Hirdetés
Navracsics a körzetekről: „befeszíthetnek " a polgármesterek PDF Nyomtatás E-mail
2012. február 29. szerda, 10:30
budapA közigazgatási tárca vezetője racionalitási szempontból nem ért egyet a 23 kerületi hivatallal, de a fővárosiak akarata legyűrheti.

 

Még folynak az egyeztetések a Fidesz-frakción belül a járások kialakításáról; a fővárosi körzetek számáról vita van, de a közigazgatási és igazságügyi miniszter bízik a megállapodásban, szerinte a tárca és a kerületi polgármesterek is hajlanak a kompromisszumra.  Navracsics Tibor minderről az m1 Ma reggel című műsorában beszélt.

Amint megegyezésre jutunk a frakción belül, és a politikai jóváhagyás is megvan, azaz a párt támogatását lehet biztosítani, akkor ez bekerül a parlament elé. Ez a jövő héten is megtörténhet, vagy akár egy hónap múlva is lehet - fogalmazott Navracsics Tibor. Hozzátette: nincsenek késésben, még "bőven" van idejük, ugyanis a járások jövő év "január elsejétől indulnak". Navracsics Tibor elmondta, Budapesten a "körzet" szót használnánk, azért, mert a kerületi polgármesterek azt mondták, hogy "számukra egy kicsit bántó a járás" megnevezés.

A kerületi polgármesterek és a közigazgatási tárca közötti, a járások fővárosi számával kapcsolatos vitája kapcsán kifejtette: szerinte a járások által végzett tevékenységeknek a jelentős része nagyobb egységbe is szervezethető, ahogyan például az adóhatóság, vagy a bíróságok esetében, amelyeknél nem egy kerület alkot egy egységet. Esetleg megpróbálhatnánk itt is, hogy a körzetek több kerületet fognának össze - jegyezte meg Navracsics Tibor.

Erről folyik egy vita, de - mint mondta - bízik benne, hogy megállapodnak. Hétfőn beszélt a polgármesterekkel - közölte Navracsics Tibor, hozzátéve: a minisztérium és a polgármesterek is hajlanak a kompromisszumra. Ugyanakkor, ha a 23 kerületi polgármester "befeszít", és azt mondják, hogy "márpedig 23 kerületi hivatalnak kell lenni, akkor nem tudok mit csinálni, a frakcióban engem leszavaznak". Racionalitási szempontból nem ért egyet azzal, hogy 23 kerületi hivatal legyen - tette hozzá Navracsics Tibor.

Kósa Lajos Fidesz-alelnök, aki a járások kialakításáról méri fel a vidéki észrevételeket, Navracsics Tibort megelőzően, ugyancsak az m1-en elmondta: ő a fővárosban a járások kerületi felosztásával ért egyet, tehát szerinte 23 kerületi hivatal lenne racionális. Szerinte a nem kerületi felosztás és elrendezés azt okozná, hogy a budapesti lakosoknak hosszasan kellene "silabizálni" azt, hogy bizonyos ügyekben hova kell menniük.

Ossza meg a bejegyzést

 

Hozzászólások  

 
+4 #2 pocok7 2012-02-29 11:01
Ahhoz, hogy a Kormányablak közel legyen a lakossághoz, nem kell minden kerületbe járás, vagy körzet. Egyébként az egész járás cirkusz -főleg a költsége- nem kell. Kormányablakoka t enélkül is lehetne nyitni minden kerületben, sőt bevásárló központokban (ilyenek vannak már, és jól működnek) és kis települések jelenlegi jó közlekedésű központjaiban.A z járások vezetőit ki nevezi ki? Ez itt a kulcs, miért is kell ez az egész.
Idézet
 
 
+10 #1 nem jó 2012-02-29 10:37
Szóval Tibi azt mondod, hogy maradnak a vízfejek. A vidéki "parasztok" meg utazzanak 40-50 km-t, ha ügyet akarnak intézni. Szomorú.
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Szabályozási Tudsátár

Kiemelt témák hozzászólásai

 • Én a bérpapíromon még mindig nem látok több fizetséget. A 20%-os "béremelésük" p... Tovább...
 • Valaki felhomályosítha tna már a kormány oldalról, hogy a hivatali dolgozók miér... Tovább...
 • A 38.650,-os illetményalapot kellene emelni, hogy jelentsen is valamit a béremel... Tovább...
 • Azonnali, legalább 50%-os béremelést az önkormányzati köztisztviselők nek!!! Az ... Tovább...
 • "A rendszerváltás egyik legfontosabb és talán az egyik legsikeresebb vívmánya az... Tovább...
 • Furcsa hogy ezek a polgármesterek megússzák a börtönt.egy kis pénzbünti aztán jó... Tovább...
 • Szociális ágazat - elfelejtett ágazat. Persze elfelejtett ágazat még a közgyűjte... Tovább...
 • A magyar minimálbér még itt Kelet-Európában is kevés, már a románok is leelőznek... Tovább...
 • A magyar falu legnagyobb problémái - nincs munkahely, nincs a helyi lakosság igé... Tovább...
 • A közfoglalkoztat ásban érettségivel és esetleg felsőfokú képesítéssel rendelkez... Tovább...
 • Akkor gondoljunk egy kicsit a szakképzettségg el rendelkező közfoglalkoztat otta... Tovább...
 • Van aki szívesen dolgozna a közigazgatás területén végzettséggel. Gondoljunk a s... Tovább...
 • A közmunka programot csak olyan helyen szabadna csinálni, ahol valóban szinte az... Tovább...
 • Én a jó adatszolgáltató pályázaton nyert összegből bruttó 142 000 Ft-ot kapok. A... Tovább...
 • Azért van amivel vitatkoznék. Egy pénzügyesnek a "szűk körből" mindenki munkáját... Tovább...