Hirdetés
A vártnál is kedvezőbb a munkanélküliségi ráta PDF Nyomtatás E-mail
2015. október 29. csütörtök, 07:00

ngm01Erre az évre 6,9-7 százalékos, jövőre pedig 6,5 százalékos átlagos munkanélküliségi rátát várnak az Erste és a Takarékbank makroelemzői. A Központi Statisztikai Hivatal frissen közölt adatai egyre jelentősebb foglalkoztatásbővülést vetítenek előre a Nemzetgazdasági Minisztérium szerint.

A munkanélküliek száma 293 ezer volt július-szeptemberben, ezzel a munkanélküliség 6,4 százalékra csökkent az előző három havi 6,7 százalékról - közölte a KSH.

Az Erste makroleemzője, Barczel Vivien az MTI-nek elmondta, hogy a munkanélküliségnél a nyári csökkenő trend meg szokott torpanni, július-szeptemberre azonban ez nem történt meg, a vártnál kedvezőbb lett a munkanélküliségi ráta. A szakértő szerint ez elsősorban a közfoglalkoztatásnak köszönhető, mert a statisztikai hivatal adatai szerint 226 ezer ember dolgozott így, az összes foglalkoztatott 5,3 százaléka.

Az Erste elemzője szerint az év hátralévő részében kissé emelkedhet a ráta a szezonális hatások miatt. A közfoglalkoztatottak számának előrejelzése azonban bizonytalanságot hoz az előrejelzésbe, mert ha marad a nyáron regisztrált létszám, az tompíthatja a szezonális hatásokat. 2015-ben átlagosan 7 százalékos munkanélküliségi rátára számítanak, jövőre pedig ennél alacsonyabb, 6,5-6,6 százalék lehet az állástalanok aránya. A 2016-ra várt jobb adat mögött Barczel Vivien szerint a gazdasági teljesítmény javulása, valamint a versenyszférás foglalkoztatás bővülése állhat majd.

A Takarékbank elemzője, Suppan Gergely az MTI-hez eljuttatott kommentárjában szintén kiemelte, hogy a vártnál erőteljesebben csökkent a munkanélküliség. A szezonális hatásoknak megfelelő mértékben, 13 800-zal nőtt a foglalkoztatás a június-augusztusi átlaghoz képest. Egy év alatt több mint 116 ezerrel, 4,265 millióra nőtt a foglalkoztatottak száma, ami a rendszerváltás óta nem látott szint. A foglalkoztatottak számának növekedése részben a közfoglalkoztatottak több mint 52 ezres növekedésének köszönhető, de a gazdaság munkahelyteremtő képességét tükrözi, hogy az elsődleges munkaerőpiacon is mintegy 49 ezer új munkahely jött létre egy év alatt. A munkanélküliségi adatokkal kapcsolatban Suppan Gergely kifejtette: kedvező, hogy a 15-74 éves korosztályban a gazdaságilag aktívak száma 77 400-zal emelkedett, így a nem aktívak száma 3 millió alá, 2,979 millióra csökkent.

A szakemberhiány fokozódására utal, hogy az iparban és az építőiparban is csökkent a foglalkoztatotti létszám növekedésének üteme, az építőiparban például 6400-as növekedés volt, szemben az első két negyedévben mért 20-20 ezres bővüléssel – mondta ugyanakkor Suppan Gergely, de felhívta a figyelmet arra, hogy ezzel szemben kiugróan, több mint 101 ezerrel bővült a foglalkoztatás a szolgáltatások területén, ezen belül a piaci szolgáltatóknál 37 300-zal emelkedett a létszám. Szerinte biztató, hogy a legutóbbi üzleti és vállalati felmérések többnyire továbbra is a foglalkoztatási szándék növekedését jelzik. Úgy vélte, a szezonális hatások és a javuló munkapiaci kilátások miatt 2015 második felében 6 százalék közelébe mérséklődhet a munkanélküliségi ráta. Idén így 6,9 százalékra, jövőre pedig 6,5 százalékra csökkenhet az átlagos munkanélküliségi ráta a tavalyi 7,7 százalékról.

A Nemzetgazdasági Minisztérium elemzése kiemelte: két és fél évtizede nem mértek ilyen magas foglalkoztatottságot Magyarországon, a 6,4 százalékos munkanélküliségi ráta pedig több mint tízéves mélypontnak számít. A foglalkoztatottak számának nemek szerinti alakulását tekintve látható, hogy a férfiak és a nők körében egyaránt javultak a mutatók - hívja fel a figyelmet a minisztérium. A 15-64 év közötti férfiak foglalkoztatási aránya az előző év azonos időszakához képest közel 2,4 százalékponttal, 71,3 százalékra nőtt. A nők foglalkoztatási rátájának javulása a harmadik negyedévben az uniós tagállamok között továbbra is kiemelkedő. A 15-64 éves nők az előző év azonos időszakához viszonyított 2 százalékpontos növekedéssel újabb csúcsot döntöttek, elérve 58,4 százalékos foglalkoztatási szintet. A női foglalkoztatás tekintetében az első félév végére Magyarország elérte Írországot és Belgiumot.

A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint a beérkezett adatok egyre jelentősebb foglalkoztatásbővülést vetítenek előre, ez pedig pozitív hatással van a költségvetés bevételeinek alakulására és a háztartások fogyasztására egyaránt. A foglalkoztatottak számának jelentős mértékű növekedésében nagy szerepük van a magyar reformoknak, így például a munkát terhelő adók csökkentésének, a Munkahelyvédelmi Akciónak, illetve a 2013-ban bekövetkezett növekedési fordulatnak - olvasható a minisztérium közleményében.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Hirdetés

Hírek hozzászólásai

 • Komoly gond van a köz- és kormánytisztvis elői utánpótlással is, mert ... Tovább...
 • Inkább arról beszélgetnének, miért járhatnak át kamu papírokkal az ukr... Tovább...
 • Másnak is megszűnhet a munkaviszonya két évvel a nyugdíja előtt. őket ... Tovább...
 • Sajókápolna Község Önkormányzata is biztosít ingyenes WiFi, valamint U... Tovább...
 • Mert a cikk kifejezetten a legalacsonyabb garantált bérről szól. Mind... Tovább...
 • A cikk a magasabb magyar középfokú minimálbért nem veszi figyelembe,va... Tovább...
 • A kőröshegyi völgyhídon átmenő út is követhette volna a völgyet! Tovább...
 • Én azért azt mondom, hogy sarazni nem szép dolog. Manapság bárhol a ne... Tovább...
 • Örömmel veszem, hogy a kormány áldozni kíván a külterületi zártkertekr... Tovább...
 • Sajnos a falvaknak 19-re vége...... Pont azokat támadja a fidesz, akik... Tovább...
 • Mindig a legfontosabb dolgokkal törődnek első körben :D Égető probléma... Tovább...
 • Speciel én haszonélvezője lehetnék ennek az egészt történetnek, mivel ... Tovább...
 • Ilyen a statisztika rossz kezekben. Lehet példálózni a termelékenységi... Tovább...
 • A legtöbb helyen erre komoly igény van. Az okokat kellene keresni. A l... Tovább...
 • Hát, aki ezt a cikket írta, semmit nem tud Veszprémről, különösen nem ... Tovább...
Hirdetés