Hirdetés
Kész a fejlesztés, több mint 150 ügy intézhető elektronikusan PDF Nyomtatás E-mail
2019. május 06. hétfő, 08:00

oportalMár valamennyi magyarországi településen biztosított az elektronikus önkormányzati ügyintézés az Önkormányzati Hivatali Portálon keresztül - jelentették be a csaknem 18 milliárd forintos uniós projektet megvalósító szervezetek vezetői.

Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium nyilvántartások vezetéséért felelős helyettes államtitkára a projektet sikeresnek nevezte és azt mondta, hogy a fejlesztéseknek köszönhetően a http://e-onkormanyzat.gov.hu oldalon keresztül a polgárok a hivatalok felkeresése, sorban állás, papírok kitöltése, beadása nélkül kezdeményezhetik 150-nél is több ügy intézését. Elektronikusan intézhető például a szociális támogatás igénylése, a hagyatéki, birtokvédelmi eljárás kezdeményezése, de

a májusi határidejű helyi iparűzési adó ügyeit is már ezen keresztül intézhetik a polgárok.

Csampai Zsolt Az önkormányzati ASP (Application Service Provider, magyarul alkalmazás-szolgáltató) rendszer továbbfejlesztése és országos kiterjesztése című konferencián elmondta, 2015-ben indították a programot, két lépcsőben. Előbb az önkormányzatok önkéntes részvételével, majd teljes, országos kiterjesztéssel.

A projekt céljai közé tartozik az önkormányzati feladatellátás egységesítése, ehhez az állam központi informatikai támogatást, szoftvereket, alkalmazásokat biztosít számukra. Az ASP-projekt polgárokat közvetlenül érintő része az e-közigazgatási szolgáltatások fejlesztése.

Mészáros József, a Magyar Államkincstár elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy az elektronikus ügyintézés nemcsak kényelmes és költséghatékony, hanem ma már a társadalom döntő része számára elvárt szolgáltatás is, ugyanúgy, ahogy jogos igény az is, hogy otthonról intézhessük pénzügyeinket is, akár magánemberként, akár vállalkozóként.

Bancsics Ferenc, a NISZ Zrt. vezérigazgatója arról beszélt, hogy az új portál dizájnja nem véletlenül hasonlít a megújuló magyarorszag.hu oldalra, hiszen az állampolgárok számára nincs különösebb jelentősége annak, hogy ügyüket a központi vagy a helyi közigazgatás részeként intézik. Kitért arra is, hogy az ügyek jó részét űrlapokon lehet elindítani, de a portálon keresztül lehetőséget biztosítanak még a "szabad szöveges" ügyindításra (epapir.gov.hu) is, ami a korábbi levélbeni megkereséseket válthatja ki.

Spaller Endre, a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség elnökhelyettese közölte:

kampányt indítanak az elektronikus önkormányzati ügyintézés népszerűsítésére.

Egyebek mellett tájékoztató cikkeket jelentetnek meg helyi lapokban és animációs filmeken mutatják be, milyen egyszerű az ügyintézés. Az új rendszer előnyének mondta, hogy gyors, kényelmes, közvetlen, környezettudatos, és azt, hogy a portálon keresztül folyamatosan követhető az adott ügy állása. Ha a program ismertté válik, akkor az önkormányzati ügyfélszolgálatok kongani fognak az ürességtől, hiszen minden hivatalos ügyet online bárhonnan elindíthatják a polgárok - fogalmazott.

A konferencián kiosztott háttéranyagban egyebek mellett az áll, hogy a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség által vezetett konzorcium 17,883 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást kapott.

