Hirdetés
Csökken a népesség, nem kell annyi önkormányzati képviselő PDF Nyomtatás E-mail
2019. március 28. csütörtök, 10:00

valaNem Csepel az egyetlen hely az országban, ahol 2014-hez képest annyival csökkent a lakosság létszáma, hogy amiatt a 2019-es önkormányzati választások után kevesebben lesznek majd a képviselő-testületben, mint jelenleg.

Az erzsébetvárosi ügyekkel foglalkozó Hetedhétker blog hívta fel a figyelmünket arra, hogy a Helyi Választási Iroda február 1-i határozata szerint 2019. január 1-én 49.666 fő lakott a kerületben, míg 2014-ben 53.288-en laktak hivatalosan Erzsébetvárosban. Öt év alatt 3622 fővel csökkent a kerület bejelentett lakosainak a száma. 

A népesség csökkenésének politikai jelentősége, hogy míg 2014-ben 12 képviselő jutott be egyéni választókörzetből és 5 kompenzációs listáról, addig 2019-ben a választási iroda határozata szerint már csak 10 egyéni és 4 kompenzációs hely lesz. Ezzel együtt módosulni fognak az egyéni választókörzetek határai is, erről a jegyzőnek március 31-ig kell döntenie.

2014-hez képest Győrben is eggyel kevesebb képviselői mandátumot lehet majd megszerezni idén ősszel. A Helyi Választási Iroda adatai szerint 2019. január 1-én 123.562 fő lakott hivatalosan a megyeszékhelyen, emiatt a jelenlegi 23 helyett 22 helyért indulhatnak majd a képviselők.

A csepeli lakosságcsökkenés miatt ott ősztől három képviselővel jut be kevesebb az önkormányzatba, mint öt évvel ezelőtt. A helyzet azonban nem egészen az, mint amit tegnapi sajtótájékoztatóján – amelyről mi is beszámoltunk – Bangóné Borbély Ildikó felvázolt. A szocialista politikus azt mondta, hogy míg 2018. januárban a KSH adatai szerint 76 182 fő lakott a kerületben, addig 2019. januárban a csepeli választási iroda már csak 72.759 főt talált. Vagyis szerinte egy év alatt eltűnt közel 3500 választó. 

A Helyi Választási Iroda ugyanis sem most, sem 2014-ben nem a KSH adataiból dolgozott, hanem az önkormányzatok adatbázisából, hiszen utóbbiak tartják nyilván, kik rendelkeznek bejelentett lakcímmel az adott településen. (Ezzel szemben a KSH azokat veszi számba, akik ténylegesen az adott helyen laknak, nem számít, hogy van-e lakcímkártyájuk, vagy sem.) 

A 2014-es csepeli választási iroda adatai alapján 75.053 fő lakott a kerületben, míg 2019. január 1-én 72.759 ember rendelkezett lakcímkártyával. Vagyis Csepelen öt év alatt 2294 fővel csökkent a bejelentett lakosok száma, nem pedig egy év alatt 3423-mal, ahogy azt Bangóné állította. 

A lakosság számának csökkenése ettől még valószínűleg nemcsak az említett településeken érinti az önkormányzati választásokon megszerezhető mandátumok számát, és az is igaz, hogy ahol kevesebb egyéni körzet lesz, ott a jegyzőnek módosítania kell a választókerületek határait. Hogy kiderüljön, hány ilyen településről van szó, Bangóné írásbeli kérdéssel fordult Pintér Sándor belügyminiszterhez, és közérdekű adatkérést is benyújtott a Nemzeti Választási Irodához.

(Index.hu)

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

nkklub szab-szolg

Kiemelt témák hozzászólásai

 • Ne feledjük a jegyző mögött lévő apparátust sem! Tovább...
 • Ami kimaradt a cikkből: Az uniós választások után beszántják az önkormányzatoka ... Tovább...
 • Szöveg, szöveg, szöveg-a valósághoz semmi köze. Nem volt itt bürokrácia csökkent... Tovább...
 • Te jó ég, ez az ember megintcsak elhiszi, amiről beszél? Bürokráciacsökkentés: m... Tovább...
 • Értem én, hogy a jogszabályokat be kell tartani, mert csak így törvényes a sztrá... Tovább...
 • Nem csökkentve a program értékét, de egy két apróságra felhívnám a figyelmet. A ... Tovább...
 • A falvak - különösen a kis falvak - jelentős részében nincs háziorvos, ahol van ... Tovább...
 • Vidéken, a falvakban az emberek, több mint a felének nincs sem számítógépe, sem ... Tovább...
 • Az ügyfélszolgálat csak azt jelenti, hogy sorban állnak az ügyfelek? Az elektron... Tovább...
 • Erről a nagy blabla szövegről, mint önkormányzati tisztségviselőn ek megvan a vé... Tovább...
 • Fördős úgy hazudik mint a vízfolyás. Igaz csak azt hajtja végre amire a politika... Tovább...
 • Túlment bárki is az általános ismereteken és számszerűsített e az Őt ért hátrány... Tovább...
 • Nagyon nagy a baj! A felállt 2500? - szerintem több, és még többen lesznek - ügy... Tovább...
 • Én megértem azt aki marad, azért vidéken, speciális képzettséggel nem könnyű más... Tovább...
 • Családbarát munkahely.☹ Tovább...