Hirdetés
Napi hat óra lenne az ideális munkaidő PDF Nyomtatás E-mail
2017. október 11. szerda, 09:00

ora pFelmérések szerint a hosszú, nyolcórás munkanapok nem vezetnek jó minőségű munkához. A heti és különösen a napi munkaórák csökkentése a teljesítménynövekedés mellett az alkalmazottak jobb életminőségét, kiegyensúlyozottságát eredményezte - írja az Euronews.

Egy nyolcórás munkanap alatt az átlag munkavállaló még három órát sem dolgozik. Pontosan 2 óra 53 percet. A maradék időben az emberek híreket olvasnak, a Facebookon és más közösségi oldalakon szörfölnek, esznek, munkához nem kapcsolódó témákról fecsegnek a kollégáikkal, cigiszünetet tartanak, és új állások után kutatnak – valószínűleg azért, hogy ott ugyanezeket tegyék –. Ezt állítja egy 2016-ban készült, 1989 brit munkavállaló bevonásával készített felmérés – írja a Business Insiderre hivatkozva az Euronews.

A kutatás legfőbb megállapítása az volt, hogy a hosszú munkanapok nem vezetnek jó minőségű munkához. Egyes kutatások szerint az emberek általában 20 percet tudnak erősen koncentrálni egy dologra, más kutatások szerint 10 másodperc az átlag. Így a nap vége felé a teljesítmény a nullával egyenlő – vagy még annál is rosszabb – állítja K. Anders Ericsson, munkapszichológus.

A felmérés szerint az is igaz, hogy a szabad munkabeosztás és az időnkénti elkalandozás a jobban segíti a feladatok teljesítését. Azok az emberek, akikből munkáltatóik "az utolsó cseppet is ki akarják facsarni" több mint valószínűleg rossz munkahelyi szokásokat vesznek fel, amelyek aztán az igazán produktív óráikat is tönkreteszik a szakértő szerint. Ha például délután több órán át facebookozunk, mert már nem tudunk koncentrálni, egy idő után nem fogjuk rosszul érezni magukat azért sem, ha munkába érkezve azonnal bejelentkezünk a közösségi oldalra. Ez viszont azt eredményezi, hogy a termékeny, reggeli óráinkat is elviszi a munka helyetti szörfölgetés.

Sok cég csökkenti a munkaidőt, de úgy, hogy a munkahetet rövidítik: az alkalmazottaknak négy napig kell dolgozniuk, így három marad pihenésre. Egy, a lapban idézett cég vezetője szerint a 32 órás munkahét 2006-os bevezetése óta a dolgozók boldogabbak és sokkal produktívabbak. Úgy fogalmazott: az embereket heti 40 óra munkára kényszeríteni szinte embertelen. A kutatások szerint az ideális az lenne, ha a hét öt napján, napi hat órát dolgoznánk. Svédországban egy 2015 és 2017 között készített kormányzati tanulmány bizonyította, hogy ha hat órát dolgoznak az emberek, a munkájukat is nagyobb kedvvel végzik, kevésbé érzik stresszesnek magukat. Az egyetlen hátulütő, hogy a kieső munkaidőre új embereket kell felvenni, ami növeli a költségeket.

A világ egyik legnagyobb vállalata, az Amazon már egy éve teszteli a rövidebb munkanapokat-munkaheteket. 2016 szeptemberében kiválasztott alkalmazottak hétfőtől csütörtökig dolgoztak, fizetésük pedig a korábbihoz képest 75 százalékosra csökkent – cserébe viszont több volt a szabadidejük, és minden természetbeni juttatást megkaptak. A vállalat azonban még nem hozta nyilvánosságra, hogy érintette mindez a kiválasztott dolgozók teljesítményét vagy életminőségét. De a munkapszichológusok szerint is kevésbé stresszesek és sokkal frissebbek azok, akik így dolgoznak, és a csökkentett munkaidőnek hosszú távon teljesítménynövelő hatása is lehet - írja az  Euronews .

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Hirdetés

Hírek hozzászólásai

 • A köztisztviselői illetményalap - ami a munkabér számítás alapja - írd... Tovább...
 • Szolgáló közigazgatást a közigazgatásban dolgozókon keresztül valósítj... Tovább...
 • Ebbe persze bele kellett kötnie. Tovább...
 • A területi meg az önkormányzati igazgatást nem a vezetők tartják életb... Tovább...
 • Üzennék Patyi mesternek, mert úgy látom, különbözőképpen látjuk a dolg... Tovább...
 • Éppen itt az ideje,az utolsó utáni percben vagyunk.Negyven három éve d... Tovább...
 • Ez mind szép és jó, de! pont a 100ezer forintos kp.-ban adható keretrő... Tovább...
 • Szóval az önkormányzati igazgatásban (a legnehezebb közigazgatási munk... Tovább...
 • Háttérszámítást végez, aztán megállapítja, hogy nem fér bele a keretbe... Tovább...
 • Átgondoltan kivezetni a cafetériát - ezt meg hogyan támogathatja a Mun... Tovább...
 • "Az ÁSZ-elnök Domokos László például felvetette, hogy olyan utalványok... Tovább...
 • Ez a fejlesztés oly annyira sikeres, hogy mióta a Nyugdíjbiztosít ó be... Tovább...
 • Csak Budapestieknek? Tovább...
 • Keresetek emelkedése - kinél? 37.000 köztisztviselőn ek központilag 10... Tovább...
 • Pálffy Ilona szerint az utolsó pillanatban beérkező nagyszámú névjegyz... Tovább...