Hirdetés
Pest megye és a Balaton a vonzerő PDF Nyomtatás E-mail
2019. július 19. péntek, 08:00

csalhazA Balaton-parti és a tóhoz közeli, továbbá a jó közlekedési kapcsolattal rendelkező Pest és Fejér megyei helységek a legkeresettebbek a falusi csokkal érintett települések közül — derül ki az egyik legnagyobb ingatlanhirdetési portál lapunknak készített összeállításából. Az árakban óriási a szórás, van, ahol budapesti árszínvonal jellemző, ám van, ahol egy-kétmillió forintért is lehet házat venni. Az átlagárak mindenesetre tíz százalékot meghaladó növekedést mutatnak azóta, hogy tudni lehet az új támogatási formáról.

Már a falusi családi otthonteremtési kedvezmény (csok) első rövid időszakának tapasztalataiból kezd kirajzolódni, milyen adottságú települések lehetnek az új támogatási forma nyertesei. A július elsejei bevezetés óta a Balaton déli partján fekvő Fonyód, az M5-ös autópálya mentén Budapest és Kecskemét között nagyjából félúton lévő Örkény és a Balaton északi partján található Badacsonytomaj iránt mutatkozott a legnagyobb érdeklődés – derül ki az Ingatlan.com Magyar Nemzet részére készített összeállításából. A falusi csok 2486 településének ingatlankínálatát külön aloldalon kezelő hirdetési portál szerint további három tóparti település (Balatonkenese, Balatonfenyves, Balatonederics) és a Fonyódtól alig több mint tíz kilométerre fekvő Lengyeltóti fért még be a tíz legkeresettebb kistelepülés közé. Pest megyéből Tóalmás és Bag, Fejérből pedig Szabadbattyán és Adony számít még igazán népszerűnek.

– Jóllehet nem beszélhetünk tömeges érdeklődésről, az már most látszik, hogy sokak fantáziáját mozgatja meg az új támogatási forma. Ha az érdeklődés szintje fennmarad, minden bizonnyal a népszerű települések árai fognak a legnagyobb mértékben emelkedni a közeljövőben – mondta lapunknak Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Július első két hetében mindenesetre az egy hónappal korábbihoz viszonyítva csaknem negyven százalékkal nőtt azok száma, akik telefonon is informálódtak a tulajdonosoknál. Ez a legnépszerűbb települések esetében kétszáznál több érdeklődőt jelent. Összehasonlításul érdemes rögzíteni, hogy a falusi csok településein hat-hét jelentkező a jellemző, a támogatás bevezetése előtt pedig még ennyi sem volt. Noha az egyik legnagyobb ingatlanhirdetési oldalnak számító Ingatlan.com mintegy 15 ezer falusi csokos hirdetést tart számon, a tényleges kínálat ennél jóval nagyobb lehet. Főként kisebb helységekben ma is gyakori, hogy csak egy kirakott tábla jelzi, hogy az ingatlan eladó.

A falusi csok településein az átlagos négyzetméterár jelenleg 88 ezer forint. Ez önmagában nem sokat mond, hiszen óriási a szórás, az azonban figyelemre méltó, hogy egy éve – amikor még nem lehetett tudni a falusi csokról – csak 79 ezer forint volt az átlag. Egy ingatlan jellemző átlagára eközben nyolcmillió­ról kilencmillió forintra emelkedett.

Noha első ránézésre sokan azt gondolhatják, hogy az érintett helységek elnéptelenedő, súlyos munkanélküliséggel, bűnözéssel és más nehézségekkel küszködnek, a legtöbb esetben ez koránt sincs így. Nem véletlen, hogy többtucatnyi településen jóformán budapesti vagy legalábbis a külső pesti kerületek árával versengő árszinttel találkozni. A jelenleg zajló Művészetek Völgye egyik oszlopos helyszínén, Vigántpetenden például az eladó ingatlanok átlagos négyzetméterára megközelíti a 900 ezer forintot. Két kedvelt balatoni üdülőhelyen, Tihanyban és Balatonakaliban 650 és 700 ezer forint körüli az átlagár.

A július 1-jétől elérhető falusi csok lényege, hogy a csok kiemelt összege használt ingatlan vásárlására, felújítására és bővítésére is elérhető, ráadásul ehhez a kedvezményes, kamattámogatott hitelt is igénybe lehet venni. A támogatási összeg legfeljebb fele fordítható vásárlásra. Egy nagycsalád például ötmillió forint vissza nem térítendő támogatást és legfeljebb 7,5 millió forint kedvezményes hitelt kaphat ilyenkor, hasonlóképpen a saját tulajdonban lévő ingatlana felújítására is. Vásárlás és felújítás esetén akár 10 plusz 15 millió forint is kapható a falusi csok keretében.

(Magyar Nemzet)

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Szabályozási Tudsátár

Kiemelt témák hozzászólásai

 • Az átlag magyar falu sajnos reménytelen hely, mert nincs munkahely, nincs iskola... Tovább...
 • Nem azzal van a baj, hogy nem adják a bankok. Már eleve egy halva született ötle... Tovább...
 • Adtak a sz...nak egy nagy pofont! Tovább...
 • Tisztelt Cikkíró! A háziorvosi praxisokban vélhetően azért nincs megfelelő számú... Tovább...
 • Én ezeken a nyilatkozatokon már kínomban csak nevetni tudok. Miért kell ennyire ... Tovább...
 • Folyamatosan nő a várakozási idő minden járási hivatalban, mert mindenhol kevés ... Tovább...
 • Nagy a baj. A létszámstop és a felmondások után még maradó tisztviselők egyszerű... Tovább...
 • Érdemi ,azonnali béremelést a közalkalmazotta knak is. ! Azonos fea. végeznek a ... Tovább...
 • IDEJE LENNE MÁR FELÉBREDNI MINISZTER ÚR!!! Tovább...
 • 600 fő hiányzik a fővárosi kormányhivatalb ól és ezt a 600 főt 35 vidéki tisztvi... Tovább...
 • Megerősödtek a kormányhivatalo k?!Inkább meggyengültek, mert alaphangon 4.000. k... Tovább...
 • https://24.hu/kozelet/2019/06/26/a-kormany-is-latja-hogy-kritikus-a-letszamhiany... Tovább...
 • "Az állam nagylelkűen elengedi a kaszinóknak a koncessziós díjat. A magyar kaszi... Tovább...
 • Szeretem, hogy ilyen gavallér a munkáltatóm: "A magyarországi kaszinós cégek bő ... Tovább...
 • Gondolom ez az átlag 50.000 Ft úgy fog kinézni, hogy az alapilletményhe z teszik... Tovább...