Hirdetés
Tehetséges fiatal lányokat támogatnak PDF Nyomtatás E-mail
2017. február 21. kedd, 09:30

nemztehA tehetséggondozás idei újdonságaként a fiatal lányokat is külön támogatják, szeretnék, ha azon tudományágak iránt is növekedne az érdeklődésük, amelyeket sokan hagyományosan nem női területeknek tartanak, mint a matematika, illetve a természettudományok – mondta el az M1-en Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár.

Nemzetközileg is kiemelkedő tehetséggondozó program működik Magyarországon, amit sokan szeretnének átvenni, és a közelmúltban új elemmel is gazdagodott. Minden ezen belül meghirdetett projekt a teljes kárpát-medencei magyarságnak szól, tehát a határokon belül és azon kívül élő fiatalok is jelentkezhetnek rá – mondta a Ma reggelben Novák Katalin.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának tisztségviselője annak kapcsán nyilatkozott, hogy tavaly már 350 ezernél is több felajánlás érkezett a Nemzeti Tehetség Program javára. Ez azt jelenti, hogy évről évre egyre többen köteleződnek el a magyar tehetségek mellett, hiszen néhány év alatt hétszeresére nőtt az adójuk második egy százalékát felajánlók száma.

A program további népszerűsítésére pénteken országos roadshow indult. Az első állomás előtti sajtótájékoztatón pénteken Székesfehérváron az államtitkár arról beszélt, hogy évente 2,8 milliárd forint jut a tehetségek támogatására a Nemzeti Tehetség Programon keresztül. Ennek egyik felét a személyi jövedelemadóból származó egyszázalékos felajánlások teszik ki, ezt a kormány ugyanakkora támogatással megduplázza. Hozzátette: a programmal évente 350 ezer fiatalt érnek el.

Novák Katalin az M1 műsorában azt is kiemelte, egy magyar civil ernyőszervezet, a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége (MATEHETSZ) a kontinensre kiterjedő tehetséghálózatot indított. Ezt a tehetségközpontot is figyelembe véve, tényleg elmondható, hogy Magyarország vezető szerepet tölt be a tehetséggondozásban – tette hozzá.

Az államtitkár megjegyezte, a különböző szintű – iskolai, városi, országos – tanulmányi, sport vagy versmondó versenyek nagy többségben a Nemzeti Tehetség Programból kapnak támogatást. Igaz ez a tudományos diákköri műhelyekre és a felsőoktatási versenyekre, diákköri konferenciákra, szakkollégiumokra. Hozzátette, kifejezetten roma fiatalok számára is támogatnak keresztény szakkollégiumi hálózatot, illetve van olyan program, amely a hátrányos helyzetűeket hatványozottan célozza. Sőt, az idei év újdonságaként a fiatal lányokat is külön támogatják, szeretnék, ha azon tudományágak iránt is növekedne az érdeklődésük, amelyeket sokan hagyományosan nem női területeknek tartanak, mint a matematika, illetve a természettudományok.

Novák Katalin hangsúlyozta, a tehetségek felkutatása nem könnyű feladat, ezért arra is vannak új kezdeményezéseik, hogyan lehet jól azonosítani a kiemelkedő képességű fiatalokat. A cél viszonylag objektív eszközökkel mérni, ki az, aki az átlagnál tehetségesebbnek minősül, majd biztosítani a hosszú távú támogatásukat az iskolában a pedagógusok, illetve a tehetséggondozó szakemberek közreműködésével. Szintén új elem, hogy ebbe a munkába a szülőket, a családot is igyekeznek bevonni, hiszen a tehetséges gyerek sokkal jobban tud szárnyalni, ha otthonról is megkapja a megfelelő támogatást – mondta Novák Katalin államtitkár.

(OrientPress)

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Hirdetés

Hírek hozzászólásai

 • I see you don't monetize your website, don't waste your traffic, you c... Tovább...
 • ..., majd olcsón rátenni a kezünket. NER logika újabb példája. Még egy... Tovább...
 • A köztisztviselői illetményalap - ami a munkabér számítás alapja - írd... Tovább...
 • Szolgáló közigazgatást a közigazgatásban dolgozókon keresztül valósítj... Tovább...
 • Ebbe persze bele kellett kötnie. Tovább...
 • A területi meg az önkormányzati igazgatást nem a vezetők tartják életb... Tovább...
 • Üzennék Patyi mesternek, mert úgy látom, különbözőképpen látjuk a dolg... Tovább...
 • Éppen itt az ideje,az utolsó utáni percben vagyunk.Negyven három éve d... Tovább...
 • Ez mind szép és jó, de! pont a 100ezer forintos kp.-ban adható keretrő... Tovább...
 • Szóval az önkormányzati igazgatásban (a legnehezebb közigazgatási munk... Tovább...
 • Háttérszámítást végez, aztán megállapítja, hogy nem fér bele a keretbe... Tovább...
 • Átgondoltan kivezetni a cafetériát - ezt meg hogyan támogathatja a Mun... Tovább...
 • "Az ÁSZ-elnök Domokos László például felvetette, hogy olyan utalványok... Tovább...
 • Ez a fejlesztés oly annyira sikeres, hogy mióta a Nyugdíjbiztosít ó be... Tovább...
 • Csak Budapestieknek? Tovább...