Hirdetés
Pogácsás Tibor: A rendszerváltás egyik legfontosabb vívmánya az önkormányzati rendszer PDF Nyomtatás E-mail
2019. október 01. kedd, 08:00

onkormanyzati hivA rendszerváltás egyik legfontosabb és talán az egyik legsikeresebb vívmánya az önkormányzati rendszer – mondta a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára hétfőn Budapesten.

Pogácsás Tibor a helyi önkormányzatok napja alkalmából rendezett ünnepségen felidézte: az Országgyűlés 2000-ben nyilvánította a helyi önkormányzatok napjává szeptember 30-át annak emlékére, hogy 1990-ben ezen a napon tartották a 40 év utáni első helyhatósági választások első fordulóját.

Megjegyezte: 1990-ben „a politikai változások szervezeti átalakulásokban is megjelentek”, és minden magyarországi településen kialakultak a helyi önkormányzatok. Hozzátette, „az idealisztikus, nem teljesen végiggondolt” önkormányzati rendszer kialakításakor az önkormányzatok a településen élők érdekében sokféle feladatot magukra vállaltak, de hamar be kellett látniuk, hogy az állam ezeket nem tudta megfelelően finanszírozni, ezért a költségvetésen keresztül, a stabil vagy csökkenő forrásokkal „indirekten” szabályozták az önkormányzatok feladatellátását.

Az államtitkár emlékeztetett: az önkormányzatok 2010-re működőképességük határára jutottak, ezért döntött a kormány az önkormányzati adósságok átvállalásáról. Ezzel a települések visszakapták a pénzügyi szabadságukat és lehetőséget kaptak arra, hogy a működésüket finanszírozni tudják. Egyúttal átalakították az önkormányzatok feladatainak rendszerét is és áttértek a feladatfinanszírozásra.

Pogácsás Tibor kitért arra, hogy az önkormányzatok esetében igazi ünnep a választás, amelyen az emberek értékelhetik a testület, azaz a választott vezetők által elvégzett munkát. Ez persze összefügg a költségvetési lehetőségekkel, a település földrajzi elhelyezkedésével, a gazdasági lehetőségekkel, de összességében mindenhol elmondható, hogy jelentős javulás történt – fogalmazott.

Közölte: az október 13-ai választás tétje az, hogy az emberek hogyan ítélik meg, a polgármesterek, képviselők jól végezték-e munkájukat a település érdekében. Nem pártpolitikai tétje van az önkormányzati választásnak; az önkormányzati testületeknek megválasztásuk után az adott település érdekeit kell képviselniük – mondta.

Orbán Viktor miniszterelnök címzetes főjegyzői címet adományozott tartósan kiemelkedő tevékenysége elismeréséül Szalai Tibornak, a II. kerületi önkormányzat jegyzőjének és Turbucz Sándornak, Százhalombatta jegyzőjének; a szakemberek az elismerést Pogácsás Tibortól vehették át az ünnepségen.

Pogácsás Tibor a helyi önkormányzatok napja alkalmából helyi önkormányzatokért miniszteri díjban részesítette – posztumusz – a XVII. kerület közelmúltban elhunyt polgármesterét, Riz Leventét (Fidesz-KDNP), akinek az elismerését családja veszi majd át. Miniszteri díjat kapott Bedi Gyula, Uszód község polgármestere, Kosztka László, a Sopron és Térsége Környezetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezetője, valamint a Bogyiszlói Hagyományőrző Egyesület, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület dél-alföldi régiója és a Nagycsaládosok Országos Egyesületének csepeli csoportja.

