Hirdetés
Az e-ügyintézést is kinyomtatják: túl nagy a bürokrácia PDF Nyomtatás E-mail
2014. június 19. csütörtök, 09:00

netKözigazgatásunk fejlődik, amiben komoly szerepet kap az egyablakos és a netes ügyintézés terjedése is. Kérdés, hogy mennyi idő alatt tudjuk levetkőzni a régi bürokratikus hagyományokat, amiben a gőzerővel modernizált észt és szlovén közigazgatás már lekörözött bennünket. Hiába gyors a net, ha még mindig nyomtatják a dokumentációt, és egy kérvényre három jogszabály vonatkozik – mondta el a RádioOrientnek Vass László, a Budapesti Kommunikációs Főiskola rektora.

A közigazgatási kommunikáció és struktúra fejlesztése óriási jelentőséggel bír: ezzel felléptünk arra az információs szupersztrádára, amin Európa országai is haladnak; a kérdés, hogy ki, mekkora sebességgel - jegyezte meg Vass László. A 2004-ben az EU-hoz csatlakozó országok közül Észtország teljesítménye kiemelkedő, közigazgatási reformjuk szempontjából a világ második legfejlettebb rendszerét mutathatják fel – pedig rosszabb helyzetből startoltak, mint mi. Magyarország az OECD államok között a középmezőnyben lehet ebből a szempontból, de a feltörekvő balkáni országok, akik most indították a közigazgatási reformot, is elhúznak mellettünk, Szlovéniáról nem is beszélve. Nálunk a közigazgatásnak több évtizedes jó tradíciója volt, de aztán nem fejlesztettünk olyan ütemben, mint amilyet a változások megkívántak volna, míg az említett országok a legmodernebb technikákat és szemléletet hozzák be az elmúlt években.

Tempónkat a bürokrácia lassítja, ami az egyszerűsített ügyintézés és az e-közigazgatás bevezetésétől függetlenül is létezik. Hiába használja a közigazgatás a közösségi oldalakat, és vezet be e-ügyintézést, ha egy eset dokumentációját ugyanúgy kérik több példányban kinyomtatva, mint 20 évvel ezelőtt, és a túlszabályozás miatt egy állampolgári kérvényre három jogszabály is vonatkozik - emeli ki a BKF rektora. A közigazgatás az állampolgárért van, és a szabályozás a problémák a problémák megoldását, nem pedig generálását kell jelentse. Ha a back office – ami az egész közigazgatást jelenti – nem működik jól, akkor front office, vagyis a kommunikáció összes reklámozott fejlesztése is kevésnek bizonyul.

Vass ugyanakkor üdvözölte az elektronikus ügyintézés fejlesztését - persze itt is az a meghatározó, hogy milyen széles körben használja a lakosság a netet. Ebből a szempontból szintén az erős középmezőnyben vagyunk, ami sok technológiai fejlesztést kíván, de működőképes rendszert feltételez. Komolyabb problémát jelent, hogy ami a fiatal tisztviselői és ügyfél generációnak természetes, arról az idősebbek keveset tudnak, nagy még közöttük a kulturális szakadék. Ez persze idővel megoldódik, a hivatal fiatalokkal fog feltöltődni: Vass szavai szerint Észtországban is lezajlott a fiatalítás, lecserélték a szovjet típusú közigazgatást, és képzett pályakezdőket ültettek az ügyintézői posztokra - ennek köszönhetik mostani előkelő helyüket is a nemzetközi toplistán.

A Rádió Orient vendége végezetül kitért az önkormányzatok és a kormányzat feszültséggel teli viszonyára is - mint emlékeztetett, a feladatkörök járási, kerületi szintű kormányzati átvétele a mai napig nem tisztázott teljesen, a változások pedig komolyan megterhelik az ügyintézési rendszert. Vass László, elmondta, a BKF-en ezeket a folyamatokat átfogóan is szeretnék vizsgálni– ehhez a főiskola megfelelő szellemi kapacitással rendelkezik – mert hiszen a feladatkör-átszervezés hatásosságát a tények, és nem különböző szinten megfogalmazott vélemények támasztják alá igazán.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Hirdetés

Kiemelt témák hozzászólásai

 • Olvasd el azt a levelet figyelmesebben. Nem azt ígérte a Miniszterelnök úr, hogy... Tovább...
 • I was just ⅼooking for this infoгmation foг a while. Afteг six һօurs օf continuo... Tovább...
 • Csatlakozva az előttem szólókhoz: tényleg nem normális! 45 évesen 24 éves község... Tovább...
 • Elég érdekesen alakulnak a dolgok, egyszer teremtsük meg az önfenntartás lehetős... Tovább...
 • Ha az iparűzési adót megszüntetik, akkor vége az önkormányzatokn ak!Saját bevéte... Tovább...
 • "Az érdekképviselet gondnak tartja, hogy a közszférából még mindig nem irányítot... Tovább...
 • Nem tudom miről beszél a VOSZ főtitkár. Az önkormányzatokn ál nem hogy plusz lét... Tovább...
 • Addig működik a közigazgatás jól, amíg a mai 50 és fölöttiek ott lesznek. Ha jön... Tovább...
 • Az önkormányzatokn ál a létszám a jogszabályok által előírt feladatokhoz sem ele... Tovább...
 • Hu, én is nagyon megvagyok elégedve. A fizetésem a mai napon is több mint 10000 ... Tovább...
 • Kérdezem a nagypofájú VOSZ vezetői mikor fognak érdemi munkát végezni az alfél á... Tovább...
 • Besenyő Pista szavaival élve - Normális a VOSZ?! Felsőfokú közigazgatási végzett... Tovább...
 • A demokrácia alappilérei az önállóan működő települési önkormányzatok. Minden te... Tovább...
 • Április 8-án legyünk valamennyien betegek!!!! Tovább...
 • Még van olyan ember aki hisz nekik. Szavazzunk a FIDESZ-re és, akkor kapunk ille... Tovább...
Hirdetés