Hirdetés
Csökken a népesség, nem kell annyi önkormányzati képviselő PDF Nyomtatás E-mail
2019. március 28. csütörtök, 10:00

valaNem Csepel az egyetlen hely az országban, ahol 2014-hez képest annyival csökkent a lakosság létszáma, hogy amiatt a 2019-es önkormányzati választások után kevesebben lesznek majd a képviselő-testületben, mint jelenleg.

Az erzsébetvárosi ügyekkel foglalkozó Hetedhétker blog hívta fel a figyelmünket arra, hogy a Helyi Választási Iroda február 1-i határozata szerint 2019. január 1-én 49.666 fő lakott a kerületben, míg 2014-ben 53.288-en laktak hivatalosan Erzsébetvárosban. Öt év alatt 3622 fővel csökkent a kerület bejelentett lakosainak a száma. 

A népesség csökkenésének politikai jelentősége, hogy míg 2014-ben 12 képviselő jutott be egyéni választókörzetből és 5 kompenzációs listáról, addig 2019-ben a választási iroda határozata szerint már csak 10 egyéni és 4 kompenzációs hely lesz. Ezzel együtt módosulni fognak az egyéni választókörzetek határai is, erről a jegyzőnek március 31-ig kell döntenie.

2014-hez képest Győrben is eggyel kevesebb képviselői mandátumot lehet majd megszerezni idén ősszel. A Helyi Választási Iroda adatai szerint 2019. január 1-én 123.562 fő lakott hivatalosan a megyeszékhelyen, emiatt a jelenlegi 23 helyett 22 helyért indulhatnak majd a képviselők.

A csepeli lakosságcsökkenés miatt ott ősztől három képviselővel jut be kevesebb az önkormányzatba, mint öt évvel ezelőtt. A helyzet azonban nem egészen az, mint amit tegnapi sajtótájékoztatóján – amelyről mi is beszámoltunk – Bangóné Borbély Ildikó felvázolt. A szocialista politikus azt mondta, hogy míg 2018. januárban a KSH adatai szerint 76 182 fő lakott a kerületben, addig 2019. januárban a csepeli választási iroda már csak 72.759 főt talált. Vagyis szerinte egy év alatt eltűnt közel 3500 választó. 

A Helyi Választási Iroda ugyanis sem most, sem 2014-ben nem a KSH adataiból dolgozott, hanem az önkormányzatok adatbázisából, hiszen utóbbiak tartják nyilván, kik rendelkeznek bejelentett lakcímmel az adott településen. (Ezzel szemben a KSH azokat veszi számba, akik ténylegesen az adott helyen laknak, nem számít, hogy van-e lakcímkártyájuk, vagy sem.) 

A 2014-es csepeli választási iroda adatai alapján 75.053 fő lakott a kerületben, míg 2019. január 1-én 72.759 ember rendelkezett lakcímkártyával. Vagyis Csepelen öt év alatt 2294 fővel csökkent a bejelentett lakosok száma, nem pedig egy év alatt 3423-mal, ahogy azt Bangóné állította. 

A lakosság számának csökkenése ettől még valószínűleg nemcsak az említett településeken érinti az önkormányzati választásokon megszerezhető mandátumok számát, és az is igaz, hogy ahol kevesebb egyéni körzet lesz, ott a jegyzőnek módosítania kell a választókerületek határait. Hogy kiderüljön, hány ilyen településről van szó, Bangóné írásbeli kérdéssel fordult Pintér Sándor belügyminiszterhez, és közérdekű adatkérést is benyújtott a Nemzeti Választási Irodához.

(Index.hu)

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Szabályozási Tudsátár

Kiemelt témák hozzászólásai

 • Tisztelt Cikkíró! A háziorvosi praxisokban vélhetően azért nincs megfelelő számú... Tovább...
 • Én ezeken a nyilatkozatokon már kínomban csak nevetni tudok. Miért kell ennyire ... Tovább...
 • Folyamatosan nő a várakozási idő minden járási hivatalban, mert mindenhol kevés ... Tovább...
 • Nagy a baj. A létszámstop és a felmondások után még maradó tisztviselők egyszerű... Tovább...
 • Érdemi ,azonnali béremelést a közalkalmazotta knak is. ! Azonos fea. végeznek a ... Tovább...
 • IDEJE LENNE MÁR FELÉBREDNI MINISZTER ÚR!!! Tovább...
 • 600 fő hiányzik a fővárosi kormányhivatalb ól és ezt a 600 főt 35 vidéki tisztvi... Tovább...
 • Megerősödtek a kormányhivatalo k?!Inkább meggyengültek, mert alaphangon 4.000. k... Tovább...
 • https://24.hu/kozelet/2019/06/26/a-kormany-is-latja-hogy-kritikus-a-letszamhiany... Tovább...
 • "Az állam nagylelkűen elengedi a kaszinóknak a koncessziós díjat. A magyar kaszi... Tovább...
 • Szeretem, hogy ilyen gavallér a munkáltatóm: "A magyarországi kaszinós cégek bő ... Tovább...
 • Gondolom ez az átlag 50.000 Ft úgy fog kinézni, hogy az alapilletményhe z teszik... Tovább...
 • A cikkben található linkek és a letöltés nálunk működik, az idézett cikk még elé... Tovább...
 • A webhely nem elérhető, a táblázat nem letölthető Tovább...
 • 50.000.-Ft átlagosan, ami akkor 30.000.-Ft lesz személyre lebontva, mint a 30%-o... Tovább...