!

Csonka Berta szerint a kutyatartást célszerű lenne kutyajogosítvány megszerzéséhez kötni, így csak az tarthatna állatot, aki megfelelő szintű ismeretekkel és tudással rendelkezne. Ennek feltétele pedig a sikeres vizsga. Ezek a gazdák a kedvenceikkel a futtatón kívül is úgy lehetnének jelen a városban és nem okoznának kellemetlenséget és konfliktust. Hozzátette, a gazdáknak emellett felelősségbiztosítást is szükséges lenne kötniük az állatra, így abban az esetben, ha a kutya megtámad valakit ‒ vagy kárt tesz valakiben/valamiben ‒ a károsult kártérítést kap. Ahogy az autóval való közlekedés, úgy a kutyával való közlekedés is lehetne egyéni felelősség, amely közösségben végezhető ‒ emelte ki az elnök.

Felelős Gazdi program a VII. kerületben

Erzsébetváros önkormányzata 2014 nyarán indította el Felelős Gazdi programját, amelynek célja, hogy a kulturált és felelős városi kutyatartás életmóddá váljon a VII. kerületben is. A program szakmai együttműködő partnere 2014 óta az EB OVO Egyesület.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Hirdetés

Hírek hozzászólásai

 • Pálffy Ilona szerint az utolsó pillanatban beérkező nagyszámú névjegyz... Tovább...
 • Kivéve az önkormányzati igazgatásban dolgozó köztisztviselők et! Írd é... Tovább...
 • Lesz még egyáltalán? Tovább...
 • A kormányváltás érdeklődés hiányában elmaradt....kíg yósok előnyben. Tovább...
 • Miért, mit gondolt a tekintetes főjegyző zasszony? Köpönyeget fordítun... Tovább...
 • Nyugdíjas címzetes főjegyző vagyok. Miért is csak dr.Korsós Ágnes felm... Tovább...
 • Országos Roma Önkormányzat. Ezekre aztán szükség van. 1,6 milliárdot e... Tovább...
 • Kormány, minisztériumok részéről hányan vesznek részt a szemináriumon? Tovább...
 • Tehát igazából az a gond, hogy időközit kell tartani. Nem az, hogy meg... Tovább...
 • Meg kivéve a köztisztviselőb ől avanzsált dolgozó! kormánytisztvis elő... Tovább...
 • Kivéve a köztisztviselők et, mert itt 10 éve nem emelkedett a munkabér... Tovább...
 • SZÉKESFEHÉRVÁR MÉGIS KULTURÁLIS FŐVÁROS LESZ, CSAK NEM EURÓPÁÉ, HANEM ... Tovább...
 • Nem értem a hozzászólásokat azelőtt nem sírt senki amikor tele voltak ... Tovább...
 • Bizony mára a vidék jövőkép nélküli, vagy már látja a sofőr nélküli tr... Tovább...
 • Valóban kettészakadt az ország, van néhány tucat város és falu ami gaz... Tovább...