Hirdetés
A magyar önkormányzati rendszer új fejezete PDF Nyomtatás E-mail
2012. január 19. csütörtök, 07:00

 

tallai_andras05Az önkormányzatok törvényességi felügyelete már működik január elseje óta a megyei kormányhivatalok irányításával. A szabályozás másik nagyon fontos eleme az, hogy az önkormányzatok a jövőben csak szigorú feltételek mellett tehetik meg kötelezettségvállalásaikat – mondta az önkormányzati ügyekben illetékes államtitkár.

„A múlt év végén elfogadott új önkormányzati törvény új szakaszt nyit az önkormányzati rendszerben, mert egy teljesen új szemlélet, és teljesen új feladatrendszer alapján kell a helyhatóságoknak a jövőben a feladataikat ellátniuk” - mondta a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára, Tállai András. A következő két hónapban az országban negyven helyszínen értelmezik polgármesterekkel, jegyzőkkel az elfogadott törvényt. Arról is beszélnek, mit kell megtenni idén, hogy 2013. január 1-jétől már valóban az új szellemben működjön a magyar önkormányzati rendszer. Fontos változás lesz a feladatfinanszírozási rendszer bevezetése, valamint a közös önkormányzati hivatali rendszer létrehozása.

Az államtitkár kiemelte: a törvénynek van olyan passzusa, amely már január elsején hatályba lépett, és ezt a korábban elfogadott Alaptörvény határozta meg. „Ennek az egyik része a törvényességi felügyelet bevezetése, mely január elseje óta a megyei kormányhivatalok irányításával már működik. A másik nagyon fontos szabályozás arról szól, hogy az önkormányzatok a kötelezettségvállalásaikat csak szigorú feltételek mellett tehetik meg a jövőben” – idézte az MTI az államtitkár szavait. A törvénybe bekerült az, hogy a főváros kerületei, valamint a megyei jogú városok esetében a 100 millió forint alatti, az egyéb települések esetében a tízmillió forint alatti hitelfelvételekhez nem kell engedélyeztetés - mondta Tállai András. Emlékezetett arra, hogy az önkormányzatok kötelezettségvállalásairól szóló részt az önkormányzati törvény is tartalmazza, de egy másik sarkalatos törvényben, a gazdasági stabilitásról szólóban szabályozzák. A részleteket egy december 30-án megjelent kormányrendelet taglalja.

A kormány e héttől kezdődően tematikus üléseket tart, s az államtitkár információi szerint a jövő héten fogja tárgyalni az önkormányzati rendszer átalakításával kapcsolatos kérdéskört. A tárca szeretne bevinni egy jelentést erre a kormányülésre, amely részletesen tartalmazza a legfontosabb feladatokat.

Ossza meg a bejegyzést

 

Hozzászólások  

 
0 #1 istván 2012-01-26 07:47
Véleményt arról lehet alkotni amit már ismerünk. A feladat finanszírozást még nem ismerjük, a hitelállomány kérdéséről csak annyit, nem a kis települések hivatalait kellene büntetni, hisz eddig sem ők gyüjtötték össze az Önkormányzati adóságot, hanem a megyék.
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Hirdetés

Kiemelt témák hozzászólásai

 • Ezt követően a polgármesteri hivatalok dolgozói jönnek.... Tovább...
 • Itt már a közlemény kevés, akció kell a köztisztviselők , kormánytisztvis elők, ... Tovább...
 • Na most jön majd soros, "a patás ördög okozta ezt is"! A ner "túlképzett" pártko... Tovább...
 • "Tisztviselő" kollégának igaza van! Annyit tennék még hozzá, hogy lassan mi is m... Tovább...
 • Visszakérdezek - létezhet orvos nélküli egészségügy, tanár nélküli oktatás,kőműv... Tovább...
 • Kerem mind azokat akik mint munka adok. Tanulmanyozak át es ne sajat erdeküket b... Tovább...
 • Tehát egy friss jelentés szerint 2010-től 50%-kal nőt a vezetők száma. Ez döbben... Tovább...
 • Tudtuk, hogy így lesz....nem kapunk béremelést...a választás előtt kellett volna... Tovább...
 • A kirúgások előtt nem a feladatokat, az ügyek számát kellett volna lecsökkenteni... Tovább...
 • Nagyon sajnálom, hogy a családok évében a gyermekes anyukákat kirugják. Tovább...
 • Sürgősen hozzá kell látni egy újabb sztrájk megszervezéséhe z, de nem egy napos ... Tovább...
 • Ja és még valami.Most addig várnak az összes járandóság kifizetésével(r uhapénz,... Tovább...
 • Konkrétan az Államkincstár vezetőségének a leépítését kellene átgondolni,és nem ... Tovább...
 • Az államkincstárná l egyes szervezeti egységek működését, már most is zavarja a ... Tovább...
 • Igazad van, én kérek elnézést! A *** így még ***abb lesz! Tovább...