Hirdetés
Tovább eshet a fogyasztói árindex PDF Nyomtatás E-mail
2018. március 13. kedd, 10:00

grafikoAz év legnagyobb kérdése, hogy a béremelések miatt mennyivel drágul az élet. Az olajár és az eurózóna inflációja is nagy hatással lehet a fogyasztói árindex idei változására.

A Világgazdaság konszenzusa szerint februárban 2 százalék lehetett az infláció, míg az általunk megkérdezett elemzők a teljes évre 2,6 százalékos árindex-emelkedéssel számolnak. A maginfláció a szakértők szerint 2,4 százalékra süllyedhet a januári 2,5 százalékról.

Az idén az olajár és a béremelések gerjesztette inflációs nyomás lehet a leginkább meghatározó a teljes éves árindex kialakulásában – válaszolta lapunk kérdésére Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője. Palócz Éva, a Kopint-Tárki vezérigazgatója a válaszában azt emelte ki, hogy a bérek emelkedése és az ebből következő fogyasztás- és keresletnövekedés kevésbé hat az árakra, mint azt korábban feltételezték.

infl

Alapvetően a továbbra is mérsékelt külső inflációs környezet vezethet ahhoz, hogy éves átlagban ebben az évben is némileg a 3 százalékos cél alatt alakuljon az árindex növekedése – mondta Regős Gábor, a Századvég makrogazdasági kutatócsoportjának vezetője. A szakértő ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy az élelmiszerárakban újból megjelenhetnek egyedi tényezők, például az előre nem kalkulálható növény- vagy állatbetegségek. Ürmössy Gergely, az Erste Bank vezető elemzője a célzott áfacsökkentések átmeneti inflációmérséklő hatására hívta fel a figyelmet, ami az év első felében átmenetileg visszafoghatja az árindexet. Emellett a nyersanyagok világpiaci árára is érdemes odafigyelni. Ürmössy Gergely arra számít, hogy a béremelések hatása a megnövekedett keresleten és fogyasztáson keresztül már begyűrűzik az árindexbe is, amit viszont az eurózónából importált alacsony infláció ellensúlyozhat.

Vélhetően februárra esik az év mélypontja inflációs szempontból (nem számítva valami hatalmas meglepetést) – mondta lapunknak Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője. Nagy változást az egyes termékkörök esetében nem várunk, vagyis az élelmiszerek, az alkohol és dohánytermékek felfelé húzzák a mutatót, míg a szolgáltatások inflációja továbbra is elmaradhat az átlagostól – fejtette ki a februári adattal kapcsolatos várakozásait a makroelemző.

Az év során folyamatosan erősödhet az árnyomás, az év végére elérhetjük a 2,8 százalékos mutatót. Virovácz Péter a maginflációval kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy további csökkenés várható (amit egyébként a konszenzus is alátámaszt), ez pedig azt jelzi, hogy az alapvető folyamatok elmaradnak a Magyar Nemzeti Bank 3 százalékos céljától. Ezért a jegybanknak egyelőre nem kell változtatnia a mostani, laza monetáris politikán. A szakértő arra hívta fel a figyelmet, hogy az élelmiszerárak az év második felében lefelé húzhatják a fogyasztói árindex változását, a bérek pedig a szolgáltatói árak emelkedésében jelenhetnek meg 2018 során. Igaz, még az átlag alatt marad a szektorban a drágulás üteme.

(Világgazdaság)

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Hirdetés

Hírek hozzászólásai

 • Ez megint tele van pontatlan információkkal. A részletekbe nem megyek ... Tovább...
 • El kellene még egyszer olvasni a határozatot! Nem a helyi önkormányzat... Tovább...
 • Azért arra kíváncsi lennék, hogy a jövő évi két választást a köztisztv... Tovább...
 • Elszomorító, hogy ugyanazon a településen a Járási Hivatalban dolgozó ... Tovább...
 • Már minden közigazgatásban dolgozó tisztviselőnek megemelik-megem elté... Tovább...
 • Szép,szép csak éppen az önkormányzatokr ól feledkeztek meg megint.Úgy ... Tovább...
 • CSÓRÓ KÖZTISZTVISELŐ! A szakszervezet csak tököl ideje lenne már lépni... Tovább...
 • Mese habbal! Emellett az intézkedés tovább mélyíti a szakadékot a korm... Tovább...
 • Megy a harc,hogy a tornyházak,vagy az irodenegyedek főúti kereszteződé... Tovább...
 • Tisztelt polgármester társaim most ki fog elnézést kérni a megrágalmaz... Tovább...
 • Na, egy saller kiosztva a bíróknak is. Tovább...
 • Ez a cikk is arra mutat, hogy az önkormányzatok pénzügyi gyámságát kés... Tovább...
 • Olvasva az üggyel kapcsolatos megnyilatkozáso kat már látszik, hogy a ... Tovább...
 • Rendkívül lehangoló, hogy egy szakmai ügyből politikai bohózat lett. A... Tovább...
 • Hát a köztisztviselők kel mi lesz?!A 2008. évi illetményalap - 38.650.... Tovább...