Ossza meg a bejegyzést

 

Hozzászólások  

 
+8 #3 Vidéki 2019-05-08 08:36
Vidéken, a falvakban az emberek, több mint a felének nincs sem számítógépe, sem internetes tudása és elérhetősége sem.Mese habbal, hogy majd elektronikusan intézik az ügyeiket - 29 évvel a rendszerváltás után is azt mondják, hogy "bemegyek a tanácsra ügyet intézni", ez van. A másik pedig az, hogy az elektronikusan indított ügyet is egy élő, lélegző köztisztviselőn ek kell elintézni, a számítógép önállóan ezt soha nem fogja megcsinálni. Na ezért is nélkülözhetetle nek a köztisztviselők , persze meg is kell(enne) fizetni őket!
Idézet
 
 
+6 #2 Anno2 2019-05-06 18:16
Az ügyfélszolgálat csak azt jelenti, hogy sorban állnak az ügyfelek? Az elektronikus ügyeket nem kell elintézni? Elintézi saját magát?
Idézet
 
 
+15 #1 Lófasz és estifény 2019-05-06 10:21
Erről a nagy blabla szövegről, mint önkormányzati tisztségviselőn ek megvan a véleményem! Úgy magyarán mondva szépen körülírtuk a sz@rt! A program nem működik megfelelően, folyamatosak az összeomlások, minden javítás után valami más baszódik el, a munkamenet nagyban lassult, 2-3-szor tovább tart egy ügy végigvitele, mint a korábbi rendszerben, mert sok a felesleges programelem! Az a rész, hogy "ha a program ismertté válik, akkor az önkormányzati ügyfélszolgálat ok kongani fognak az ürességtől" akkora bődületes baromság, hogy öröm nézni! Még a könyvelők sem tudják megfelelően használni, fél órákig kell nekik magyarázni, hogy hova kattintsanak, holott nekünk sem mutatta meg senki! Ja igen, és a cégeknek kötelező az elektronikus ügyintézés, nem igaz az, amit az önkormányzat honlapjára propaganda-szöv egként kitetettek, mert az tele van baromsággal!
Ja és mindamellett, hogy sokkal több dolgunk van mindennel, meg sokkal többet kell az ügyfeleket telefonon kioktatni a munkamenetről, legalább a fizetésünk nem változott semmit, és idén is dolgozhatunk a megtisztelő minimálbérért!
Tudjátok mit: Kapja be az összes politikus, meg a szakszervezet is a kislábamujját!
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Szabályozási Tudsátár

Kiemelt témák hozzászólásai

 • Na végre! Ezt már 5 évvel ezelőtt kellett volna megtenni. Basáskodó építéshatósá... Tovább...
 • Ahol nincs pénz, ott nem kell önkormányzatosd it játszani. Tovább...
 • "Kedves" Városi! Tájékoztatlak, hogy az önkormányzati köztisztviselők is állami ... Tovább...
 • "Valódi kötelék"? Kizárt dolognak tartom. Esetleg azoknál a hivataloknál, ahol a... Tovább...
 • Vidéki! Miért nem hőbörögsz a nagytudású önkormányzati képviselőknél a béremelés... Tovább...
 • Politikusok figyusz - lehet itt akármilyen program, ha nem lesz ügyintéző aki el... Tovább...
 • a mi tekepűlésűnkön ugyan ez a hejzet és még mindegyik kéviselö testvérek és ugy... Tovább...
 • Kezdik visszaadni azokat a feladatokat, amit néhány éve központosította k? Tovább...
 • Nem kell ide létszámstop, a közigazgatásban dolgozó tisztviselők folyamatosan mo... Tovább...
 • Ez hányadik átszabás 2010. óta? A sokadik, mert nem működik a rendszer. Miért ne... Tovább...
 • Ha a párbeszéd híve lenne, már régóta intézkednie kellett volna a szociális terü... Tovább...
 • Nehogy már a szülő vagy az óvodapedagógus - aki ismeri a gyereket tetőtől talpig... Tovább...
 • Ez csak szöveg az állam részéről - a költségvetési törvényben 2020-ban is (mint ... Tovább...
 • Én a bérpapíromon még mindig nem látok több fizetséget. A 20%-os "béremelésük" p... Tovább...
 • Valaki felhomályosítha tna már a kormány oldalról, hogy a hivatali dolgozók miér... Tovább...