(Magyar Nemzet)

Ossza meg a bejegyzést

 

Hozzászólások  

 
+4 #8 38.650.- 2020-01-23 10:14
Az önkormányzat hivatala alkalmaz, mint köztisztviselőt , akkor mi köze is van az Államnak a béredhez?" Kedves városi"...ezt most komolyan megkérdezted? Mert ha igen, miért?
Idézet
 
 
+6 #7 FALUSI 2020-01-21 13:51
Egy faluban a köztisztviselő bére a legutolsó!! Annak "emelésére" már sosem jut. Ez igenis állami feladat kell hogy legyen. Az a cél, hogy a helyi önkormányzati hivatalból,menj él át a kormányhivatalo khoz. De akkor ki fog DOLGOZNI?? Addig, míg a polgármester fizetését az állam határozza, meg addig a dolgozóét majd a helyi mínuszos költségvetés.
EZT NEKÜNK!!
Idézet
 
 
+6 #6 Vidéki 2 2020-01-21 11:25
Annyi a köze az Államnak a bérünkhöz, amennyi a befizetett adónkhoz! Akkor jók vagyunk??
Idézet
 
 
-5 #5 Városi 2020-01-16 19:44
Ahol nincs pénz, ott nem kell önkormányzatosd it játszani.
Idézet
 
 
+7 #4 Hánybőrtmég 2020-01-14 14:24
"Kedves" Városi!

Tájékoztatlak, hogy az önkormányzati köztisztviselők is állami feladatokat látnak el, a kis településeknek pedig nincs pénzük béremelésre, mert az intézményeiket is nehezen tudják fenntartani (Óvoda, bölcsőde...stb. ) És mivel látom a hozzászólásodbó l, hogy fogalmad sincs a települési Önkormányzatok működésérő, felvilágosítala k arról, hogy a Vidéki köztisztviselő legalább négyszer annyi munkát végez el egy nap, mint a Városi.
Idézet
 
 
-10 #3 Városi 2020-01-12 12:17
Vidéki!
Miért nem hőbörögsz a nagytudású önkormányzati képviselőknél a béremelésért? Az önkormányzat hivatala alkalmaz, mint köztisztviselőt , akkor mi köze is van az Államnak a béredhez?
Idézet
 
 
+8 #2 Vidéki 2019-10-01 14:54
Azonnali, legalább 50%-os béremelést az önkormányzati köztisztviselők nek!!! Az önkormányzati rendszert a köztisztviselők működtetik és tartják életben, de már nem sokáig.
Idézet
 
 
+7 #1 Irodista 2019-10-01 13:37
"A rendszerváltás egyik legfontosabb és talán az egyik legsikeresebb vívmánya az önkormányzati rendszer..."

Akkor mégis miért akarják tönkretenni? Vagy pont ezért akarják tönkretenni?
Egyre kevesebb az önkormányzati dolgozó a mesterségesen és szándékosan alacsonyan tartott bérek miatt.
Most komolyan azt hiszik, hogy ha ilyeneket mondanak majd dagadni fog az itt dolgozók mellkasa vagy mi?
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Szabályozási Tudsátár

Kiemelt témák hozzászólásai

 • Mint évek óta. Úgy gondolják, majd kigazdálkodjuk azt a pár %-os eltérítést, nek... Tovább...
 • Ez érdekes egyeztetés lesz a kormány és az önkormányzatok között. A kormány el a... Tovább...
 • Az ügyfelek részére nem lesz egyszerűbb a közigazgatási eljárás, sőt sokkal nehe... Tovább...
 • Az önkormányzati köztisztviselők esetében már lezárultak - az idén sem kapnak bé... Tovább...
 • Tényleg, rájöttek, hogy nem kellene padlóra küldeni az önkormányzatoka t?! Ugyan... Tovább...
 • ...ismét egy vicckategóriás. A kolléga márc. 1-től átkerül az új helyre. Nadenin... Tovább...
 • ..olyan jó a hangzása mindennek! Tovább...
 • Tessék mondani, az önkormányzati dolgozókat mikor fogják emberszámba" venni? ...... Tovább...
 • Helyes! El kell venni mindent, amit egy önkormányzat megteremtett és amit a sajá... Tovább...
 • Ilyen kártékony ember kevés van széles hazánkban. Először a kamara kötelező pénz... Tovább...
 • Pótcselekvés. Minden kormányablakban legyen kormánytisztvis elő! Na ezt már nehe... Tovább...
 • Nekem is lenne ötletem a kamarai hozzájárulás megszüntetésérő l! Tovább...
 • Nesze neked rezsicsökkentés ! Valakinek állni kell a cehhet! Tovább...
 • Azt a 300 önkormányzatot kivéve már most is így van! Tovább...
 • ...ismét egy maszlagdumát" olvashatunk! Tovább...