Hirdetés
A magyar önkormányzati rendszer új fejezete PDF Nyomtatás E-mail
2012. január 19. csütörtök, 07:00

 

tallai_andras05Az önkormányzatok törvényességi felügyelete már működik január elseje óta a megyei kormányhivatalok irányításával. A szabályozás másik nagyon fontos eleme az, hogy az önkormányzatok a jövőben csak szigorú feltételek mellett tehetik meg kötelezettségvállalásaikat – mondta az önkormányzati ügyekben illetékes államtitkár.

„A múlt év végén elfogadott új önkormányzati törvény új szakaszt nyit az önkormányzati rendszerben, mert egy teljesen új szemlélet, és teljesen új feladatrendszer alapján kell a helyhatóságoknak a jövőben a feladataikat ellátniuk” - mondta a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára, Tállai András. A következő két hónapban az országban negyven helyszínen értelmezik polgármesterekkel, jegyzőkkel az elfogadott törvényt. Arról is beszélnek, mit kell megtenni idén, hogy 2013. január 1-jétől már valóban az új szellemben működjön a magyar önkormányzati rendszer. Fontos változás lesz a feladatfinanszírozási rendszer bevezetése, valamint a közös önkormányzati hivatali rendszer létrehozása.

Az államtitkár kiemelte: a törvénynek van olyan passzusa, amely már január elsején hatályba lépett, és ezt a korábban elfogadott Alaptörvény határozta meg. „Ennek az egyik része a törvényességi felügyelet bevezetése, mely január elseje óta a megyei kormányhivatalok irányításával már működik. A másik nagyon fontos szabályozás arról szól, hogy az önkormányzatok a kötelezettségvállalásaikat csak szigorú feltételek mellett tehetik meg a jövőben” – idézte az MTI az államtitkár szavait. A törvénybe bekerült az, hogy a főváros kerületei, valamint a megyei jogú városok esetében a 100 millió forint alatti, az egyéb települések esetében a tízmillió forint alatti hitelfelvételekhez nem kell engedélyeztetés - mondta Tállai András. Emlékezetett arra, hogy az önkormányzatok kötelezettségvállalásairól szóló részt az önkormányzati törvény is tartalmazza, de egy másik sarkalatos törvényben, a gazdasági stabilitásról szólóban szabályozzák. A részleteket egy december 30-án megjelent kormányrendelet taglalja.

A kormány e héttől kezdődően tematikus üléseket tart, s az államtitkár információi szerint a jövő héten fogja tárgyalni az önkormányzati rendszer átalakításával kapcsolatos kérdéskört. A tárca szeretne bevinni egy jelentést erre a kormányülésre, amely részletesen tartalmazza a legfontosabb feladatokat.

Ossza meg a bejegyzést

 

Hozzászólások  

 
0 #1 istván 2012-01-26 07:47
Véleményt arról lehet alkotni amit már ismerünk. A feladat finanszírozást még nem ismerjük, a hitelállomány kérdéséről csak annyit, nem a kis települések hivatalait kellene büntetni, hisz eddig sem ők gyüjtötték össze az Önkormányzati adóságot, hanem a megyék.
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Kiemelt témák hozzászólásai

 • https://444.hu/2016/02/11/egy-rejtelyes-elemzes-miatt-rettegnek-a-polgarmesterek Tovább...
 • Az uniós választásokig számítunk, utána újra tervezik a rendszert.....N em kellü... Tovább...
 • Idő...idő...már rég répni kellett volna, mert már a béka fenekén vagyunk, megbec... Tovább...
 • Alig bírtam végigolvasni, hisz potyogott a könny a szememből. Na nem a meghatódo... Tovább...
 • A kormány támogatja a bérnövekedést - kivéve az önkormányzatokn ál dolgozó közti... Tovább...
 • A falvaknak nem sportparkok kellenek, hanem munkahelyek helyben vagy a közelben!... Tovább...
 • Irodában dolgozom közfogiban évek óta, ugyanakkora felelősséggel, mint bárki más... Tovább...
 • Az önkormányzati köztisztviselők nek - 37.000.-fő - sztrájkolni kell, mert 11. é... Tovább...
 • Ez csak azt jelenti, hogy a közös hivatalokat fenntartó önkormányzatokn ak keves... Tovább...
 • Az 1990-es évek végén azért vezették be sok településen az ipa-t, mert azt mondt... Tovább...
 • én négy éve vagyok közmunkás egy hivatalban, nagyon nem apró-cseprő ügyekkel lát... Tovább...
 • Milyen lehetősége lesz az önkormányzatokn ak, hogy ha megszűnik ez a program? Ne... Tovább...
 • A követelés már kevés. Általános sztrájk kell, a közszolgálatban dolgozók azonna... Tovább...
 • [quote name="Laci"]Köz munka cigány munka Tovább...
 • Egyetértek, valóban kényelmes nekik, azt tapasztalom, tetszik a közmunkásoknak, ... Tovább...