Hirdetés
Közigazgatási ösztöndíjprogram PDF Nyomtatás E-mail
2013. március 08. péntek, 09:00

 

naA miniszter az idén ösztöndíjat nyert száz fiatal előtt felidézte, a program 2010-es elindulásakor a kormánynak az volt a célja, hogy a kormányzati szféra és a területi közigazgatás átalakítása mellett személyzeti megújulás is jellemezze a közigazgatási reformot. Szerinte ennek legkézenfekvőbb módja, ha a fiatalok révén megpróbálnak új szemléletet behozni a közigazgatásba, amellyel a jövőben még polgárbarátabbá és rugalmasabbá, az európai értékekhez még jobban illeszkedővé, ugyanakkor a nemzeti érdekeket még hatékonyabban védővé alakítják rendszert.

Kiemelte: az ösztöndíjprogram nem jótétemény, hanem a magyar állam befektetése, és bíznak abban, hogy ez meg fog térülni, emellett a résztvevők életében is egy nagy lehetőséget jelent.

Navracsics Tibor azt kérte az ösztöndíjasoktól, hogy sajátítsák el az új magyar közigazgatás alapjának tekinthető legalapvetőbb morális tartást: a közjó gyarapítását, és a nemzeti érdek védelmét mindenek felett.

Biró Marcell, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) közigazgatási államtitkára azt mondta: soha egy kormány sem volt ennyire elkötelezett a fiatalítás mellett, és ebben a tárca jó példával jár elöl, hiszen a minisztérium kormánytisztviselői állományának 46 százaléka 35 éven aluli.

Rétvári Bence, a KIM parlamenti államtitkára is a fiatalítás fontosságát hangsúlyozta, Csonka Ernő, a Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal elnöke pedig azt emelte ki, hogy a programban mentorok segítik az ösztöndíjasok beilleszkedését, 100 résztvevőre 70 mentor jut.

A közigazgatási ösztöndíj programban 2010-es elindulása óta összesen 420 fiatal vett részt, a március 1-jén induló 2013-as programra pedig százan nyertek felvételt. Az idei évfolyam költségvetése 270 millió forint.

A program honlapja szerint a képzésre 30 éven aluli, felsőfokú iskolai képzettséggel és angol, német vagy francia nyelvtudással rendelkező fiatalok pályázhatnak, a felvett ösztöndíjasok pedig 10 hónapos szakmai gyakorlaton vesznek részt, 8 hónapot egy központi államigazgatási szervnél(minisztériumnál, háttérintézménynél), 2 hónapot pedig egy európai uniós ország közigazgatási szervénél töltenek el. A magyarországi programszakaszban az ösztöndíj összege egységesen 130 ezer forint havonta, amelyet adó és járulékmentesen fizetnek ki, a külföldi szakmai gyakorlat alatt pedig országonként változóan 280 ezer és 320 ezer forint közötti ösztöndíjat kapnak a résztvevők.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

nkklub szab-szolg

Kiemelt témák hozzászólásai

 • A cikkben található linkek és a letöltés nálunk működik, az idézett cikk még elé... Tovább...
 • A webhely nem elérhető, a táblázat nem letölthető Tovább...
 • 50.000.-Ft átlagosan, ami akkor 30.000.-Ft lesz személyre lebontva, mint a 30%-o... Tovább...
 • 2008 óta változatlan, 38650 Ft az illetményalap, és jövöre is ennyi a tervek sze... Tovább...
 • Kivéve a köztisztviselők et. 11 éve - írd és mondd - a költségvetési törvényben ... Tovább...
 • Az illetmény alaphoz kéne hozzányúlni!!!!!!! Tizenegy éve nincs változás emberek... Tovább...
 • Talán lesz pénz béremelésre, talán??? Már tegnap is késő lett volna egy érdemi b... Tovább...
 • Nem tudom, hogy vajon a nagy önkormányzatoka t - Szeged, Pécs - is baszogatják? ... Tovább...
 • Ezt hívják tüneti kezelésnek és annyit is ér. Tovább...
 • Ne feledjük a jegyző mögött lévő apparátust sem! Tovább...
 • Ami kimaradt a cikkből: Az uniós választások után beszántják az önkormányzatoka ... Tovább...
 • Szöveg, szöveg, szöveg-a valósághoz semmi köze. Nem volt itt bürokrácia csökkent... Tovább...
 • Te jó ég, ez az ember megintcsak elhiszi, amiről beszél? Bürokráciacsökkentés: m... Tovább...
 • Értem én, hogy a jogszabályokat be kell tartani, mert csak így törvényes a sztrá... Tovább...
 • Nem csökkentve a program értékét, de egy két apróságra felhívnám a figyelmet. A ... Tovább...