Hirdetés
Napi hat óra lenne az ideális munkaidő PDF Nyomtatás E-mail
2017. október 11. szerda, 08:00

ora pFelmérések szerint a hosszú, nyolcórás munkanapok nem vezetnek jó minőségű munkához. A heti és különösen a napi munkaórák csökkentése a teljesítménynövekedés mellett az alkalmazottak jobb életminőségét, kiegyensúlyozottságát eredményezte - írja az Euronews.

Egy nyolcórás munkanap alatt az átlag munkavállaló még három órát sem dolgozik. Pontosan 2 óra 53 percet. A maradék időben az emberek híreket olvasnak, a Facebookon és más közösségi oldalakon szörfölnek, esznek, munkához nem kapcsolódó témákról fecsegnek a kollégáikkal, cigiszünetet tartanak, és új állások után kutatnak – valószínűleg azért, hogy ott ugyanezeket tegyék –. Ezt állítja egy 2016-ban készült, 1989 brit munkavállaló bevonásával készített felmérés – írja a Business Insiderre hivatkozva az Euronews.

A kutatás legfőbb megállapítása az volt, hogy a hosszú munkanapok nem vezetnek jó minőségű munkához. Egyes kutatások szerint az emberek általában 20 percet tudnak erősen koncentrálni egy dologra, más kutatások szerint 10 másodperc az átlag. Így a nap vége felé a teljesítmény a nullával egyenlő – vagy még annál is rosszabb – állítja K. Anders Ericsson, munkapszichológus.

A felmérés szerint az is igaz, hogy a szabad munkabeosztás és az időnkénti elkalandozás a jobban segíti a feladatok teljesítését. Azok az emberek, akikből munkáltatóik "az utolsó cseppet is ki akarják facsarni" több mint valószínűleg rossz munkahelyi szokásokat vesznek fel, amelyek aztán az igazán produktív óráikat is tönkreteszik a szakértő szerint. Ha például délután több órán át facebookozunk, mert már nem tudunk koncentrálni, egy idő után nem fogjuk rosszul érezni magukat azért sem, ha munkába érkezve azonnal bejelentkezünk a közösségi oldalra. Ez viszont azt eredményezi, hogy a termékeny, reggeli óráinkat is elviszi a munka helyetti szörfölgetés.

Sok cég csökkenti a munkaidőt, de úgy, hogy a munkahetet rövidítik: az alkalmazottaknak négy napig kell dolgozniuk, így három marad pihenésre. Egy, a lapban idézett cég vezetője szerint a 32 órás munkahét 2006-os bevezetése óta a dolgozók boldogabbak és sokkal produktívabbak. Úgy fogalmazott: az embereket heti 40 óra munkára kényszeríteni szinte embertelen. A kutatások szerint az ideális az lenne, ha a hét öt napján, napi hat órát dolgoznánk. Svédországban egy 2015 és 2017 között készített kormányzati tanulmány bizonyította, hogy ha hat órát dolgoznak az emberek, a munkájukat is nagyobb kedvvel végzik, kevésbé érzik stresszesnek magukat. Az egyetlen hátulütő, hogy a kieső munkaidőre új embereket kell felvenni, ami növeli a költségeket.

A világ egyik legnagyobb vállalata, az Amazon már egy éve teszteli a rövidebb munkanapokat-munkaheteket. 2016 szeptemberében kiválasztott alkalmazottak hétfőtől csütörtökig dolgoztak, fizetésük pedig a korábbihoz képest 75 százalékosra csökkent – cserébe viszont több volt a szabadidejük, és minden természetbeni juttatást megkaptak. A vállalat azonban még nem hozta nyilvánosságra, hogy érintette mindez a kiválasztott dolgozók teljesítményét vagy életminőségét. De a munkapszichológusok szerint is kevésbé stresszesek és sokkal frissebbek azok, akik így dolgoznak, és a csökkentett munkaidőnek hosszú távon teljesítménynövelő hatása is lehet - írja az  Euronews .

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Hirdetés

Hírek hozzászólásai

 • Komoly gond van a köz- és kormánytisztvis elői utánpótlással is, mert ... Tovább...
 • Inkább arról beszélgetnének, miért járhatnak át kamu papírokkal az ukr... Tovább...
 • Másnak is megszűnhet a munkaviszonya két évvel a nyugdíja előtt. őket ... Tovább...
 • Sajókápolna Község Önkormányzata is biztosít ingyenes WiFi, valamint U... Tovább...
 • Mert a cikk kifejezetten a legalacsonyabb garantált bérről szól. Mind... Tovább...
 • A cikk a magasabb magyar középfokú minimálbért nem veszi figyelembe,va... Tovább...
 • A kőröshegyi völgyhídon átmenő út is követhette volna a völgyet! Tovább...
 • Én azért azt mondom, hogy sarazni nem szép dolog. Manapság bárhol a ne... Tovább...
 • Örömmel veszem, hogy a kormány áldozni kíván a külterületi zártkertekr... Tovább...
 • Sajnos a falvaknak 19-re vége...... Pont azokat támadja a fidesz, akik... Tovább...
 • Mindig a legfontosabb dolgokkal törődnek első körben :D Égető probléma... Tovább...
 • Speciel én haszonélvezője lehetnék ennek az egészt történetnek, mivel ... Tovább...
 • Ilyen a statisztika rossz kezekben. Lehet példálózni a termelékenységi... Tovább...
 • A legtöbb helyen erre komoly igény van. Az okokat kellene keresni. A l... Tovább...
 • Hát, aki ezt a cikket írta, semmit nem tud Veszprémről, különösen nem ... Tovább...
Hirdetés